Vad är det som styr aktiekurserna?

Skrev om detta i mars, här är en uppdatering:

Följande graf visar prisutvecklingen för fem olika råvarubolag, Evolving Gold, North Country Gold, Victoria Gold, Pinetree Capital och Revolution Resources:

algoritmeratwork2

Lägg märke till längden, och att guldpriset under samma period knappt har fallit med 5-10% samtidigt som dessa främst guldinriktade bolag fallit med ca 90%. Varför är denna graf intressant? För att det är närmast omöjligt fem helt skilda bolag ska röra sig identiskt under två års tid när de haft helt olika nyhetsflöden. Med omöjligt menar jag under den marknadsstruktur som de flesta tror råder, dvs att mängder av investerare spekulerar, att mängder av olika aktörer styr marknaden och priset därmed sätts utefter alla dessas förväntningar. Om det var en sådan marknadsstruktur är chansen att dessa bolags aktiekurser utvecklas på detta vis närmast omöjlig eftersom bolagen inte har med varandra överhuvudtaget att göra.

Vad är sannolikheten att dessa fem bolag faller med i snitt ca 90% närmast identiskt från dag till dag samtidigt som de presterat helt olika resultat och guldpriset bara är ner några procent? Här är ett annat exempel. Aktiekurser för guldbolaget Newstrik Capital och silver/manganbolaget Wildcat Silver:

algoritmeratwork4

Två helt olika bolag, med helt olika nyhetsflöden, med underliggande råvaror som rört sig olika i pris. Vad är sannolikheten att dessa följer varandra närmast identiskt från dag till dag under två års tid?

Vissa av bolagen ovan har inga pengar, vissa av dem har massa pengar, vissa av dem har inga tillgångar i marken, vissa av dem har under perioden ökat sina tillgångar kraftigt, vissa av dem har minskat risken vid sina projekt i form av tillstånd och liknande. Dessa faktorer bör dra aktiekurserna åt olika håll under den marknadsstruktur som de flesta tror råder.

Så vilken marknadsstruktur tror jag råder? Jag har varit övertygad sedan länge att aktiekurserna styrs av bara några få aktörer, deras primära mål är inte att tjäna pengar på upp och nedgångar eftersom de redan kontrollerar majoriteten av aktierna, de är endast ute efter att styra/manipulera aktiekurserna. Dessa personer är marknaden, de styr majoriteten av alla affärer som görs per dag. De gör detta med hjälp av datorer, algoritmer som skyfflar aktier mellan olika konton som ägs av samma personer, sk market making. Valet av hur kursutvecklingen ska se ut har bevisligen inte någon koppling till bolagen i sig under långa perioder i de flesta fallen.

Detta borde inte vara speciellt svårt att se för den som följt handeln länge, det gäller självklart inte endast små råvaruaktier på TSX.v. Prisutvecklingen på världens största obligationsmarknader dikteras helt och hållet av centralbankerna. De är obligationsmarknaden. Och det har visat sig att alla stora börser också, t.ex OMX, styrs av datorer, se länk: Robotar styr börsen

Slutsats: Aktiekurserna för bolagen ovan styrs av helt andra faktorer än bolagens framgångar eller misstag, istället styrs handeln av datorer som antagligen redan innan dagens börjar bestämt hur kursen ska utvecklas oavsett nyhetsflöde m.m. Kan vara intressant för alla som just nu sitter och biter på naglarna för de tror att aktiekurserna reflekterar bolagens framgångar.

Tillägg: wolfpack2

Annonser

2 reaktioner på ”Vad är det som styr aktiekurserna?

  1. Tre andra guldbolag, säkert bara en ren tillfällighet att dessa helt skilda bolag följt varandra slaviskt under 12 månader trots att det inte finns någon direkt koppling mellan dem. Detta måste vara en ren tillfällighet, mattematiskt mycket sannolikt att sånt här sker…… Slut på konspirationsteorierna! Se själva:

    https://dave1bs.files.wordpress.com/2012/09/wolfpack.png?w=625&h=448

    • Oj det fanns visst fler exempel, men står fast vid att detta är en ren tillfällighet, sånt här sker i en helt fri icke styrd marknad med flera aktörer! Inga konstigheter:

       https://dave1bs.files.wordpress.com/2013/08/wolfpack2.png?w=625&h=447

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s