Ang guldbolagens kostnader & potential

Anledningen till att jag tar upp detta är en intervju Max Keiser gjorde för någon månad sedan där han frågade sin gäst varför guldbolagens kostnader stigit så mycket när denna stegring inte reflekteras i CPI (konsumentprisindex). Gästens svar var att det inte är kostnaderna i sig som stigit avsevärt utan snarare så att guldbolagen startat gruvor som kräver högre guldpriser i takt med att priset tillåtit det.

Alltså, kostnaden för att driva gruvor som var ekonomiska vid ett guldpris under $1000 är fortfarande väldigt lönsamma. Det är pga det som det finns sådan enorm potential i de stora guldbolagen just nu. Visst de tog dåliga beslut genom att öka sin genomsnittliga produktionskostnad, men det motiverar inte varför t.ex Barrick Gold rasat till samma nivåer som när guldpriset låg vid $250/oz:

barrick2

Barrick Gold kostade $50 per aktie redan under $1000/oz, nu, vid $1300 kostar aktien $17. Allt Barrick skulle behöva göra för att kunna nå $50 igen baserat på hur marknaden värderat bolaget tidigare är att stänga ner gruvor som ej är lönsamma över $1000 per oz. Samma gäller andra stora producenter som t.ex Newmont Mining vars aktie nu är betydligt lägre än vid guldpriset under $1000/oz. Marknaden har minst sagt överreagerat och det har skapat väldigt bra köplägen, sektorn överlag kan vid $1300 guld utan problem stiga upp mot ATH igen som är över hundra procent högre än idag.

Annonser

En reaktion på ”Ang guldbolagens kostnader & potential

  1. Det är precis min uppfattning av läget också. Det skulle vara intressant att veta hur stor del av världsproduktionen som är lönsam vid olika pris på metallen.
    Tore

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s