Guldbolagen: Enorma kassor & begränsad tillgång på guld

Royal Gold rapporterade nyligen rekordintäkter och att de vill använda sin kassa på en miljard dollar till att köpa fler royalties, läs här: Royal Gold Reports Record Revenue for Fiscal 2013, the Acquisition of a Royalty on El Morro

we continue to look for opportunities to put our $1 billion in available liquidity to work for our shareholders on other quality properties

Men Royal Gold är inte ensamma, de tillsamma med de andra royalty och streamingbolagen har över 4 miljarder dollar i köpkraft och samtliga scannar marknaden efter möjligheter att finansiera guld- och silverbolag. Det är förmodligen pga denna konkurrens som Silver Wheaton betalade enorma 2,5 miljarder för bara 100,000 oz per år av Vale. Detta ger en helt annan bild av läget än den som sprids på diverse siter om att guldsektorn står inför en finansieringskris där det kommer vara omöjligt att ta in pengar och 500-1000 guldbolag kommer försvinna, gå i konkurs.

Men royalty och streamingbolagen är inte heller ensamma om att ha stora kassor, de stora guldbolagen har större kassor än någonsin. Jag skrev för ett tag sedan om New Gold som är en förhållandevis liten guldproducent, de hade då en kassa på ca $600 m som användes nyligen till att köpa guldbolaget Rainy River för ca $370 m. Det är bara ett av flera köp i den pågående uppköpsvågen i guldsektorn där kassorna omvandlas till guld i marken. Under de senaste året har de flesta bolagen med över 1 miljon oz försvunnit från marknaden, objekt som annars hade varit kandidater för royalty & streamingbolagen.

Slutsatsen är att det tillgången på pengar är enorm samtidigt som tillgången på guldtillgångar i marken är extremt låg och situationen blir ständigt värre. Obegränsade mängder luftpengar söker en ytterst begränsad mängd guld, det är inte svårt att lista ut hur det kommer sluta.

Annonser

3 reaktioner på ”Guldbolagen: Enorma kassor & begränsad tillgång på guld

 1. Jag vet inte var du hämtar din information. Men att påstå att juniorerna inte har problem med att genomföra finansieringar är ju bara så fel det kan bli. Det är bara att lyfta blicken och titta över deras kassor och det faktum att många av dem lägger projekt på is (VIT är bara ett exempel på bolag som inte kan lyfta pengar till att konstruera gruva) pga ”market conditions” då de inte kan finansiera just gruvbyggnader nu. Vi har även mängder med juniorerna som lever på sparlåga för att de inte kan genomföra PP i den här omgivningen. Du tror att royalty bolagen kommer att komma och rädda dagen för dem? Tänk igen. De är inte intresserade av dyra gräsrotsprojekt med höga produktionskostnader.

  • Jag har sett mängder av juniorer göra finansieringar senaste tiden, jag har också sett mängder av uppköp och royaltyfinansieringar, t.ex:

   Midas Gold, royalty med Franco Nevada, 9 miljoner PP med Teck
   Prodigy Gold, uppköpt
   Gold Standard Ventures, Private placement
   Plata Latina, private placement
   Atac Resources, private placement med Agnico Eagle
   Torex Gold, finansiering av gruvkonstruktion genom private placement
   Geologix Exploration, private placement
   Andina Resources, uppköpt
   Trelawney, uppköpt
   Kootenay, private placement med Agnico Eagle
   Entrée Gold Inc, Royalty med Sandstorm Gold
   Revolution Resources, private placement med Kinross Gold
   Gold Canyon, private placement
   Rainy River, uppköpt
   Aurizon, uppköpt
   Queenston mining, uppköpt
   West Kirkland, PP med Newmont

   Listan över kvalitativa PM-bolag som behöver pengar som inte tagit in pengar ännu är väldigt liten. Kan bara komma på ett bolag just nu som inte har pengar men som har mycket guld. Var är din lista över bolag som kommer gå i konkurs inom kort?

   När det gäller explorationbolag som inte har något fynd överhuvudtaget så förstår jag att det är svårt att få in pengar, så har det väl alltid varit? Personligen är jag inte intresserade överhuvudtaget av grass-root exploration, särskilt inte när bolagen som redan gjort fynd ligger vid konkursvärderingar

 2. Ja vad ska det bli av sorgebarnet victoria gold eg? verkar inte alls vilja följa med upp trots att guldsektorn nu stiger. Kul att se att Sun Valley Gold fortsätter att handla på sig iaf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s