Volta Resources jämförbar med Red Back som såldes för $7,1 miljarder

Vid försäljningstillfället 2010 hade Red Back en årlig produktion på ca 400,000 oz guld, produktionskostnad ca $400/oz. Produktionskapaciteten sades innan försäljningen vara upp mot 800,000 oz per år, om detta uppnåtts vet jag ej. I kategorin proven & probable reserves ca 8 m oz guld och förmodligen en bit över 10 m oz alla kategorier. Detta ansågs vara värt 7,1 miljarder av ett av världens största guldbolag (Kinross Gold).

En snabb titt på Volta Resources:

Plats: Afrika, Ghana
Marknadsvärde:
$35 m
Tillgångar alla kategorier: ca 9 m oz guld och 2,100 m pounds koppar
Produktionskapacitet: 340,000 oz guld per år (bara från Kaika)
OPEX: $671/oz
Capex: $600 m
IRR: 23,3% vid $1372 guld
NPV: $548 m vid $1372 guld
Markandsvärde per oz: ca $15
Kursutveckling tre år:

scvolta

Varför jämföra med just Red Back? Båda är/var verksamma i samma delar av Afrika. Bara Kaika har kapacitet att producera liknande mängder som Red Back gjorde vid försäljningstillfället, detta utan att räkna med  Gaoua som med sina 3 moz guld och 2,100 m pounds koppar som antagligen också har stor produktionskapacitet.

Den stora skillnaden mellan Red Back och Volta som jag kan se är att Red Backs produktionskostnad var lägre och att Red Back redan var ett producerande bolag. Om Volta skulle lyckas finansiera Kaika och bli ett producerande bolag ser jag inte varför de inte skulle kunna värderas som Red Back i framtiden. Självklart har marknaden (algoritmerna) ignorerat likheterna med Red Back och tryckt ner aktien med ca 90% från toppen 2010. Dessa rörelser har dock inget med Voltas verkliga underliggande värde att göra för vad jag vet har Volta ökad sina tillgångar kraftigt under samma period som kursen rasade 90%.

Red Backs marknadsvärde vid försäljning: 7,1 miljarder dollar
Voltas marknadsvärde just nu: 35 miljoner dollar

Annonser

4 reaktioner på ”Volta Resources jämförbar med Red Back som såldes för $7,1 miljarder

  1. Med rena skrivbordsanalyser så ser man inte skillnaden mellan två projekt. Men de kan vara enorma. Det krävs att man är utbildad geolog med lång erfarenhet av gruvsektorn och att man undersöker saken på plats för att kunna bedöma två projekt och sätta dem emot varandra.

    • Kan vara så, jag valde att lita på siffrorna från Voltas feasility study. Litar man inte på det som framställs där är det bara att ge upp gruvsektorn direkt för även om du är fullt utbildad geolog kommer du inte kunna göra en egen feasibility study av ett privat bolags projekt.

      • Tillägg: Du kan ju titta på hur bra det gick för Brent Cooks (känd geolog som analyserar miningbolag) favorit Belo Sun…. IRR visade sig ligga på 15,5% vid $1,450 guld när PFS väl släpptes. Blev visst lite fel i Brent Cooks beräkningar.

  2. Självklart är det så ”Ser klart” däremot ska man vara medveten om hur nedpressade kurserna inom gruvsektorn är just nu och Daves jämförelser visar detta väldigt bra. Om man bortser från det fundamentala hos aktierna och bara tittar på hur kurserna betett sig senaste åren säger det också väldigt mycket. Nedgångar på 70-90% över i stort sätt hela spannet när guldet fortfarande är på samma nivå som det var i början av 2011 säger ganska mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s