Bostadspriser upp ca 1% sedan 2010

SCB har uppdaterat sitt fastighetsprisindex med siffror över andra kvartalet 2013, se här: Fastighetsprisindex (FASTPI)

Indexet inkluderar fastigheter men ej priser på andelar i bostadsrättsföreningar som egentligen ej har med själva priset på fastigheten att göra, rätta mig om jag har fel. Den som vill veta vad själva priset på byggnaden är snarare än viljan att köpa en procentuell andel i en överbelånad bostadsrättsförening (en bostadsrätt) som drivits upp till hisnande nivåer med hjälp av luftpengar är SCB:s fastighetsprisindex det som bör följas.

Så nu med siffror från SCB avslöjas den verkliga situationen på bostadsmarknaden. För hela Sverige har priserna stigit med någon procent (från 538 till 547) sedan 2010, inte speciellt starkt med tanke på att det pumpats in flera hundra miljarder nya pengar sedan dess.

Ökad mängd total köpkraft på bostadsmarknaden: hundratals miljarder
Påverkan på prisutvecklingen: upp en procent på 3,5 år

Bostadsrättsföreningar som lånar flera hundra miljoner för att köpa loss en fastighet har i dagens läge inte oddsen på sin sida, för om inte hundratals miljarder får priser att stiga, vad ska då få dem att stiga? Och om inte hundratals miljarder får det underliggande värdet att stiga (fastigheten) för de som köpt in sig i en överbelånad bostadsrättsförening (självklart med ännu mer lån), hur ska det då gå för dem?

En överbelånad bostadsrätt i en överbelånad bostadsrättsförening är hävstång (bet på stigande fastighetspriser) som jämföras med derivaten som används för att spekulera på aktiemarknaden och precis som på aktiemarknaden är det de produkter som använder mest hävstång som också faller mest i värde när priser går åt annat håll, det är därför inte heller svårt att se en total krasch på bostadsrättsmarknaden om fastighetspriser skulle falla.

Villaägaren har till skillnad från bostadsrättsägaren bara belånat sig i ett led och använder därför bara hävstång på fastigheten. Bostadsrättsägaren belånar sig först för att spekulera i bostadsrättsföreningens medlemspriser, bostadsrättsföreningen har i sin tur belånat sig mot själva fastigheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s