Inför den ofrånkomliga svenska bankkraschen

Min to do list inför bankkraschen:

Nr 1: Äg inga aktier på svenska börsen eftersom den kommer att krascha oavsett vad som händer i resten av världen.

Nr 2: Hedga portföljen med negativa positioner i banker och försäkringsbolag som har exponering mot bostadslånen. Försäkringsbolaget Fannie Mae föll vid USA:s bankkrasch från 70 till några cent på mindre än ett år, de som hade negativa positioner där tjänade väldigt mycket pengar.

Nr 3: Äg tillgångar som behåller sitt värde under kraschen, t.ex guld, silver (kanske även bitcoin?).

Nr 4: Äg likvida tillgångar som t.ex fordringar på svenska kronor på vanligt bankkonto som omfattas av insättningsgarantin. Dessa används till att köpa aktier efter kraschen.

Nr 5: Äg aktier utomlands i bolag som inte påverkas av svenska banker.

 

 

 

Annonser

15 reaktioner på ”Inför den ofrånkomliga svenska bankkraschen

 1. Ja en oundviklig finans/criditcrasch är i antågande men när det kommer är svårare att gissa. Den borde väl kunna vara 10 år bort om DE väljer att forts plåstra och fylla kreditmonstret, eller ser du att denna kreditåtstramning som är nu kommer ounvikligt krascha inom snar framtid? Ser man på båtbranschen är den fortfarande i kristider och det är säkert detsamma med husbilar och mycket andra kreditdrivna tillgångar, va nu som inte r det… Men jag vet inte om jag uppfattar marknaden som i en rasande spiral just nu! Är kreditskapandet i en nedgående trend fortfarande skulle du säga?

  • Jag tror att den minskade kredittillväxten som vi redan sett är nog för att sätta igång kollapsen:

   https://i2.wp.com/www.scb.se/Grupp/Artiklar/Sveriges-ekonomi/Den-svenska-bolanemarknaden/Bostadslan-till-hushall.png

   Trodde det skulle ske tidigare, men det är extremt komplext och omöjligt för en icke-insider att avgöra exakt hur låg kredittillväxt som krävs för att skapa osäkra fordringar i banksystemet. Jag vet bara att det närmar sig. Fordringarna som bankerna sitter på är obetalbara, det går inte att amortera dem, det går dock att hålla dem vid liv tillfälligt genom att pumpa in mer pengar så att priserna på det de håller som säkerhet för lånen stiger.

   BTW, är det inte en H&S formation som håller på att brytas i Swedbank-aktien just nu?

   • Jag tycker det var mer konkurser och osäkra fordringar under nedgången av kreditökningatakten men sen lugnat ner sig, men det kanske är många som håller sig flyttande i väntan på vändningen som man hör om är alldeles runt hörnet… Men jag vet inte det är bara som jag upplevt konjunkturen sista åren.

    Men husen får man väl säga liggerväldigt stabilt så dåliga fordringar för bankernas utlåning har vi väl först att vänta efter en tid av lägre bostadspriser?

 2. Gäller Nr 1 även för fonder? Hjälper det med Rysslandsfonder, Latinamerikafonder, eller Europafonder, eller dras de också med i kraschen?

  • Bra fråga, det beror nog på hur stor kraschen blir, blir den stor kommer förmodligen andra börser dras med ner tillfälligt som de gjorde när Grekland kraschade hösten 2011, var dock ett utmärkt köpläge. Pengar på bankkonto är inte dumt, de kan användas snabbt när köplägen uppstår. Tror man verkligen att svenska banker kommer krascha är negativa positioner, med hävstång ett bra val?

   • Jag tänkte ur perspektivet att dessa fonder är designade och stationerade i svenska banker, även fast de gäller för utländska marknader. Så att om de svenska banker kraschar, kan de med diverse svepskäl länsa även dessa fonder på värde. Bankerna brukar vara bra på att hitta på speciella ursäkter, och fantasifulla regler i efterhand, som gynnar dem själva.

    • Fonder skulle jag undvika oavsett bankkris eller ej, ingen insyn & de tar massa dolda avgifter, bättre att investera direkt i aktierna. Fondförvaltare = onödiga mellanhänder

 3. Tror du det t.o.m. är riskabelt att ha kvar kontanter på SEB om bankkraschen blir stor och det blir riktigt dåliga tider? Är det i så fall bättre att ta ut pengarna och ha dem ”under madrassen”?

  För övrigt har vår familj försökt bevara fasta tillgångar, såsom sommarhuset, vilket visat sig vara klokt värdemässigt.

  Tyvärr har jag inte kunskap om aktier, negativa positioner, och dylikt. Jag har tidigare fått köpvägledning från SEB, men det duger inte. Man måste SJÄLV begripa vad man håller på med, annars fungerar det inte. Däremot är jag bra på att förutse politik, och har satsat en del pengar med framgång. Läget i Europa ser mycket instabilt ut, med kommande massarbetslöshet, sociala oroligheter, t.o.m. risk för krigstillstånd. Frågan är hur det kommer påverka bankerna och våra pengar?

  • Jag förstår vad du menar, men du har inga kontanter hos SEB, så länge de inte ligger i deras bankfack, vilket de har förbjudit. Sanningen är att SEB knappt har några kontanter alls.

   Det du menar är: är det riskabelt att låna ut kontanter till SEB (bankkontosiffror), svar: nej det är noll risk eftersom Riksbanken garanterar SEBs återbetalningsförmåga och Riksbanken kan skapa kontanter kostnadsfritt.

   Tänk på att USA’s banksystem kollapsade 2008, flera BILJONER i förluster, men alla kontoinnehavare har vad jag vet fått tillbaka alla sina pengar (kontanter). Det beror på att stater garanterar bankernas återbetalningsförmåga.

  • Kan komma när som helst, de siffor vi får från SCB över bankernas kredittillväxt är redan mer än en månad gammal data. Om du återkommer till bloggen så kommer det dyka upp en intervju med en expert på området, ska ställa just denna typen av frågor till honom.

   • Jag ska titta på den intervjun!

    ”Riksbanken garanterar SEBs återbetalningsförmåga och Riksbanken kan skapa kontanter kostnadsfritt. . . . stater garanterar bankernas återbetalningsförmåga.”

    En annan problematik är ju också att Sveriges stat inte har några pengar. Vi lever på lånade pengar. Sveriges statsskuld till de internationella storbankerna är 1.300.000.000.000 SEK, och ökar hela tiden. Så där kan det väl inte fortsätta hur långt som helst. Kan inte hålla på att trycka nya sedlar, . . . till slut blir det inte mer värt än återvinningspappret på en sopstation.

    Det har ju talats om att Sverige kanske inte kommer klara av att betala ut utlovade pensionsnivåer. Då kan man ju även tänka sig att Sverige inte skulle klara av att täcka en större bankkrasch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s