15 år av ohållbar långivning, vad kan gå fel?

Varför har utlåningen av helt nyskapade pengar till bostadsköp varit ohållbar i Sverige? Eftersom pengarna som skapas ej används till något som får BNP och inkomster att öka, lånen driver bara upp tillgångspriser och skapar allt högre ränteutgifter. Lånen kan omöjligtvis betalas tillbaka eftersom löner och BNP bara ökat en fjärdedel så fort som skulderna. Svenska folkets kreditvärdighet sjunker och sjunker i takt med att skuldbördan drar ifrån inkomsterna, risken i banksystemet ökar därför.

Efter 15 år av detta har svenska folket lånat över 2000 miljarder kronor till köp av bostäder vilket i sin tur betyder att svenska banker sitter på fordringar med fastigheter och bostadsrättsandelar som säkerhet till ett värde över 2000 miljarder kronor. Bankerna har öst ut hundratals miljarder kronor skapade ur tomma intet per år under 15 års tid och priserna har inte helt oväntat exploderat.

Bankernas balansräkningar har aldrig någonsin haft högre exponering mot icke produktiva/icke BNP-drivande lån än nu. Så vad kan gå fel? Bara några procents fall i bostadspriser skapar potentiella förluster på flera miljarder, eller hundratals miljarder. 5% nedgång ger 100 miljarder kronor i potentiella förluster. För tillfället ser allt bra ut i banksystemet, inte kan väl bostadspriser falla 5%, omöjligt!

Men säg att det skulle inträffa mot all förmodan, vem klarar av sådana förluster? Hur mycket pengar kan bankerna få fram vid ett sådant scenario? Visst, de har bostadsobligationer, men om vi ska lära oss något av historia så är det att just bostadsobligationer inte har något högt värde när bostadspriser faller (t.ex i USA där Fed köpt värdelösa bostadsobligationer för ca 1000 miljarder för att rädda banker).

Även andra typer av fordringar faller när banker stramar åt sin långivning och det är därför bankernas kapital minskar så fort tillgångspriser på tillgångar som bankerna håller som säkerhet för sina lån faller. När det gäller kontanter så håller bankerna knappt några alls, så där finns inte mycket att hämta.

Att förlusterna som förr eller senare uppstår i banksystemet kommer förskjutas till svenska folket är givet och ett ständigt återkommande scenario världen över, det är en standard.

Annonser

3 reaktioner på ”15 år av ohållbar långivning, vad kan gå fel?

  1. Hallå Dave! Du länkade till en dokumentär liknande om Monsanto för några månader sen. Tänkte kolla på den nu men hittade den inte. Har du kvar länken någonstans?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s