Finansinspektionen garanterar lägre bopriser, tack!

Som kan ses här har bankernas utlåning redan kollapsat från att ha legat på sjukligt höga nivåer under en längre period (årlig procentuell tillväxt till vänster):

Från 15% årlig ökning av bostadslån till bara 5% på kort tid, ligger nu kvar på 4,8% enligt SCB. Nu ska finansinspektionen sänka bankernas utlåning ytterligare: Han vill bromsa hushållens bolån

Finansinspektionen ser redan i dag ett behov att bromsa bankernas utlåning.
”Krediterna växer lite mer än den svenska ekonomin i stort, så man skulle behöva någon typ av begränsning. Kredittillväxten är en av de risker vi ser i svensk ekonomi”, säger generaldirektör Martin Andersson till Di.

Inte helt oväntat har bankerna efter att ha floodat Sverige med pengar till bostadsköp enorm exponering mot bostadsmarknaden och är därför känslig för eventuella boprisfall. Det är också så att bankernas ratio mellan icke-produktiva lån (lån till finansiella transaktioner, främst bostadsköp) och produktiva lån (lån till företag, ökar BNP) skjutit i höjden. Detta har varit standardupplägget för bankkriser världen över senaste 50 åren. Har bankerna hög exponering mot icke-produktiva lån så kommer det förr eller senare en bankkris.

Vad har varit triggern för dessa bankkriser i andra länder? Sjunkande kredittillväxt, som vid en viss nivå är så låg att priser på de tillgångar som tidigare steg pga hög kredittillväxt (vanligtvis bostadspriser, markpriser, aktiepriser m.m) börjar falla. När dessa faller så uppstår potentiella förluster i banksystemet som i sin tur får bankernas utlåning att minska ytterligare osv. Detta scenario är vad Sverige står inför oavsett vad finansinspektionen gör, det är bara en tidsfråga.

Kanske hade detta varit en bra grej att göra för 10-15 år sedan innan bankernas utlåning nådde skyhöga nivåer, men att göra det efter att bopriserna exploderat är om vi ska lära oss något från historiska exempel galenskaper. Finansinspektionen anser förmodligen att Sverige är unikt och att vi kan göra sånt som inga andra länder kan, kanske är det så, men jag tror de är helt ute och cyklar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s