IMF: finansiell kris i hela Norden om svenska bostadspriser faller

Från Svd.se: IMF varnar för svensk bostadsbubbla

Internationella valutafonden (IMF) varnar för att en svensk bostadsbubbla skulle kunna slå hårt mot bankerna och skapa en finansiell kris i hela Norden och Baltikum

IMF rekommenderar att det införs regler mot amorteringsfria lån och ser även att det kan bli nödvändigt att göra om skattesystemet och steg för steg fasa ut skattefördelar som ränteavdraget för låntagare.

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur kört svenska banksystemet är, det räcker med 5% fall för bostadspriser för att potentiella förluster över 100 miljarder ska uppstå. Jag har också skrivit flertal inlägg om att det är kredittillväxten som triggar boprisfall.

Efter 15 år av extrem kredittillväxt är skulderna är redan skapade. Hur förbättrar dessa regleringar som IMF föreslår möjligheten att betala de över 2000 miljarder som lånats till att köpa bostäder i Sverige?

Amortering minskar mängden pengar, avskaffat ränteavdrag minskar möjligheten att ha råd att låna = mindre mängd nya pengar kommer i cirkulation. Båda regleringar leder till lägre kredittillväxt. Lägre kredittillväxt är vad som får bostadspriser att falla. Låter IMF:s förslag smarta?

Annonser

4 reaktioner på ”IMF: finansiell kris i hela Norden om svenska bostadspriser faller

 1. I kommentarsfältet hos DI.se: länk

  I Sverige har vi många ”Bostadsmiljonärer” som inte ens har 50.000 Kronor på banken!
  När bostadsbubblan spricker så försvinner förmögenheten men det gör inte skulderna!
  Därför är Svenska hushållens höga skuldsättning ett allvarligt problem!
  Svenskarnas förmögenhet = Ett luftslott!

 2. Ingen kommer göra något för att dämpa bubblan. Ni som tror annat; ju förr ni inser att politiker inte menar det dom säger, desto snabbare kan ni förstå vad som händer i Sverige och i världen. Att snacka är gratis, men ingen kommer göra et skit.

  • Tyvärr eller som tur är är det inte politiker som styr bostadspriserna eftersom de inte skapar pengarna. Privata storbanker dikterar bostadspriserna genom sin ensamrätt på att skapa hundratals miljarder kronor varje år och använda dem främst till bostadsköp. Politiker under nuvarande upplägg har inte mycket att säga till om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s