Guldbolag: Moneta Porcupine

Plats: Kanada, ontario
Ticker: ME.to
Politisk risk: låg
Tillgångar: 4,3 moz guld
IRR: 24,4% (vid $1,350/oz)
NPV: $748 m (vid $1,350/oz)
Årlig produktionskapacitet: 288,000 oz
Capex: $607 m
Mine life: 12 år
Bolagets marknadsvärde: $17 m
Värdering per oz: $4
Guldpris: $1350/oz
Skulder: noll

Värderingen känns lite låg?

Annonser

12 reaktioner på ”Guldbolag: Moneta Porcupine

  • Samtidigt som bankerna har ca 2 biljoner dollar i överskott redo att allokeras där de kan ge avkastning, IRR 24% vid 1350% är bättre avkastning än de 0,25% per år de får för att förvara kontanterna hos fed.

   Men bara för att pengarna finns där betyder det inte att guldbolagen får ta del av dem, som tur är har royalty och streamingbolagen 5 miljarder dollar redo att allokeras till finansieringar, det vore tjänstefel av deras ledningar att inte erbjuda pengar då det är deras affärsidé

   Det större problemet för ME.to är väl isf tillståndsprocessen? Samtidigt har stora guldbolag rensat ontario på liknande projekt trots att de inte har några tillstånd, försäljningarna där har snittat kring $300 m, ME.to går nu för $14 m. Känns lite för billigt eller?

 1. Jag skrattar alltid lite när folk ständigt tar upp det här med capex. Om en person skulle hitta en en elefantfyndighet på 10M Oz sin tomt skulle den vara värd 0kr för att personen i fråga endast hade en förmögenhet på 10.000kr? Vad man har för tillgångar eller vad företaget har för Mcap är endast intressant om det är företaget i fråga som ska ta upp guldet. Men även om personen eller förteget inte har råd att ta upp guldet själv så har ju självklart fyndighetetn i sig fortfarande ett värde. De små bolagen är oftast till för att bli uppköpta. Väldigt få bolag som går från noll till producerande jätte.

  • Du skattar, samtidigt förlorar du bara mer och mer pengar på dina placeringar. Just för att du inte förstår vad jag skrev och att bolagen inte ens tjänar pengar på sista raden med mycket bättre IRR än det där.

 2. IRR på 24,4%, är den siffran före eller efter skatt?
  Detta är mkt avgörande för denna tomt skulle jag vilja säga, de flesta bolag redovisar siffran pre tax för att den är högre då, är fallet så finns det absolut inga felmarginaler att ta av om inte guldet tar sig till 1500 -1600 och IRR stiger en aning…
  Slutsats, är 24,4% innan skatt skulle jag inte röra bolaget innan vi ser guld över 1500 usd.
  Mvh

  • Siffran är före skatt. Men är ändå bland de bästa jag sett, vid $1700/oz stiger pretax IRR till kring 40%. Om inte detta projekt är ekonomiskt finns det knappt något som är det (av juniorerna) utom möjligen Treasury Metals.

 3. Jag menar på att bolagen skönmålar väldigt starkt. Bara för att IRR är bra betyder det inte att projektet är en slam dunk. Vi har många exempel på detta senaste åren där t.ex. cash costs är en sådan. Bolagen har visat att de har cash costs på 500 usd/oz men har ändå inte lyckats visa att de kan tjäna pengar med 3 gånger så högt guldpris. De har skjutit sig själva i foten. Så man bör ta alla dessa siffror om avkastning från bolagen med skopa salt.

 4. En kul grej jag såg. Var det pan american som hedgade för en månad sedan och nu fick kalla fötter? Undra om de ska hedga igen nu när det faller.

 5. http://www.stockhouse.com/opinion/ticker-trax/insights/2013/09/13/gold-volatility%E2%80%9D-proving-to-be-a-curse

  During the sector peak in early 2010 (when gold was $1200) it was not uncommon to value gold ounces in the $100 to $200 (per ounce) range. This was for quality junior exploration companies with proven ounces or small production. For mid to large tier producers, the valuations were easily $200 per ounce.

  Now the average for the juniors is closer to $20 per ounce with many projects valued well below $5 if the gold grade is low.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s