Frågan som alla politiker kommer undvika inför valet 2014

SCB rapporterar varje månad att penningmängden ökar totalt sätt (trots amorteringar) med ca 5% per år, det motsvarar ungefär 125 miljarder varav ca 85% (100 miljarder) allokeras till bostadssektorn (bostadslån). Det betyder i sin tur att bankerna i snitt pumpar in 270 miljoner kronor per dag på bostadsmarknaden.

Mao behöver bankerna varje dag 270 miljoner kronor för att finansiera sin utlåning, för att få in så mycket pengar skapar de dem simpelt genom att trycka på en knapp på ett tangentbord, smidigt! När staten behöver ta in pengar till t.ex infrastrukturprojekt måste den höja skatter, skatter är pengar som tas från befolknings inkomster från arbete. För att t.ex få in 270 miljoner på en dag krävs en hel del arbete?

Så en bank kan varje dag få tag på 270 miljoner genom att trycka på en knapp, staten däremot måste få in pengarna genom att ta från inkomster. Ytterligare ett problem uppstår när de pengar som bankerna pumpar in på bostadsmarknaden varje dag leder till att priserna på bostäder ökar fortare än inkomsterna, då tvingas befolkningen låna mer knapptryckningspengar av bankerna för att ha råd med samma mängd bostad som tidigare. Befolkningens ränteutgifter och skulder måste därför garanterat stiga, därav den svenska skuldexplosionen.

Frågan som gissningsvis ingen politiker kommer besvara innan valet 2014 är varför utvalda banker kan få in hundratals miljoner varje dag genom att trycka på knappar samtidigt som staten måste ta in sina pengar genom att ta av befolkningens inkomster?  Anledningen till att ingen kommer vilja besvara frågan är för att det är helt omöjligt att motivera ett sådant upplägg på ett bra sätt.

– Vi tycker att bankerna ska få skapa pengar för att de inte tjänar tillräckligt med pengar.

– Vi tycker att bankerna är så viktiga, därför bör de få skapa pengar ur tomma intet….

– Infrastrukturprojekt är inte lika viktiga som bankerna vinster!

– Det är viktigt att svenska folkets skuldbörda garanterat ökar kommande år

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s