Starten på något större? Bopriser faller ‘mer än väntat’ i Norge

Behöver inte betyda något, men eftersom ett större ras är oundvikligt i både Norge och Sverige är varje prisfall potentiellt starten på kraschen/korrigeringen.

Svd.se: Bostadspriserna i Norge faller kraftigt

Så väl småhus som lägenheter föll i pris under september månad. I norska huvudstaden Oslo sjönk priserna med 1,6 procent i september jämfört med augusti. Störst var nedgången för småhus, där priserna sjönk med 1,7 procent. I hela landet föll bopriserna totalt 1,4 procent. Nu varnas det för att bostadsmarknaden kan fortsätta att falla under hösten.

Samtidigt som priserna fallit under september har de ökat under året. Mest har andelslägenheter ökat i pris, upp 2,7 procent det senaste året, enligt statistik från Dagens Näringsliv. Flera stora aktörer, däribland IMF, har varnat för att de norska hushållen är för högt belånade. Norska banker verkar vara tagna på sängen över det plötsliga vändningen.

– Jag är förvånad över hur kraftfullt prisfallet var för september. Vi föväntade oss en utplaning, men absolut inte ett fall på över en procent på bara en månad, säger Nordea Markets chefsekonom Katrine Godding Boye till Dagens Näringsliv.

Fortfarande för tidigt att läsa av något i norska bankers aktiekurser men DNB Nor har fallit från 100 till 90 senaste veckorna, de har som Norges största bank en hel del exponering mot den toksäkra bostadsmarknaden som tydligen bara kunde gå upp, upp, UPP! Det ska bli väldigt intressant att se hur ”väl rustade” de starka bankerna är när priserna väl vänder ner med tanke på att de bara i Sverige sitter på 2200 miljarder i bolån som potentiell kan gå snett.

Men det är nog lugnt, Reinfeldt, Ingves och Borg har försäkrat oss om att Sverige är UNIKT och att bopriser inte kan falla här. Bankerna här och i Norge är också starkast i världen, de kan inte få problem, de är unika här. Så är det.

Annonser

6 reaktioner på ”Starten på något större? Bopriser faller ‘mer än väntat’ i Norge

 1. http://bobubbla.blogspot.se/2013/11/den-norska-bostadsmarknaden-skakar.html
  ”Färska siffror från de norska fastighetsmäklarna Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) visar att priserna föll 1,5 procent i oktober, säsongsjusterat var fallet 0,8 procent. Det rapporterar den norska affärssajten E24.
  – Det är ett överraskande stort fall och en kraftig nedgång för oktober och en kraftig nedgång för en enskild månad, säger Christian Dreyer i Eff.”

 2. http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3791079.ece

  Bostadspriserna fortsätter ned i Norge, visar ny statistik. Prisfallet sedan maj är nu närmare 6 procent, skriver dn.no.

  ‘I november föll de norska bostadspriserna med 1,3 procent jämfört med månaden innan. Korrigerat för säsongsvariationer föll priserna med 0,9 procent.

  Det är det största novemberfallet sedan hösten 2009 och tredje månaden i rad med fallande bostadspriser, skriver dn.no.’

  Kredittillväxt för Norge (blå linje): http://2.bp.blogspot.com/-UPLzdoH1c7o/UiXbL9S4EdI/AAAAAAAAI7g/ZVaQbksNhRY/s1600/M2+&+C2+Households+5y+%25+ch.png

  Nere på 6% efter att ha legat stadigt över 10% under flera års tid, kopia av Sverige?

  • Varför går priserna inte ner i sverige som haft en aggressivare ”utlåning” som sjunkit lägre från högre nivåer ;-)?

   • Bra fråga, kanske har inte norska politiker varit lika besatta av att rädda bolånetagarna med bidrag och annat för att förhindra lägre bopriser. Högsta prioritet i Sverige är ju högre bopriser, lägre bopriser är helt otänkbart, ett ”katastrofscenario” som de kallar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s