Riksbanken mfl ‘har slitit i många år med att få in PENGAR i sina modeller’

Se Stefan Ingves kommentar på frågan huruvida pengar finns med i de ekonomiska modeller som bla används hos Riksbanken, börjar vid 32:30 min:

Riksbaknen har monopol på att skapa pengar och har därmed yttersta ansvaret över hur mycket pengar som skapas och vilka konsekvenser ökad mängd pengar har. Därför blir det lite konstigt att de använder modeller som inte har med pengar. Pengar är tydligen en oviktig faktor, att bankerna pumpar in 270 miljoner kronor varje dag på bostadsmarknaden är tydligen inte viktigt, vem bryr sig?

Efter 15 år av ohållbar penningmängdsökning (dvs skuldökning) har Riksbanken inte brytt sig om pengar, först nu, efter 15 år kom de på att svenskarnas skulder är för stora, först nu, några biljoner kronor för sent anser det att svenskarnas skulder är ett problem. Är de förvånade? Skulderna bara ploppade upp ur ingenstanns och nu plötsligt vill de göra något åt saken. Skadan är redan skedd, Riksbanken kan gnälla och skylla ifrån sig på att de använt idiotiska modeller, men det hjälper inte svenska skattebetalare som kommer tvingas rädda ekonomin när den kraschar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s