Dollarns värde kommer att krascha, men mot vadå?

En dollarkrasch handlar för mig inte om huruvida dollarn kraschar mot andra typer av luftpengar (fiatvalutor) som skapas i samma hastighet som dollarn utan snarare om att dollarns värde rasar mot tillgångar som inte kan skapas av någon, vars mängd är relativt konstant, exempelvis guld, silver, koppar, bitcoin m.m. Dollarn har kraschat mot dessa samtidigt som den manipulerade växelkursen mot andra valutor som t.ex euron har kursen bara rört sig i sidled utan någon större förändring. De enda växelkurserna som är intressanta att följa kommande år är mot verkliga tillgångar, som uppfyller pengars funktion. De som fortsätter mäta värden i staternas påhittade pengar kommer ej se vad som pågår.

Annonser

8 reaktioner på ”Dollarns värde kommer att krascha, men mot vadå?

 1. Jävligt relevant och otroligt aktuell information – bra jobbat, Dave!

  Jag såg en annan video med henne förut, och hennes prat om gold backwardation hänvisade hon själv till Antal Fekete, som hon såg som auktoriteten på området. Han grundade tydligen ‘the New austrian school of economics’, till skillnad från ‘the austrian school of economics’. Hans hemsida med artiklar är http://www.professorfekete.com/articles.asp

  I artikeln från 5/5 2013 ”Gold Backwardation and the Collapse of the Tacoma Bridge” säger han att vi är påväg mot hyperdeflation, vad jag förstår av samma artikel, eftersom breakdown (vilket tydligen är pågående) sker i den tydligen nuvarande bearmarket för räntor. Om breakdown hade skett när räntorna steg, så hade det tydligen varit hyperinflation. Läs sida 11 i artikeln.

  USA Watchdog (Greg Hunter / youtube) släppte nyligen (2-3 veckor sen) också en videointervju med Karen, där hon pratar lite mer om ‘den potentiella nedsidan’. I princip säger hon att Om det skiter sig med att reda ut det här, så kommer internationell handel i stor mån globalt att kraftigt störas. Om ingen har något förtroende för någon valuta, så kommer ingen vilja skiljas från sina varor för pengar andra än typ ädelmetall. Dvs import skulle bli otroligt lidande. Och sverige, det svenska vardagslivet, är otroligt beroende av importen. Ta tex mat. Inte bara på vinterhalvåret. Hur många bönder har vi kvar i hela landet? De försvinner åtminstone i rasande takt. Olja/bensin är en annan viktig sak vi importerar. Kalla det peak-oil om du vill.. Vet ni hur mycket industrin är beroende av olja? Och vet ni hur mycket av samhället är beroende av industrin?

  Här är en intervju med Fekete, där han jämför sin syn på att köpa guld med att ha en brandsläckare/försäkring. Man ska kanske inte bli ledsen för att ens hus inte brinner upp, bara för att man köpt en försäkring: http://www.youtube.com/watch?v=b7S0zPNxRzE

  Information, information, information, från så många kvalificerade vinklar som möjligt. Lägg sedan pussel med detta. Jag är nyfiken på vad som händer under den omtalade ekonomiska konferensen imorgon, 9e oktober. Någon som vet precist vilken som avses?

  • Har inte koll på det tyvärr, men tack för länkarna, Fekete verkar inte speciellt positiv (lyssnar på intervjun nu).

   Äg jordbruksmark en bra bit från storstäderna
   Odla egen mat om nödvändigt
   Äg silvermynt

   🙂

 2. visst är det en bra intervju, men hennes trovärdighet blir ett frågetecken då hon säger att det finns 170 000 ton guld i Bank of Hawaii!!! ca 14.30min i inslaget. Kan det stämma???

  • Jr, jag vet inte. ‘Kan stämma’, kan det. Men det behöver inte vara så.

   Min personliga syn är att jag har anledningar att inte ta den informationen för givet. Jag Vet att det finns mycket felinformation därute, som är direkt planterad att vilseleda. Det finns folk som har ett direkt intresse i att rakt upp och ned ljuga för andra, gällande vissa frågor. Andra gör det i god tro. Utan att gå in på detaljer, så är det här en ‘nyhet’ som det är lätt att se att ‘vissa grupper’ skulle kunna ha intresse av att driva… låta vanligt folk stöta på sådär i förbifarten, för att fastna i dem. Säg tex att du har Usas regering i säng med världens centralbanker, och de manipulerar ned guldpriset. Detta skulle i så fall kunna vara en sådan grupp som skulle kunna ha intresse av att en sådan nyhet blir gemene mans uppfattning. Skulle de ha ‘kapacitet’ att göra det? Om de redan skulle ha kapacitet att manipulera världspriserna… tja, välj själv.

   Jag säger inte att någonting är, även om GATA (gata.org) säger sig ha bevis, och har blivit settled av minst någon ‘stor’ part. Alltså att någon har betalat dem ca skadestånd efter anklagelser om manipulation, för att slippa bli dragna till rätten över det. Googla. Så, jag säger inte att någonting är – det är helt enkelt upp till oss alla att vara kritiska granskare. Det finns inte många gratis luncher här i världen.

 3. ”World Gold Council, som representerar världens ledande guldgruvbolag, uppskattar att omkring 158.000 ton guld har utvunnits genom tiderna. Om allt guld i världen samlades ihop och smältes till en enda massiv klump, skulle det ­kunna forma en kub med 20,2 meter långa sidor. Kuben skulle vara värd runt två biljoner dollar (2.000 ­miljarder dollar).” Från Världens Historia’s hemsida. http://varldenshistoria.se/utforskning/kolonialisering/hur-mycket-guld-har-gravts-fram

  • Det där reagerade jag på oxå, även fast det flyger runt olika siffror angående det mesta så borde man väl kunna ha en ganska bra uppfattning om hur mycket man grävt upp? Att det skulle finnas motsvarande guld på Hawaii som det antas av gold council någonsin grävts upp förstår jag inte alls. Va snackar hon om?

 4. Ang de omtalade ‘170 000 ton guld på hawaii’… Jag tar det med en saftig nypa salt. Eller rättare sagt, jag tror inte på det. Jag tror inte längre på Karen Hudes. By all menas, lyssna på vad hon säger, för hon släpper information som är relevant lite här och där. Men här och där, släpper hon också sådana saker som guldet på hawaii.

  Först är det intervjun från project camelot för en vecka sen, där hon bland annat menar sig vara av åsikten att ingen bör arresteras för all ekonomisk oreda som är i världen. Se min kommentar i den här tråden:
  https://dave1bs.wordpress.com/2013/10/15/obama-good-chance-of-default/

  Second, har just lyssnat på en ny intervju med henne på trunews (oct 15 2013), där hon helt får spatt och inte längre vill ta emot sansade frågor, vad verkar som eftersom de är relevanta och penetrerar på djupet. Väl värt att lyssna på klippet, speciellt minuterna 30-35:

  Fråga er själva hur trovärdig hon egentligen verkar (speciellt i ljuset av händelserna i filmen ‘Promised Land’ från 2012).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s