“Ultimately, what matters is: What do the people who are buying Treasury bills think?”

Det konstaterar Obama enligt en artikel på bloomberg.com (läs här), utan att tillägga att statsobligationsmarknaden är artificiell dikterad av en aktör (fed) som kan låna ut obegränsade mängder pengar vid behov för att uppnå sina mandat (t.ex finansiell stabilitet).

Federal Reserve kan när som helst ingripa på obligationsmarknaden för att sätta precis den ränta de anser är bra, det är därför märkligt att de medvetet låter statsobligationer med 1 månads löptid skjuta i höjden nu, vilket kostar amerikanska staten stora pengar:

The yield they demanded at the Oct. 8 auction of four-week Treasury securities almost tripled from a week earlier, Treasury Secretary Jack Lew highlighted in testimony before the Senate Finance Committee yesterday. The government was forced to pay 0.35 percent for four-week borrowings, up from 0.12 percent.

1mby

Påminner lite om Grekland va? Självklart vill amerikanska regeringen och Fed att befolkningen ska tro att statsobligationsmarknaden är en verklig marknad som styrs av logik och att pengarna som lånas ut är en bristvara på riktigt så att skulden känns riktig snarare än artificiell, påhittad. Det vore inte så populärt bland amerikanska folket om de blev medvetna om att de betalar hundratals miljarder i ränta på pengar de aldrig behövde låna från första början.

Så vad vill nu Fed uppnå med att låta ränta skjuta i höjden med flera hundra procent? Kanske vill de bara skicka signalen ”titta, det blir dyrt att låna om vi inte höjer skuldtaket” eller något i den stilen. Hur som helst är uppgången artificiell, bevisligen efter QE1, 2, 3 och 4, Fed sätter den ränta de känner för.

Annonser

3 reaktioner på ”“Ultimately, what matters is: What do the people who are buying Treasury bills think?”

  1. Såna här skådespel måste hållas lite då och då så att folk tror att vi fortfarande har en marknadsekonomi, där räntorna sätts av marknaden och där USA måste följa en budget. Dollarn är världens reserv valuta, och man måste ge skenet av att man kan föra en ansvarsfull ekonomi.

    När man ser att politiken och ekonomin blivit ett enda stort skådespel och ett skämt, då kan man vara säker på att fiatsystemet sjunger på sista versen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s