Ädelmetallsaktier: Taktik för att överleva i en icke-fungerande marknad

I en fungerande marknad ska imo priset på en aktie reflektera ett bolags framgång, vilket helt naturligt sker när flera olika personer agerar utefter den informationen som finns tillgänglig. Om ett guldbolag exempelvis dubblar sina tillgångar så kommer aktien handlas vid en nivå som ger detta någon form av värde.

I dagens marknad för guld och silveraktier kan ett bolag som ökar sina tillgångar flera hundra procent falla 85-95% trots positivt nyhetsflöde under längre perioder, bolag kan också stiga flera hundra procent på ingenting. Kopplingen mellan det bolag har i marken och aktiekursen är helt icke-existerande. Detta indikerar att aktiekurserna bestäms utav några få aktörer vars mål med prissättningen är något annat än att den ska reflektera bolagens värden.

De senaste tre åren har den som lyckats hittat bolag som gjort precis det som man vill, dvs hittat mer ekonomiskt brytbart guld & silver sett aktiekurser rasa i flera fall upp mot 95%. 95% trots att bolagen gjort precis det som det som man kan önska av ett ädelmetallsbolag. I flera fall är nu värderingarna så låga att bolags tillgångar ej har något värde överhuvudtaget. Mellan 1995 och 2001 hade den felaktiga prissättning gått så långt att Caterpillars (bolaget som tillverkar maskinerna till ädelmetallsproducenterna) börsvärde var lika stort hela guldaktieindexet sammanlagda värde. Alltså Caterpillars börsvärde var lika stort som en stor del av världens kända guldtillgångar i marken vid det tillfället.

”You are either a contrarian or a victim” – Rick Rule

Så hur ska man bete sig nu när vi är där igen, värderingar har nått extremaste nivåerna på väldigt länge? Rick Rule är en av få investerare som lyckats tjäna stora pengar trots prissättningsfunktionen är helt förstörd och hans taktik är: köp när ingen annan är intresserad, när guldbolagen inte får lån av någon eller kan göra nyemissioner (trots att det aldrig är någon verklig brist på pengar = när det är artficiell brist på pengar i guldsektorn) och sälj när intresset är stort. Simpelt, eller hur?

Anledning att så få (inklusive mig) ej verkar göra detta, alternativt ger upp och aldrig mer handlar ädelmetallsaktier (förutom möjligtvis vid en ny topp, ‘dyrt är ju bra’) är tror jag att de tror att uppgången är verklig, att aktiekurser reflekterar bolagens framgångar. Men uppgången är lika overklig som nedgången, den är inte skapad av flera olika aktörer i en fungerande marknad, den skapas av några få aktörer som dikterar priserna dit de vill (kanske för att skaka och och lura in svaga händer vid fel tillfällen).

Annonser

2 reaktioner på ”Ädelmetallsaktier: Taktik för att överleva i en icke-fungerande marknad

    • Börsen är upp ca 20% sedan år 2000, guld upp 400%, guldaktier upp 500%. Detta trots att guld inte är en tillgång med motpartsrisk eller direktavkastning, inte illa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s