Penningsystemet har stängt på helger, inga överföringar möjliga

Här är en ytterligare anledning till varför Bitcoin kommer att ta över, i dagens penningsystem går det inte att föra över pengar mellan konton på helger eller när banken har stängt. Varför? För att tydligen kan inte datorerna som styr överföringarna vara påslagna när personalen inte är där. Det går heller inte att kringgå bankerna för att komma åt Riksbankens betalningssystem (där överföringar görs i realtid, när Riksbanken har öppet…..) eftersom bankerna har MONOPOL på att ha konton där, bara till för privata storbanker tydligen. Det är därför du MÅSTE använda ett bankkonto för att betala elräkningen, vilket i sin tur betyder att du MÅSTE låna ut dina pengar till någon av storbankerna som har tagit över betalningssystemet.

Överföringar mellan bankerna kan inte heller genomföras i realtid ens när bankerna har öppet, dagens datorkraft klarar tydligen inte av det…. Så det blir det att vänta till nästa dag för att flytta digitala siffror mellan kontoinnehavare. Bankerna som tjänar hundratals miljarder varje år har tydligen inte råd att fixa ett system där överföringarna automatiseras och sker i realtid och Riksbankens betalningssystem kan inte vara påslaget på nätter eller helger = stenåldern.

Men det finns en förklaring till varför bankerna inte vill att överföringar sker i realtid, för de vill ha tid på sig att rätta till ev ojämnheter i flödena av riktiga pengar mellan varandra. Får en bank inte in tillräckligt med pengar så har den tid på sig att rätta till detta innan det är för sent, därför görs överföringarna bara några gånger per dag, klumpvis. Bankerna egna förklaring är självklart inte detta, de säger istället att det sker så mycket överföringar att datorerna inte klarar av att hantera dem i realtid….

Varför har inte Bitcoin stängt på helgen? Datorerna verkar klara sig själva när det gäller Bictoin, ingen personal behövs, uppenbarligen går det att föra över pengar i realtid ändå när som helst. Varför behöver inte bitcoin något clearingsystem? För att bitcoin är riktiga pengar som överförs från en persons plånbok till en annans, detta sker aldrig i nuvarande penningsystem.

 

Annonser

6 reaktioner på ”Penningsystemet har stängt på helger, inga överföringar möjliga

 1. Har för mig att man kan överföra pengar nr som helst via tjänster som Google Wallet och Paypal. Men tyvärr så måste man överföra pengar från bankkontot till de olika tjänsterna.

  Förhoppningsvis så kommer betalningstjänsterna fortsätta utvecklas och till slut bli som vanliga bankkonton. Nu kan man ju tyvärr inte få sin lön inbetald på Paypal. Känns nästan säkrare att ha pengarna där än i Swedbank…

  • Ok, men kan du betala elräkningen genom paypal? Tror inte Paypal är medlem i betalningssystemet, även dem måste gå genom någon av storbankerna som har monopol i betalningssystemet.

 2. Dave, du som verkar ha lite koll på Bitcoin vad ser du som de största riskerna?

  Spenderade lite tid med att kolla upp bitcoins förut och hittade ingen som kunde ge en rimlig förklaring om hur deflationsproblemet skulle övervinnas. Eftersom bitcoins mängden är bestämd på förhand kommer det bli ett större och större deflationstryck vilket skulle aggera broms på ekonomin om bitcoins var en ledande valuta. Har du något svar på detta?

  • Enda anledningen till att deflation är ett problem idag är att alla pengar är skuld, när skuld betalas minskar penningmängden och det blir svårare för alla andra att betala tillbaka sin lån plus ränta eftersom det finns mindre pengar kvar.

   Deflation är vad jag vet inte ett problem i ett system där pengar är skuldfria (t.ex guld, silver eller bitcoin). Stabila pengar som inte kan skapas ur intet ger företag och investerare mer tillit i pengars värde, volatilitet i växelkurser skulle minska kraftigt och spekulation i aktiekurser skulle också minska kraftigt. Vi skulle inte behöva biljoner i derivat (skydd mot växelkursrisker m.m) och bankerna skulle inte kunna använda 100 gånger hävstång (CMC-markets-style) på satsat kapital och därmed inte behöva räddas om de får problem (som alla andra företag i ekonomin).

   Bitcoin skulle inte fungera som en broms, den skulle återuppliva den cancersjuka spekulations-pengar-ur-intet-ekonomin.

    • Det är dock en lång utdragen process, så efter en uppgång på flera tusen procent senaste året får man nog ha tålamod om man går in just nu. Får hoppas att kommande bitcoin miljardärer är intresserade av att köpa kvalitativa minigbolag framöver 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s