Riksbanken avslöjar var deras pappersguldreserv finns

Trycket blev nog för stort, Riksbanken har nu beslutat att berätta var deras guld finns (som konfiskerades av svenska folket innan första världskriget). Men detta är inte fysiskt allokerat guld, det är pappersguld, papperslöften som lovar samma tacka som lovats till flera andra kunder samtidigt. Det är allmänt känt numera att centralbanker rapporterar att de har guld i reserv som är utlånat på samma gång. Det är också allmänt känt att världens största handelsplatser har 100:1 hävstång på sina guldkontrakt (förhållandet mellan lovat guld och fysiskt guld).

Ryssland förvarade tidigare sin guldreserv hos Bank of England tills de fick reda på att deras guld redan hade lånats ut, de började direkt efter avslöjandet begära fysisk leverans av sitt guld, guldpriset steg därefter 70% på bara några månader (undra varför….). Ryssland har sedan dess köpt guld och begärt leverans för att försäkra sig om att deras guld inte används till utlåning, guldpriset fortsatte därefter rusa flera hundra procent.

Därför blir inte jag speciellt imponerad av Riksbankens nya rapport som visar att de har pappersguldreserv hos Bank of England, New York Fed är också kända för att låna ut guldet som förvaras i deras valv. Uppenbarligen har de inte de guld de lovar olika länder eftersom Tyskland inte får sitt guld tillbaka (förrän om sju år då, den tid som krävs för att de ska kunna få tillbaka de guld de lånat ut till andra). Om New York Fed hade Tysklands guld hade de levererat det på en dag.

OBS: även om Riksbanken åker till valven och får se ett par tackar betyder det inte att dessa tackor ej lånats ut till flera andra personer/länder samtidigt

Di.se: Här är det svenska guldet

Av totalt 125,7 ton finns 61,4 ton hos Bank of England, 33,2 ton hos Bank of Canada, 13,2 ton hos Federal Reserves filial i New York och 2,8 ton hos Swiss National Bank (se karta längst ned i artikeln). Riksbanken håller 15,1 ton på hemmaplan i Stockholm. Exakt var är av säkerhetsskäl hemligt.

Mer info om pappersguldreserverna:


 

Annonser

2 reaktioner på ”Riksbanken avslöjar var deras pappersguldreserv finns

  • http://www.uppsalanytt.se/news.asp?newsID=3084
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Guldmyntfot

   ”Guldmyntfoten suspenderades 1914 men återinfördes 1924.”

   OBS att det fortfarande inte gick att växla sedlar mot guld för privatpersoner efter 1924 och att mängden guld per sedel var kraftigt reducerad.

   1904 tog riksbanken över genom monopol på sedelutgiving, alla sedlar (löften om guld, depoistionsbevis) kunde efter det bara växlas in hos Riksbanken. Innan andra världskriget släpptes kopplingen till guldet, det gick inte längre att få ut det guld man förvarat hos Riksbanken = de konfiskerade guldet och påstod därefter att sedlarna var guld i sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s