Kriget mot guld övergår snart i ett krig mot bitcoin?

Det är ingen nyhet att politiker och superrika (de som äger banksystemet) hatar saker som inte kan skapas ur tomma intet och att det pågått ett krig mot guld (läs Ferdinand Lips bok Gold Wars om du inte är övertygad).

Kriget mot guld har medfört att guldprisets funktion som barometer och skydd mot inflation inte fungerat under längre perioder.Systematisk propaganda via massmedia, enorma försäljningar av folkets guld från centralbanker (som annonseras i förtid) och hundra gånger mer papperskontrakt än fysiskt guld på de största handelsplatserna (COMEX, LBMA) är några exempel.

”The generals fighting gold are the most experienced and sophisticated the world of finance has ever seen. They are fighting with the help of their powerful army consisting of wealthy bullion and giant investment banks. They even dispose of a ‘Foreign Legion’ of sorts in the form of foreign central banks. Their modern weapon system, the derivatives market, puts them in a position of being able to unleash an enourmous amount of firepower at the stroke of a pen. It is to be hoped that this firepower does not turn into an atomic bomb” – Ferdinand Lips Gold Wars

Varför lägger superrika ner så mycket möda på att försöka minska guldets roll i finanssystemet? Eftersom guld kan fungera som ett skydd och potentiellt ta markandsandelar av/konkurrera med deras pappersprodukter (derivat) som de tjänar så mycket pengar på, stigande guldpris avslöjar inflationen som skapas av bankernas tryckpressar.

Nu har det dock dykt upp ett ännu större hot mot bankerna, som kan göra så mycket mer mot deras vinster än vad guld någonsin kunde. En helt ny typ av pengar som kan användas helt utan banker, banker fyller ingen funktion i ett system där kryptovalutor används eftersom de är decentraliserade. Mängden bitcoin (som är den mest etablerade kryptovalutan) kan ej skapas ur intet likt guld, men kan till skillnad mot guld skickas över hela världen till väldigt låg kostnad och därmed fungera som pengar, inga centrala clearingsystem behövs, så även centralbankerna hotas att slås ut helt.

Bitcoin är mao bankers, centralbankers och staters största fiende och att ett krig redan för att försöka kontrollera bitcoinpriset har utan tvekan redan påbörjats. Det fina är att för att kontrollera priset måste de först kontrollera en stor del av de bitcoins som existerar, hur högt måste de höja priset för att lyckas få köpt tillräckligt med bitcoins för att kunna diktera priset likt guldpriset?

https://i0.wp.com/cdn2.sbnation.com/entry_photo_images/8767543/20130520-07511828--btc_large_verge_medium_landscape.jpg

Annonser

8 reaktioner på ”Kriget mot guld övergår snart i ett krig mot bitcoin?

 1. Det finns tre oerhört tunga argument mot att bitcoin kan utmana guld som pengar.

  1, Tradition: Guld har mer än 5000 års tradition av att vara pengar. Bitcoin typ 5 år?
  2, Kostnad att tillverka: Guld kan bara utvinnas med oerhört kostbara metoder. Bitcoin krävde inte mycket energi för att bildas. Visst du kan inte lätt skapa fler bitcoins, men du kan ganska lätt skapa hur många liknande bitcoinsystem som helst.
  3, Oförstörbarhet och enkelhet: Guld fungerar i sig som pengar. Bitcoin kräver ett avancerat datornätverk för att fungera.

  Debunka gärna dessa argument.

  • 1. Under dessa 5000 år har ej teknik funnits för kryptovalutor, att bära omkring guld för att betala är ett osmidigt, därför krävs clearinghus = centralisering. Om kryptovalutor som ej kräver clearingsystem hade funnits senaste 5000 åren hade de förmodligen använts som pengar i större utsträckning än guld. Senaste hundra åren har guld haft en minimal roll i finanssytemet då guldet bara utgör någon procent av den totala penningmängden.

   Jag tror inte folk kommer bära omkring på guld i framtiden, lika lite som de kommer använda fysiska värdelösa papperslappar. Däremot tror jag att de kommer förvara guld i bankfack som skydd mot risk i allt större omfattning.

   2. Likaså finns det hundratals olika fiatvalutor som trots detta dominerar penningsystemet idag utan någon som helst koppling till guld. Finns redan flera olika kryptovalutor, men det har inte förhindrat bitcoin från att öka 300,000% och just nu sätta nya ATH. Visst kommer det säkert ploppa upp andra populära kryptovalutor, men de hotar inte bitcoin, det hotar fiatvalutorna, det är från dem marknadsandelar kommer att tas i rask takt.

   3. Bitcoin kräver ett avancerat datornätverk. Datorhastigheten enligt Moores law kommer bli en biljon gånger snabbare om 60 år än idag, det är svårt att se hur denna typ av teknik inte kommer ta över helt framöver.

 2. Jag glömde en annan viktig egenskap hos guld. Det används till annat än pengar också.
  Detta gör att vid tider när guld inte officiellt används som pengar är det ändå dyrbart och därmed stabiliseras den värdebevarande egenskapen. Kryptovalutor likt papperspengar saknar totalt denna egenskap, vilket gör att de är predestinerade att gå till noll i värde.

  Kommentar till traditionsargumentet: Det är den faktiska tiden som räknas, dvs det spelar ingen roll att säga ”om datorer funnits för 5000 år sedan”. Det fanns inga datorer då, därför (kanske) saknas traditionen,

 3. Ok, så i framtiden tror du att folk kommer gå omkring med guldmynt i plånboken? Varje gång jag ska betala på internet så kommer en guldtacka flyttas från mitt bankvalv till ett annat. Vem ska verifiera alla dessa transaktioner, förflyttningar? Vem håller koll på att guldet verkligen finns där? Vad kostar det att köpa en vara på nätet från andra sidan jorden. Ska guldet skickas med flygplan till andra sidan jorden då? Kommer kosta enorma summor pengar att betala i framtiden då antar jag?

  Varför skulle folk välja osmidigt och dyrt framför smidigt och billigt? Är det inte just denna smidighet som ger bitcoin dess värde, precis som guld fick sitt värde tack vare sina monetära egenskaper? Alla system utvecklas, penningsystemet är antagligen inget undantag, men kanske är penningsystemet unikt och guld för all framtid måste vara det som används som pengar oavsett kostnad?

 4. Hej igen,

  Nej det är inte bara smidigheten som ger bitcoin värde. Det är nämligen i stort sett lika smidigt att betala med digitala papperspengar. Jag tror att det är egenskapen att bitcoins inte masstillverkas som gör dem attraktiva, samt att de ligger utanför myndigheters kontroll. Men enligt argumenten ovan tror jag inte att det räcker till i längden.
  Guld kan användas utan att bäras runt. Detta via ett banksystem och precis som under den klassiska guldstandarden under 1800-talet kommer folk att ta ut sitt guld om bankerna missköter sig. Ett visst mått av fuskspel kommer såklart att förekomma, men guldets fysiska egenskap förhindrar utbrett fusk (det är därför man har använt guld i tusentals år). Inget system är perfekt, men en guldstandard (utan centralbanker) är det som fungerar bäst.
  Men ingen vet säkert, vi får se…

  • I mitt begrepp smidighet ingick ”kan inte skapas ur intet & kan förflyttas över hela planeten på nolltid utan kostnad”. Visst är bankernas påhtittade kontopengar också smidigare, men de kan skapas i obegränsade mängder hur som helst när som helst.

 5. Hamnade i detta gamla inlägg (som jag inte sett tidigare) när jag följde nån länk angående Jim Rickards hos världsbanken.
  Jag håller helt med om att ”Staten” måste tycka extremt illa om bitcoin (pss som den tycker illa om guld). Men jag håller inte med om att metoden att ”få kontroll” över bitcoin och andra kryptovalutor skulle bestå i att ”köpa” tillräckligt stor andel.
  Staten funkar inte så. Staten tar kontroll över saker den inte gillar genom lagstiftning. Det kan vara lagstiftning som illegaliserar någonting (Executive Order 6102 räcker som exempel) eller det kan räcka med att lägga på en lämplig straffskatt. Jag vill inte påstå att jag tänkt ut detaljerna kring en straffskatt på bitcoin, men det är ju uppenbart att om man tex införde en extra transaktionsskatt på 10% ovanpå 25% moms (som måste betalas i bitcoin) så skulle all ”vit” användning av bitcoin som valuta bli betydligt mindre attraktiv och dessutom leda till en automatisk uppbyggnad av bitcoins hos Staten.
  Så bitcoin är väldigt intressant, men vi är helt överens om att den stora striden om kryptovalutorna inte har varit än. Men den kommer. Och då kommer Staten inte att spara på krutet, eftersom om kryptovalutorna skulle ”vinna” (vad det nu innebär), så vore det nära game over för Statens usla produkt ”fiat”.

  • Kriget mot bitcoin med hjälp av volatilitet tänkte jag snarare kommer utföras (och förs just nu) av samma snubbar som dikterar guldpriset varje dag och samma gäng som skapar 97% av alla pengar i cirkulation, de som har mest att förlora på att bitcoin växer som pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s