Trots massiva pengainjektioner har villapriser knappt stigit sedan 2008

Grafen nedan visar prisutveckling för villor i Sverige som otroligt nog knappt stigit alls sedan 2008. Jag säger otroligt nog eftersom storbankerna pumpat in ca 500 miljarder kronor i denna marknad under perioden. Vilken marknad hade inte exploderat efter sådana pengainjektioner av storbanker? Jo, bara en extremt överhettad marknad som redan är så uppblåst/har så stort marknadsvärde att sådana summor inte lyckas pressa upp priserna ytterligare:

Vem vågar ta på sig lån med väldigt låg insatts i en marknad där priser inte stiger trots flera hundra miljarder nyskapade pengar? Helt obegripligt att folk fortsätter sätta sig i skuld med bostäder som underliggande värde. Hade du investerat med 85% belåning i ett företag som trots massiva ständiga injektioner av pengar inte visar någon avkastning, är det en supersäker investering som kommer hålla sitt värde på sikt?

Annonser

5 reaktioner på ”Trots massiva pengainjektioner har villapriser knappt stigit sedan 2008

 1. ”Knappt stigit alls” är ju ändå att överdriva lite. Om man tittar i grafen du lagt upp så verkar det ju vara lätt vara över 15% i alla fall dvs ca 3% per år de senaste 5 åren. Det är ju ungefär där de rörliga räntorna ligger,

  Tittar du grafen igen och tar från 2005 då grafen börjar så är det ju +50% dvs 6,25% per år vilket ju inte är illa med tanke på ränteläget.

  Som investering kanske man ska ha högre krav, men folk köper nog mest för att ha någonstans att bo.

  Vad är förresten hela Sveriges villamarknad värd? 500 miljarder säger mig inte så mycket. Frågan är ju om 500 miljarder är mer eller mindre än 15% av totala värdet.

  • Jämför med uppgången som pengarna orsakade fram till 2007, efter 2007 har priset rört sig från ca 135 till 149 (idag), alltså relativt sett knappt något. Det är inte mycket till uppgång på fem års tid? Och från 2010 har det inte hänt någonting alls. Vad hade hänt med priserna om man tog bort dessa 500 miljarder från köpsidan, hur hade priserna då betett sig?

   Totala penningmängden i Sverige är 3000 miljarder. Vet ej vad villa marknaden är ”värd”.

 2. Precis, folk köper för att bo i första hand. Att de sedan riskerar hela sin ekonomi genom att belåna sig för mycket i en marknad som kan vara övervärderad är det sjuka.

  • Tänker att om man lånar flera miljoner med liten egen insatts så borde man först ta reda på hur marknaden fungerar, precis som man läser på om ett företag som man tänkt investera miljoner i med hävstång. Särskilt viktigt är det att läsa på om priserna vuxit fortare än löner å BNP under 15 års tid.

   Men bostadsmarknaden är ju säker, kan bara stiga. Fallande priser är otänkbart, kan inte hända. Är väl åtminstone vad man måste intala sig när man har miljoner i lån på en marknad man inte förstår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s