Svenska ekonomin lever på konstgjord andning (svensk QE)

Har läst en hel del om QE senaste åren och det verkar vara något som upprör journalister mfl: ”USA är helt galna, de bara trycker pengar hit å dit, det är inte hållbart” osv. Men av någon anledning lyckas de helt ignorera det svenska QE-programmet som går ut på att svenska storbanker får skapa oberänsade mängder pengar och använda det till vad som helst (till skillnad mot amerikanska QE:n som är riktad mot bostadsobligationer och statsobligationer.

De lyckas ignorera den svenska QE:n trots att SCB varje månad klart och tydligt berättar hur mycket penningmängden ökar för tillfället och var den nyskapade köpkraften (de nya pengarna) används till (se här). I USA köper Fed bostadsobligationer för ca $40 miljarder per månad, i Sverige skapar storbankerna ca 300 miljoner kronor per dag till bostadsköp.

Skillnaden mellan den amerikanska QE:n och den svenska är att de nyskapade pengarna i USA till stor del inte används utan läggs i Feds valv, den svenska QE:n är direkta pengainjektioner som används till att spekulera på bostadsmarknaden (90% av svenska QE:n går enligt SCB till bostadsköp).

Jag har hittills inte hör någon som kan förklara varför det bör läggas större fokus på pengaskapandet i USA än det i Sverige, när läste du senast om att svenska penningmängdens ökningstakt legat kring 10% senaste 15 åren?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s