Betalkort vs Bitcoin, Bitcoin vinner

Hur lång tid tar det att föra över en svensk fiatsedel från säljare till köpare med hjälp av ett plastkort utgivet av VISA eller Mastercard? Svar: Väldigt länge. För det första måste betalningssystemet vara öppet (där själva överförandet av sedeln eller dess digitala motsvarighet görs), för det andra måste bankerna ha öppet. Är dessa inte öppna, t.ex på helgen kan det ta flera dagar innan överföringen av fiatpengarna görs.

Men även om de har öppet görs inte överföringarna mer än några gånger per dag, bankerna klumpar ihop betalningarna som görs istället för att skicka pengar direkt vid betalningstillfället. Poängen är att det aldrig sker i realtid. Förflyttningen av fiat-pengar är väldigt ineffektiv, särskilt mottagaren av pengarna befinner sig på andra sidan jorden.

Bitcoins däremot skickas DIREKT eftersom de inte behöver gå genom en central punkt, en centralbank. Bitcoin har öppet på helger och nätter. Pengarna går direkt från säljaren till köparen som direkt kan få dem i handen (sin hårddisk). Säljaren behöver inte köra flera mil till närmaste bankomat där han bara får ta ut några tusenlappar/uttag.

Sedan att man kan få en värdestegring på 600,000% är bara en liten bonus, samtidigt som VISA & mastercardkunderna vet att de garanterat kommer se ‘sina’ fordringar på fiatpengar förlora 5-10%/år genom utspädning exklusive växelkursrisk (som t.ex att förlora 99% av sitt värde mot BTC på något år).

Annonser

4 reaktioner på ”Betalkort vs Bitcoin, Bitcoin vinner

  1. Fin kontra blogg mot Cornucopia. Är så fruktansvärt trött på den där människan. Känns ganska tydligt att han enbart skriver om Bitcoin för att locka läsare. Att enbart nämna något så dumt att Bitcoins kräver ett bredband som kostar si och så mycket är bland det dummaste jag läst på bra länge.

  2. Märkligt, när jag använde plastkortet för att föra över papperspengar till butiken jag handlade igår står det fortfarande att beloppet är reserverat, inga pengar har förts över trots att jag gjorde köpet när bankerna hade öppet. Butiken kommer inte få några papperslappar förrän på måndag förmiddag.

    Hur snabbt hade motsvarande betalning genomförts med hjälp av Bitcoin, några sekunder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s