Guldaktier: Vad är det som styr aktiekurserna? 2.0

Läs tidigare inlägg om detta här

Det är tydligt att aktierna fortsätter röra sig nästan identiskt. Tre år har gått, dag in och dag ut har marknaden tagit exakt samma investeringsbeslut i 6 st olika bolag (de i grafen nedan) som haft helt olika nyhetsflöden under perioden. Guldpriset har rört sig ca +-0 men aktiekurserna har fallit ca 90-95%:

freemarket

Det är så här jag förväntar mig att en marknad dikterad av en eller några få aktörer ska se ut. Målet efter att ha konstant sänkt kurserna över tre års tid får antas vara att sänka intresset för sektorn, intresset som numera är lägre än 2001 (kanske lägsta någonsin)

Om man är medveten om att det pågår ett krig mot fysiskt guld är det inte speciellt svårt att förstå varför samma aktörer vill förstöra intresset för guldaktier. Vapnen som används är brutal utspädning (se t.ex Barrick Gold som numera har 1 miljard aktier fd) och stängd kreditkran. Att låna ut absolut ingenting till guldbolag får till slut dem att helt stoppa sina verksamheter. Den enda aktör som lånar ut till guldbolag numera verkar vara Sprott, den enda stora verkliga aktören kvar i guldsektorn utöver de som dikterar priserna? Och visst är det möjligt att diktera hela sektorer om man kunnat skapa obegränsade mängder pengar ur tomma intet de senaste 100 åren? Nä! Omöjligt! Konspirationsteori!! Guldaktierna har fallit 95% för att de är totalt värdelösa, miljontals oz brytbart guld har inget värde!

De sektorer som småspararen ska lockas in i är istället IT-bolag som Facebook & Twitter, 100% luft, men trots det marknadsvärden över $100 miljarder. Känns sjukt bra att köpa bolag som värderas 200 gånger kassaflödet, de stiger ju! Dessa bolag får lån på flera miljarder och kan plocka in hundratals miljoner genom private placements. Säkert bara en tillfällighet.

Men det finns hopp för sektorn, Nr 1, kurserna har drivits så lågt att intresset numera är helt utraderat, lika lågt som 2001, när de började höja kurserna igen. Nr 2, pm-aktier är inte längre det största hotet mot penningskaparna, som jag ser det är det meningslöst att lägga ner så mycket pengar å tid på att förstöra en sektor som ingen bryr sig om längre ändå. Intresset för kryptovalutor, ett annat verkligt hot mot de superrika är så mycket större. Varför inte lägga fokus på dem istället? Och rent historiskt har de skapat dippar i storlek med den här var tionde år som Rick Rule påpekat flera gånger redan (se tidigare inlägg).

Liksom bolagen började falla helt utan anledning 2010-2011 kommer de sannolikt börja stiga utan någon anledning och de som tror att aktiekurserna har med verkligheten att göra har antingen redan ha sålt allt eller kommer sälja tidigt när det vänder uppåt.

Annonser

9 reaktioner på ”Guldaktier: Vad är det som styr aktiekurserna? 2.0

 1. Hej men att inte någon svensk råvaruanalytiker, journalist uppmärksammar detta märkliga fenomen är ju mycket märkligt.
  Är de alla i konspiration mot guld o silver och dito bolag, knepigt värre detta.
  Inte speciellt upphetsande att sitta med Victoria nu. 9 cent senast. Ska vi ner till en cent måntro.

  • Analytikerna gör nog bara sitt bästa, de försöker hitta på anledningar som förklarar kursrörelser i aktier & råvaror, de måste göra det annars inser folk att de inte har en aning om vad som styr. Inte kan de säga:

   – ‘Börsen steg idag av okänd anledning, vi har ingen aning om varför priserna rör sig som de gör’.

   Vilket vore sanningen. T.ex, ena dagen säger analytikerna att börsen stiger pga QE, andra dagen säger de att börsen stiger pga tapering, eller tvärt om, de kan hitta på vilken anledning som helst.

 2. I see… Dave, jag skulle vilja ha mer information om tex de här 6 bolagen du nämner, kanske framförallt om jag ska se över mina positioner generellt omkring gruvsektorn. Har du några tips på någonting jag kan läsa?

 3. Så länge som dollarn har sin status som världens reservvaluta, och Wall Street är världens finanscentrum, så kommer guldet att vara felprissatt. Wall Street, FED och politikerna gillar inget som de inte kan kontrollera, och kommer därför göra allt för att göra guldet så oattraktivt som möjligt. Många i västvärlden har gått på propagandan och ser guld som en värdelös gul metall som inte ger någon avkastning.

  Men som tur är består inte hela världen av USA och Västeuropa. Ryssar, Indier och Kineser ser inte guld som en värdelös gul metall. I takt med att dessa länders ekonomi och betydelse växer (och västvärldens minskar) så kommer även guldets betydelse att öka. Detta kommer inte hända inom en snar framtid dock, så man måste vara tålmodig och försöka inte ryckas med i Wall Street propagandan.

 4. Steffe – en sak till, centralbankerna i väst lagrar märkligt nog fortfarande den värdelösa gula metallen. Detta tyder ju på att dom anser att guld har ett värde. Samtidigt verkar ju centralplanerarna göra allt för att bli av med guldet, som flödar öster ut. Frågan är varför detta tillåts hända. Har dom en ny ond plan för världen, där guld inte är med i ekvationen? Har dom ingen plan? Har dom inget val? Fortsätter guldpriset sjunka finns snart inget guld kvar i väst. Hade inte GLD förlorat 30% av sitt fysiska guld?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s