Guldaktier: Vem är säljaren?

När en aktie rasar 95% under tre års tid bör det varit någon som sålt enorma mängder aktier och därmed har ägarstrukturen tydligt förändrats, men inte när det gäller guldaktierna. I flera exempel där bolag rasat 95% har de största ägarna och insiders istället köpt miljontals aktier, detta samtidigt som bolagen ökar antalet oz i marken med över 100%.

Ta Victoria Gold, aktien rasar konstant i tre år, deras största ägare är Kinross Gold & Sun Valley Gold, de äger numera 30% av hela bolaget. Vid 80 cent köpte Sun Valley över 10 miljoner aktier, vid 15 cent för några månader sedan plockade de in ytterligare någon miljon aktier, Kinross köpte 3,2 miljoner aktier vid 46 cent.

Victorias ledning har köpt miljontals aktier under perioden, hela vägen från 1 cad till 10 cent, bara presidenten McConnell har köpt över 2 miljoner aktier via marknaden. Sammanlagt har ledningen uppskattningsvis köp över 5 miljoner aktier via marknaden sedan raset startade. Majoriteten ca 60% av aktierna i bolaget ägs fortfarande av institutioner, så ingen förändring där.

Så vem är säljaren? Vem har stått för säljsidan under dessa tre år där det handlats över hundra miljoner aktier. Och varför säljer någon så aggressivt att aktiens värde rasar 95%, känns inte jättesmidigt, särskilt inte när man tar med i beräkningarna att mängden guld per aktie ökat 100% samt att de som står på köpsidan är de som har bäst insikt i bolagets fundamenta. Känslan är att de som står för handeln har som huvudmål att diktera kursen/rita grafen snarare än att sätta ett korrekt pris på den aktie de äger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s