Guldaktier påminnelse: ‘The greatest opportunity in 30 years’

För att återigen påminna om hur extremt låga värderingarna är nu slänger jag in grafen från den här artikeln hos Casey Research som visar förhållandet mellan guldaktier och guldpriset på nytt samt några kommentarer:

to say they’re a ”good opportunity” is a laughable understatement: Gold stocks are at an extreme low we haven’t seen in over 30 years in this industry.

Today, the XAU/gold ratio is at a historic low of 0.07.

To fully appreciate what this means, look at these former lows for comparison:

 • It’s lower than the 2008 gold stock selloff;
 • It’s lower than the ”nuclear winter” of the mid-’90s;
 • It’s lower than the very beginning of the gold bull market in 2001.

Right now, gold stocks are like a rubber band that’s being stretched to an extreme. As all rubber bands do, it will snap back. And not just that; based on how extreme the undervaluation has become, they’re bound to be among the most profitable investments of this generation.

A year ago, I pointed out how cheap gold stocks were—and yes, they managed to get cheaper still. But that fact only underscores how vast this opportunity really is.

Annonser

4 reaktioner på ”Guldaktier påminnelse: ‘The greatest opportunity in 30 years’

 1. Då är frågan vilka man ska köpa just nu?
  Jag har funderat på Rio Alto v.rio ett tag utan att bli riktigt klok, tycker den tagit mkt stryk!
  Sen känns atc.v intressant bland explorers!!!

  • ATAC sitter på mest lovande projektet i världen, inte nog med det, de är i den mest säkra regionen för att utveckla gruvor i världen. Yukon är det nya Nevada & ATAC kontrollerar flera mil av en ny Carlin-style trend. Andra bolag som sitter på mark intill:

   Anthill Resources http://www.anthillresources.com/s/Home.asp
   Strategic Metals
   Rackla
   Expedition Mining
   Goldstrike
   Constantine
   Colorado
   Blind Creek
   New dimension
   Victoria Gold

 2. Trots ovan faktum bör man vara försiktig med gruvaktier, i synnerhet ädelmetallrelaterade gruvaktier. Varför? Jo, mineralhalterna går stadigt neråt på grund av att folk har letat efter guld i hundratals år. De bästa mineraliseringarna är redan uttömda. Priset på energi, som är en viktig faktor i gruvbranschen, går stadigt upp i takt med att det blir allt svårare att utvinna billig olja.
  Ser man historiskt på lång sikt har fysisk metall outperformat miners. Detta till trots går det givetvis att hitta aktier med stor potential, men du måste vara oerhört insatt för att veta vilka som är bra.
  Övriga hot är förstatligande av gruvor när länder snart kommer gå i konken, vilda strejker och uppror i gruvorna när metallpriserna går upp, utspädning av aktier (kan man printa pengar. kan man väl printa aktier?), strängare miljölagstiftning mm.
  Med tanke på detta bör basen vara fysiskt innehav.

  • Miljötillstånden & aggressiv lokalbefolkning är de största hoten, för även om man är så duktig så att man lyckas identifiera explorationbolag som hittar världens mest lovande tillgång (som om det inte vore svårt nog) så är den värdelös om bolaget inte får fortsätta utveckla den. Se på Wildcat Silver, när jag började följa dem hade de 40 moz silver i marken, idag har de 300 moz, samtidigt har lokalbefolkningen rest sig och bestämt sig för att de inte vill ha en gruva i närheten. De har tom lyckats göra så att bolaget inte får borra på marken de äger, oj va långt ifrån produktion man är då.

   Jämför det med Yukon, där är lokalbefolkningen & regeringen för utveckling av gruvprojekt: http://www.gowebcasting.com/events/precious-metals-summit-conferences-llc/2013/11/05/yukon-update/play/stream/9050

   Investerar man i ädelmetallsbolag har man de rikaste i världen mot sig eftersom de hatar ädelmetallerna och vill hålla priserna så låga som möjligt samt riggar aktiekurserna helt, man har giriga stater emot sig som kan lägga på skatter och stoppa projekten genom att ej ge tillstånd eller konfiskera dem helt och lokalbefolkningar som gärna köper saker som innehåller metaller men aldrig vill att de bryts inom 100 mil av sin bostad, hyckleri på högsta nivå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s