Bitcoin blir den nya världsvalutan

Jag kan inte längre se något som kan hota Bitcoins framfart:

1. Det sänker transaktionskostnaderna dramatiskt vilket är orsaken till att butiker börjar acceptera bitcoin i allt större omfattning. Alla som är intresserade av att minska sina kostnar (dvs alla) kommer att börja acceptera Bitcoin

2. Växelkursrisk utraderad tack vare tjänster som Bitpay och Coinbase som växlar direkt vid betalningen.

3. Datorkraften i systemet ökar explosionsartat vilket gör systemet säkrare och snabbare. I takt med att fler betalar med Bitcoins ökar transaktionsavgifterna vilket gör mining ännu mer lönsamt (om jag förstått saken rätt). Bitcoin-mining medför dessutom noll politiskt risk, vilket är betydligt mer attraktivt än t.ex guld & silvermining.

4. Möjligheten att generera nycklar på rätt sätt (pappersplånbok) gör ägandet av bitcoin säkrare än sedlar i bankfacket och miljoner gånger säkrare än siffror på lönekontot.

5. Möjligheten att föra över & betala med Bitcoins över hela planeten på nolltid alla dagar i veckan 24 h/dygn.

6. Bitcoin kräver inga lagar (lagligt betalningsmedel/legal tender) som tvingar fram användandet av bitcoins som pengar, inte heller något massivt påtvingat skattessystem som tvingar betalningar. Kort sagt, inget våld krävs för att hålla bitcoinvärdet högt, det är helt frivilligt, trots det är priset upp 600,000% sedan 2010.

7. Sist men inte minst, enkelt att använda. Skapa en onlineplånbok tar någon minut, medför dock motpartsrisk. Att generera egen nyckel som är säkrare än bankfacket är lite mer trixigt, dock betydligt mer simpelt än att skapa fysiska nycklar som är säkra utan låssmed (som också medför motpartsrisk)

Kommer en kraftig prisfall hota Bitcoins explosiva framfart? Nej, men det kan möjligen slå ut miners med låg lönsamhet, detta ger dock plats för mer lönsamma starka/effektiva miners, totalt sett är det svårt att se att svårighetsgraden ska minska. Hur stor är potentialen för Bitcoin totala marknadsvärde? Här är värden på andra stora valutor, marknadsandelar som Bitcoin successivt kommer att plocka:

Annonser

23 reaktioner på ”Bitcoin blir den nya världsvalutan

  • Endast små mängder för att testa. Planerar att successivt köpa mer samt investera i mining utrustning, det enklaste sättet att köpa bitcoins helt anonymt. Mining av bitcoins är dessutom flera gånger mer lönsamt än guldbrytning (för tillfället), en mining rigg ger tillbaka hela investeringen på 1-3 månader, det är också säkrare.

   Hur gör du själv Rob?

   • Intressant, vad grundar du den tidsramen på? Vill du dela med dig av vilken utrustning du tänkte köpa, några bra länkar?

   • Har köpt lite sedan tidigare. Frågan nu är om man bör öka på. Hur stor andel av portföljen. Tror fortfarande att det är extrem högrisk och bör ha en sådan plats i portföljen. Dvs krydda.

    • Angående mining har jag svårt att förstå varför man går den vägen och inte bara köper om man tror på en stor prisökning.

    • Eftersom priset är omöjligt att förutspå kor sikt funderar jag på följande strategi: köpa oavsett pris, men att köpa mer aggressivt när priset dippar (t.ex när någon stat försöker förbjuda användandet) och minska köpen när priset stiger alternativt sälja om t.ex priset går upp 1000% på någon månad.

     Jag kan se priset gå ned till en nivå som motsvarar underliggande fundamenta, typ 50-100, kan också se priset stiga mot 10,000/btc. Det är omöjligt att säga vad som kommer att hända eftersom det är så många faktorer som påverkar.

     Varför köpa miners? Eftersom det är anonymt och lönsamt. Jag vet inte om priset kommer stiga något kommande 12 månader, går priset t.ex i sidled är en miner ett bättre alternativ än investering direkt i bitcoin

 1. ”Internet är en fluga!” – Uusman
  ”Ingen behöver mer än 637 k i minne.” – Gates

  Vad vill jag ha sagt med detta? Vet inte riktigt, men att som Dave ha modet att påstå att BC kommer bli den nya världsvalutan kan i mångas ögon/öron låta knasigt. Dock ej i mina.

  BC som en världsvaluta är en möjlighet då den är neutral i den meningen att ingen stat kommer att inneha en dominerande ställning på fx-marknaden, vilket nog tilltalar många stater. För att den ska bli en världsvaluta måste dock dollarn krascha vilket den endast gör vid dumping av usd/statsobligationer (vid ett storkrig och där OPEC dumpar petrodollarn?). Redan idag har saudierna uttryckt besvikelse över Obama som de menar har gått bakom deras rygg avseende USA:s hållning gentemot Syrien och Iran.

  En annan tanke är att om BC ska kunna bli en världsvaluta måste NSA/TPTB få kontroll över systemet vilket de i dagsläget inte har. Kanske är det därför NSA utvecklar en kvantdator (google har redan en) som enkelt kan lirka upp vilka algoritmer och krypteringar som helst. Går FED ut med att de är positiva till BC och kommer att acceptera den så lär det inte dröja långt innan den blir fullt ut accepterad. Vid det laget har de nog redan tagit kontrollen över systemet.

  Jag själv? Jag köper heller fysiskt. Jag brukar säga som den käre Gerald Celente:
  ”If you don’t hold it in your hands you don’t own it.”

  Mvh

  Ps Som kristen är jag fullt övertygad om att det kommer en tid då världen kommer att ha en enda världsvaluta som alla stater och människor kommer att använda (Uppenbarelseboken). Om det blir BC eller nån guldbaserad valuta återstår att se. Men det är en annan diskussion.

 2. Jag har testat två. Bitcoin och en snabbare variant som heter LiteCoin. Litecoin är samma sak med en annan parameteruppsättning. I praktiken finns det skillnader som betyder något. Bitcoin tar typiskt 40 minuter för att få en bekräftan. Litecoin tar cirka 6. En tydlig slutsats är att det är väldigt behagligt att det går fortare så jag känner mig säker på att bitcoin kommer tappa popularitet genom att alternativ verkligen är bättre. Upstickaren Quark snabbar på detta ytterligare till påstådda 3 minuter. Den siffran går jag inte i god för men om det stämmer är det tveklöst bättre och avgörande bättre. I förlängningen ser jag två saker. Det första är att det kommer något annat som är snabbare än Quark. Sen ser jag att det infinner sig en mättnad i kryptovalutor som aldrig konsoliderar utan ständigt byter sifferserie. Ingen gillar denna ständiga bytesjakt. Med ett överskott på kryptovalutor riktas uppmärksamheten mot något som inte har denna ombytlighet men ändå har de viktiga egenskaperna och då är vi tillbaka vid ädelmetaller.

 3. Kåre det finns andra parametrar som är viktiga förutom snabbheten. Anonymiteten tillexempel. Zerocoin som inte lanserats än är en altcoin som förbättrar detta tillexempel.

  Dave, ja om du tror på konsolidering är miners bättre.
  Hur får du att ett rimligt värde är $50-100 vilket alltså motsvarar ett mcap på $1B. När du samtidigt i ditt inlägg ovan pratar om totalt maktskifte i bitxoins favör där M2 ligger många många multiplar över dagens värdering? Om du har rätt borde marknaden redan börja förutspå detta och en rimlig värdering är långt mer än $50-100/btc

  • Inte rimligt värde, ett värde som motsvarar underliggande fundamenta, det finns inget som säger att priset bör ligga vid underliggande fundamenta. Det är inte så många som accepterar bitcoin ännu, ännu färre är det som använder bitcoin. Så mängden transaktioner har inte ökat i samma takt som bitcoinpriset ökat imo. Det är en process, fler och fler börjar nu acceptera bitcoins, detta kommer garanterat att fortsätta med tanke på faktorerna jag nämner i inlägget. Förr eller senare kommer Bitcoin ta över och ta marknadsandelarna från fiatpengarna.

   ”M2 ligger många många multiplar över dagens värdering?”

   Ja, kolla siffrorna. UK = 2,2 biljoner USD i marknadsvärde, Bitcoin = 10 miljarder. Det är ETT land. Bitcoin kan plocka marknadsandel från det totala värdet av världens pappersvalutor. M2 är dessutom inte hela penningmängden, det finns så mycket mer luftpengar som inte ingår i dessa mått, skuggbanker m.m, mörkertalen är enorma, bankerna gör att för att mörka sin falskmyntning. Bitcoins potential är större än de flesta kan föreställa sig.

  • Rob: Jag väntar mig INGEN revolution av att ZeroCoin ersätter BitCoin. Vi har i evigheter levt med noll anonymitet. Då kommer inte skillnaden mellan perfekt anonymitet och oerhörd anonymitet vara så viktig. Slaget handlar om runt vilket kryptovaluta det uppstår en konsolidering. Det i sin tur tror jag kommer drivas av användarupplevelse som i sin tur mer än något annat kommer upplevas genom snabbhet. Har du något förslag på en annan parameter än anonymitet som du tror kan påverka konsolideringen?

   • Snabbheten är vad jag förstår inte så viktig som du får det att låta. När man gör en bitcoin transaktion registreras den i blockchain med en gång. Det är bekräftelsen som tar tid men eftersom dubbelspending risken är så oerhört liten kan man i teorin säga att överföringen sker samtidigt som man klickar på ”send”.

    Bitcoin är långt ifrån ett anonymt system. Vissa kallar det faktiskt det minst anonyma monetära systemet hittills. Detta för att alla transaktioner sker öppet, IP nummer kan kopplas till transaktionerna och gör du en överföring där du röjer din identitet är det som en öppen bok i fortsättningen. Se tillexempel Satoshi. Han kan omöjligt röra ett öre av hans stora förmögenhet utan att världen ser det på en gång och börjar liska i vem han är. Anonymitet är inte viktigt för att man ska kunna göra olagliga saker det är viktigt för det är en fundamental grundsten i ett demokratisk monetärt system.

    Andra parametrar än anonymitet.. Har inte så bra koll men några är tillexempel mining processen, hur fort coin skapas, taket på hur många som kan produceras, ASIC vs gpu vs cpu etc.

    • Ett IP-nummer räcker inte för att koppla en viss person till transaktionen, det går aldrig att bevisa VEM som genomförde transaktionen från IP-nummret, även om man kan ha sina misstankar, dock inget som håller som bevisföring. Lycka till Skatteverket

 4. Kan tillägga snabbheten visst spelar roll om man vill spendera de bitcoins man får på en gång. Låt säga att du tillxempel säljer en vara X och mottar Y bitcoins. Om du direkt vill köpa en vara Z och inte har bitcoins så det räcker måste du invänta den första transaktionen. Däremot tror jag att detta scenario är ganska sällsynt. Dels för att man normalt sällan köper något direkt efter man sålt och dels för att man ofta har likvider som täcker den andra transaktionen vilket gör att man inte behöver invänta den första.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s