Nya pengar ingen effekt längre på villapriser

Villapriser efter dagens uppdatering från Valueguard har fortfarande inte rört sig sedan 2010 trots hundratals miljoner i ny köpkraft:

Så det skapas inte längre tillräckligt mycket pengar för att höja priset på de dyra objekten, (i förhållande till bostadsrätter). Bostadsrätter fortsätter att skjuta i höjden, trots att ökningstakten för nyskapade pengar kollapsade 2010. Värt att notera: trots att ökningstakten rasat motsvarar 5% idag lika mycket i pengar som 10% gjorde för sju-tio år sedan då penningmängden ökat såpass mycket sedan dess. Uppenbarligen räcker mängden nya pengar som bankerna pumpar in på denna marknad för att blåsa upp bostadsrättsbubblan ännu mer: Bostadsrättpriser graf

En förklaring till att graferna utvecklas så olika (utöver att bostadsrätter är billigare än villor) är att de som just nu bor i villor fortfarande kan sälja till förhållandevis höga priser (på 20 år), dvs få ut stora mängder köpkraft där och flytta till bostadsrätter. Jag känner flera som gör detta, då de får ut så mycket från sina villor och inte vet vad de ska göra med sina pengar så budar de friskt, varför inte köpa en helt nybyggt bostadsrätt i en överbelånad bostadsrättsförening? Någon miljon hit och dit, vem bryr sig? Du har ju pengarna och bostadspriser kan ju bara gå upp här i Sverige, det är så boprismiljonärerna tänker.

De hade ingen aning om varför de blev så rika på att bo i ett hus (som inte producerar något av värde, ger en avkastning utöver potentiell prisinflation till följd av hundratals miljarder i luftpengar skapade av storbanker) från första början, ska man förvänta sig att de förvaltar miljonvinsterna på ett vettigt sätt?

Annonser

2 reaktioner på ”Nya pengar ingen effekt längre på villapriser

 1. Hej!
  Är intresserad av hur mycket svenska kronor som skapats i Sverige. Hur mycket penningmängden ökat. För mig som svensk investerare i ädelmetaller är det viktigt att ha koll på förhållandet av hur mycket Sverige äger guld och hur mycket svenska kronor som cirkulerar runt i Sverige. Ju mindre guld Sveriges centralbank äger och ju mer kronor som skapas desto bättre för mina investeringar i guld och silver. Första frågan:
  Hur mycket valuta finns det jämfört med guld i Sverige hittills?
  Var kan man följa det?
  Hur mycket påverkas svenska kronan om usa skapar mer dollar?
  Tänkte mer på att det är världsvaluta och att Sverige kanske är investerade i en massa dollar.
  Hur mycket dollar är svenska banker investerade i?
  Vad händer med Sveriges ekonomi om världsvalutan kollapsar?
  Mvh Blaggan

  • Penningmängden ökar enligt SCB med ca 370 miljoner nya kronor/dag, ca 130 miljarder/år. Detta är förfalskning av pengar och bankerna står för falskmyntningen, det är pga falskmyntning som de tjänar 70 miljarder varje år utan att skapa något egentligt mervärde. Bankernas affärside är stöld, stöld av köpkraft genom utspädning av penningmängden. Bankerna är parasiter, de tar utan att tillföra något. Varje gång banken skapar en ny krona försvinner pengar ur din plån eller bankkonto.

   Finansinspektionen väljer att ignorera detta, man kan fråga sig varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s