Guldaktierna: Ju större ras ju större blir följande uppgång

Baserat på min teori om hur marknaden fungerar: Marknaden styrs av några få mäktiga aktörer som styr (kontrollerar) hela börsindex, inte i syfte att tjänar pengar utan snarare att göra det svårt för andra att tjäna pengar. Varför är deras primära mål inte att tjäna pengar? För att de redan kontrollerar marknaden, de är marknaden dvs de äger majoriteten av alla aktier samt kontrollerar de banker där folk håller sina aktier.

Syftet med en stor nedgång (som den i PM-sektorn, den värsta någonsin) bör därmed vara skaka ut svaga händer, försvaga intresset för en sektor. Detta har varit otroligt effektivt eftersom majoriteten av de som investerar tror att aktiekurserna reflekterar underliggande fundamenta, trots att all tillgänglig data från verkligheten visar att så inte är fallet.

Därför är jag mer positiv än någonsin, längden och storleken på fallet i PM-aktierna är vid extrema nivåer. En sådan nedgång är vad som verkar vara standard innan en större uppgång, skaka alltid ut alla svaga händer innan du höjer priset. Vad tjänar de på att höja priset? Högre nivåer ger dem större marginaler, prisinflationen gör att de som vill investera får en mindre del av kakan och det blir därmed enklare att diktera priset. Dessutom kan de göra det relativt kostnadsfritt om spekulanterna redan lämnat marknaden.

Om min teori stämmer kommer priset börja stiga kraftigt helt utan uppenbar förvarning, antagligen vid den tidpunkt då majoriteten inte tror på sektorn längre (nu), t.ex efter tapering som media lurat i folk är negativt för guldpriset. Det är därför nyheter som majoriteten tror är negativa för sektorn i verkligheten är positiva. Redan för två år sedan började jag spekulera i att de kommer börja höja guldpriset in i tapering när QE-sekten sålt allt. För tidigt att avgöra om detta är fallet men det ser åtminstone ut som att det kan vara korrekt.

De som tror att aktiekurserna reflekterar underliggande värde har redan lämnat guldmarknaden, de kommer inte komma tillbaka förrän sektorn återhämtat sig ordentligt, nära nästa topp. Då är det dags att sänka kurserna igen. I början av den här intervjun berättar Rick Rule om att han gjorde detta misstag (att tro att kursrörelser representerar bolagens framgångar/motgångar), hur han fick lära sig den hårda vägen att råvarusektorn är cyklisk (styrd):

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s