‘A nation breaks the shackles of a fiat currency’

Det som sker just nu på Island är väldigt intressant, kryptovalutan Auroracoin har redan ett marknadsvärde kring 220 miljoner dollar och ska “Airdropas” över landet så att valutan fördelas jämnt hos befolkningen. Målet är att denna form av pengar ska ersätta det nuvarande penningsystemet baserat på penningförfalskning, från auroracoin.org:

The power must be taken away from the politicians and given back to the people. Cryptocurrencies are a very important milestone in this fight for liberty. They bring the hope of a new era of free currencies, immune to the meddling of politicians and their cronies.

So, let me introduce to you the new cryptocurrency of Iceland, Auroracoin.

Auroracoin is based on Litecoin, a descendant of the Bitcoin protocol, the foremost cryptocurrency in the world. However, it is started by an “Airdrop” of auroracoins to the Icelandic nation, designed to reach almost every Icelander. This one-time event will create the conditions for Icelanders to start using the currency, by providing them with a start and making them aware of the currency and its possibilities. After the Airdrop, the only way to acquire auroracoins will be through mining and transacting. Auroracoin will mirror the development of Bitcoin in the near to medium term.

The Airdrop will start to take place on March 25th 2014. A national ID database, created by the government will be used for this purpose. Although the thorough registration of the entire Icelandic nation into one database is unfortunate, it creates opportunities to reach a large part of the public through various means. About 330,000 Icelanders will be made able to claim f 31.8 each over the following year.

Developers are encouraged to create tools for Auroracoin to support the adoption of Auroracoin. Such software, e.g. for payments, will help Icelanders start using the currency in their daily lives.

I call on the cryptocurrency exchanges of the world to accept transactions with auroracoins.

The prospect of the adoption of Auroracoin in Iceland is likely to create a price and value for auroracoins before the Airdrop. A higher price may in turn increase the likelihood of the successful adoption and use of Auroracoin by at least a part of the Icelandic population.

Baldur Friggjar Odinsson

Kan tänka mig att bankirerna (de som äger banksystemet) inte gillar denna utveckling då det med stor sannolikhet bara är början, current events form future trends som Gerald Celente brukar säga.

Annonser

9 reaktioner på ”‘A nation breaks the shackles of a fiat currency’

 1. Detta kommer så klart inte fungera. Bara för att någon säger att några ettor och nollor är pengar, så blir det inte pengar. Det finns redan riktiga pengar: guld och silver. Det behövs inga hittepå pengar.

  • Det du kallar riktiga pengar har inte använts som pengar på över 100 år nu, känns inte så produktivt att enbart bara kalla det som inte längre används som pengar för pengar? Tillhör du samma skara som påstod att email inte skulle ersätta fysiska brev?

   • Skitsnack, om inte guld var pengar varför har de de största centralbankerna i världen fortfarande betydande guldreserver? Om inte guld var pengar, varför stiger värdet hela tiden mätt i fiat?
    Under en kreditexpansion kan nästan vad för något som helst fungera som pengar, krediter, aktier, tulpanlökar eller till och med ettor och nollor i ett datasystem. När den ekonomiska verkligheten kommer ikapp fungerar bara riktiga pengar. Pengar som värderas högt även fast de inte är lagligt betalningsmedel. De värderas högt för att de har en oslagbar historik som pengar och de används till annat än pengar. Om inte bitcoins används som pengar, vad ska man då göra med dem? Svårt att göra ett halsband av bitcoins? Svårt att använda bitcoins som en oövertraffad komponent i dyrbar elektronik?
    Om kryptovalutor fortfarande har ett värde om hundra år då kan man börja fundera på om de har ett värde som pengar. Fram till dess är det bara spekulation med extremt hög risk.

    • Bara för att centralbanker har guld betyder det inte att guldet som ligger stilla i deras valv används som pengar, det används aldrig som pengar. Alla betalningssystem i världen använder fiatvalutor som EJ har, eller har haft någon direkt koppling till guld på över hundra år. Detta är fakta.

     Kanske har du rätt, kanske är penningsystemet immunt från evolution till skillnad från alla andra system i universum, det är inte omöjligt att det är så, men utvecklingen som sker just nu tyder på raka motsatsen.

   • Jag tror du blandar ihop olika egenskaper hos pengar. Pengar ska fungera som cirkulationsmedel, den biten är inte så svår att uppnå. Det mesta kan fås att cirkulera runt i ekonomin, som sagt allt från papperssedlar till tulpanlökar , diverse kreditinstrument, aktier mm. Den viktigaste egenskapen hos pengar är att vara värdebevarande (samtidigt som likvid). Det är den egenskapen som gör att pengar främjar ekonomin genom att de kan ackumulera utfört arbete, dvs man kan spara det värde man har utfört i ekonomin. Den egenskapen uppstår bara när penningmängden är någorlunda stabil.
    Så trots att guld bara ligger i ett valv, fungerar de fortfarande som pengar, för de bevarar sitt värde och kan när som helst snabbt omsättas i andra varor om så önskas.
    Egenskapen att dessutom kunna användas till annat gör att penningmängden stabiliseras vid varje givet tillfälle.
    Finns det brist på pengar kan smycken mm göras om till pengar eller man kan bryta det ifrån marken (såklart kostar dessa omvandlingar och görs inte snabbt). Fiatvalutor och kryptovalutor har inte denna stabiliserande effekt eftersom de inte används till annat.
    Lägg där till historiken.
    Pengar utvecklas givetvis också, men den utvecklingen har hållit på så länge och man har provat mängder med olika saker.
    Guld är helt enkelt den perfekta formen av pengar.
    Visst kan något nytt komma, men det är först när man ser att det har fungerat under mycket lång tid, som man kan kalla det riktiga pengar.
    De måsta kunna hålla sitt värde under hundratals år för att kunna klassas som pengar.

    • Guld används isf som pengar, men enbart som ”store of value”, ingen betalar med fysiskt guld längre, särskilt inte centralbanker, så från den aspekten används guld som pengar, men det gör isf allt som används som värdebevarare. När jag säger används som pengar syftar jag på betalningar, guldets roll i betalningssystem är noll idag.

     För betalningar är kryptovalutor en klass för sig, som ”store of value” är guld en klass för sig med flera tusen års track record.

 2. Jag tycker Auroracoins försök att sprida valutan är briljant. I helgen var jag i Stockholm på konsert och fick en inbjudan av en kompis att ladda ner en ny app, Uber. Det är ett taxibolag om äskat 3 miljarder i riskkapital och fiskar kunder genom att bjuda på150kr för att gå med, och ytterligare 140kr för varje vän man bjuder in. Finns inget taxibolag som växer så snabbt som dem just nu och det beror på strategin för att få igång användandet. Fördelen? De har en överlägsen service, men det märkte jag först efter att de bjöd på en taxiresa och fick en chans att testa. Auroracoins har gjort precis samma sak och när folk förstår hur smidigt och effektivt kryptovalutor är i Island på bred front skulle det kunna få enorma konsekvenser. Marcus resonemang kring att det inte skulle fungera för att det är ettor och nollor tycker jag saknar grund. Däremot att det kanske inte är en stabil eller ens använd valuta om 100år går ju inte ens att uttala sig om. Satsningen har potential att skapa snabb förändring i ”consumer behavior” och det tycker jag är riktigt spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s