Riksbankens fantastiska prognoser

Annonser

10 reaktioner på ”Riksbankens fantastiska prognoser

 1. Oj oj oj, ser inte bra ut det där. Ännu en anledning att inte lyssna på Ingves. Vad tror du själv om räntebanan Dave?

  • Aldrig lyssna på Riksbanken, de är värdelösa. Reporäntan följer bankernas utlåning (penningförfalskning) med fördröjning och då utlåningen fortfarande är vid lägsta nivån sedan 1997 finns det ingen anledning å tro att räntan ska stiga (vilket Riksbanken förutspått i sina prognoser gång på gång). Min prognos baserat på vad Richard Werner säger är och har varit att räntan är på väg mot noll i takt med att bankernas utlåning fortsätter sjunka. Skrev lite om det här: Reporäntan mot noll & faktorn som styr reporäntan https://dave1bs.wordpress.com/2013/12/17/reporantan-mot-noll-faktorn-som-styr-reporantan/

   Rekommenderar verkligen att lyssna noga på klippet med Werner då det han säger nu faktiskt visat sig vara korrekt.

 2. Läser civilekonom på en av landets mest prestigefyllda handelshögskolor. Riksbankens prognos för inflation från 2010 gav upphov till skratt och gamman i salen. Användes också som ett argument för det svåra (meningslösa) i att egentligen göra prognoser för makroekonomi.

  Jag behöver väl kanske inte nämna att (den genommanipulerade) KPI-siffran hamnade väl utanför det 90% konfidensintervallet?

 3. Jag har själv tänkt tanken att det inte skulle förvåna mig om räntan gick under noll…! Men vad tror du kommer att hända med bostadsbubblan under tiden? Då skulle den ju kunna fortgå ett tag till!? Och vad kommer att hända med räntan när bostadsbubblan väl spricker? Då måste den väl stiga oavsett vad Ingves har för otur när han tänker.

  • Då repo-räntan följer bankernas penningskapande (som till 90% går till bostadsköp) är lägre repo-ränta detsamma som mindre mängd bostadslån, skulle räntan gå till noll har kreditexpansionen avstannat helt, som t.ex när Fed sänkte sin ränta till noll 2008. När bankerna slutar skapa pengar sänker alltid centralbanker räntor till noll.

   Japan har haft nollränta i 20 år, samtidigt har huspriser och bostadslåntillväxt varit i negativ trend. Det finns alltså inget som talar för att låg repo-ränta skulle resultera i att svenska bostadsbubblan växer mer, snarare tvärt om.

   • Jaha. Och med avslöjandet av de progressiva avskrivningarna kanske vi snart kan få ett slut på eländet. Det vore på tiden!

 4. Fina svar Dave. En fråga till. Vad tycker du om Martin Armstrong. Tidigare så avskrev jag honom som en ”goofball”. Men man måste dock erkänna att han verkar ha haft mer rätt än de flesta de senaste 30 åren.blandannat förutsåg han börskraschen på dagen 1987. Han sa också redan 2012 att guldet skulle ner mer innan nästa uppgångsfas. Nu säger han att guldet eventuellt ska ner och ta en ny low innan nästa fas upp börjar i slutet av 2015. Han säger ocskå att börserna ska upp mycket (nästan dubbling), detta också innan slutet av 2015. Efter det menar han att vi står inför ett stup som kommer förändra världen för alltid. Kommentarer?

  • Följde honom en del för några år sedan men slutade göra det pga något, minns inte exakt vad men har för mig att hans ‘predictions’ slog fel gång på gång.

 5. Har inte sett honom nämna silver specifikt. Han sågs väl lite av en goldbug förut men har fått ganska stora delar av de egna mot sig för att han som sagt vände guld ryggen för 2år sedan. Men han tror ju på nya toppar om ett par år. Gissar att han förutspår att silver följer med. Finns hur mycket som helst att läsa på hans blog här:http://armstrongeconomics.com/armstrong_economics_blog/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s