Den verkliga anledningen till ytterligare sänkt repo-ränta

Riksbanken är i farten igen och pumpar ut massa direkt felaktig information om sina beslut, de signalerar nu att de kommer sänka repo-räntan ytterligare vilket stämmer överens med min prognos som bygger på att bankernas penningskapande styr reporäntan:

repo

Riksbanken motiverar sänkningen med att den påhittade inflationssiffran KPI är minus 0,6%, vilket inte stämmer överens med verkligheten då den svenska penningmängden ökade med ca 130 miljarder kronor senaste 12 månaderna enligt SCBs senaste statistik (läs här). 5% ökad penningmängd är inte minus 0,6% inflation, det kan även en treåring förstå.

Men som vanligt är informationen från Riksbanken helt felaktig eftersom de antingen är idioter (troligt) eller medvetet vill sprida massa förvirrande information som de som inte har förmåga att tänka själva tror är helt korrekt.

Varför signalerar Riksbanken nu att de tänker sänka ytterligare? Penningmängden ökar fortfarande med 5%/år utan att avta enligt senaste statistiken från SCB. Svaret kan vara och är antagligen att statistiken vi får från SCB är släpande, senaste siffran vi har tillgänglig är från februari medan Riksbanken ser bankernas falskmyntning i realtid (som de självklart inte delar med sig av förrän några månader senare). Riksbanken ser antagligen något som vi inte ser ännu. Kan det vara så att ökningstakten har avtagit ytterligare? Om ja så ser det inte så bra ut för hävstångsspekulanterna på bostadsmarknaden.

Ytterligare sänkt repo-ränta signalerar ytterligare minskad ökningstakt av penningmängden och detta är vad som kommer trigga kollapsen på bostadsmarknaden, jag skrev om det här och varför jag följer det så noga: När börjar svenska bostadspriser falla/rasa?

6 reaktioner på ”Den verkliga anledningen till ytterligare sänkt repo-ränta

 1. Ok, så om man nu skall lita på Werners observationer, och det verkar väl smart att göra, så signalerar en räntesänkning av Riksbanken att bankernas utlåningstillväxt har minskat.

  Minskad utlåningstillväxt är negativt för konjunkturen, eller?

  Säger något av det här oss hur bankernas utlåningstillväxt och konjunkturen kommer att utvecklas framöver?

  • Exakt! Werner säger att bankernas falskmyntning styr reporäntan, mindre mängd falskmyntning, lägre repo-ränta. Notera att alla spruckna kreditbubblor hittills sammanfallit med sänkta reporäntor, det är inte rocket science, informationen finns tillgänglig för de som är intresserad (inte Riksbanken tydligen….)

   Negativt för konjunkturen eftersom vi lever i en pengar-ur-intet-baserad ekonomi, ju mindre pengar bankerna förfalskar och lånar ut till konsumenter ju mindre konsumeras det.

   Mer info här: http://youtu.be/egkZ2V6hT4s

 2. Tack, det är alltid intressant att lyssna på Werner!

  Antag nu att ökningstakten minskar. Vad finns det för bevis för att en viss nivå alltid leder till en krasch? Vad förhindrar att bankerna plötsligt ökar ökningstakten igen?

  • De som äger det svenska betalningssystemet kan göra precis vad de vill med bostadsmarknaden, de är prisdiktatorer då de avgör hur mycket påhittade pengar som kan användas till köpa av bostäder, därav svårigheten med att avgöra exakt när ökningstakten når en smärtgräns för hävstångsspekulanterna på bostadsmarknaden.

   Jag följer SCBs siffror noga, smärtgränsen ser ut att ligga kring 0-4%/år (Sverige nu 5%, lägsta sedan 1997) baserat på andra bostadskrascher. När bankerna väl sänker utlåningstakten är det dags för kraschen. Bankerna kommer använda bubblan till att centralisera makt m.m som deras storägare är intresserade av (att få Sverige att införa euro är ett av dem), när svenska ekonomin tvärstannar och företag går i konkurs köper de upp dem till löjliga priser.

   Efter bostadsbubblan sprack i USA har deras storbanker tagit enorma marknadsandelar då tusentals konkurrerande småbanker kursat eftersom de inte blev räddade av Feds magiska penningmaskin.

    • Njae, de är väl to big to fail eller? 😉 Tror främst det kommer slå mot de små företagen som inte har köpt politiker eller har kontakter med folk som kan skapa nya pengar genom att trycka på en knapp (Wallenberg).

     Bankerna kommer gå i konkurs, men räddas med stulen köpkraft från Riksbankens tryckpress, samma gamla vanliga scenario som går under namnet ”finansiell stabilitet” vilket egentligen betyder finansiell instabilitet, rädda de som är sämst och låt resten dö…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s