Sverige är mycket nära en Japansk deflationsspiral

Sverige är inte i närheten av att hamna i en japansk deflationsspiral‘ skriver finansanalytikern (experten) Peter Malmqvis i en artikel på DN.se (läs här) som grannen bobubbla länkar till. Motivering: ‘Vi är snarare på randen till överhettning’. Att jämföra Svenska pengabubblan med den Japanska är ‘en mycket oseriös jämförelse’.

Tänkte snabbt gå igenom några felaktigheter i denna artikel. Nr 1: svenska bostadsmarknaden har varit överhettad på falskmyntad köpkraft i över 15 år, Sverige är inte ‘på randen till överhettning‘. Svenska banker har pumpat in mellan 130-300 miljarder kronor per år på bostadsmarknaden, penningmängden ökade med över 10% per år under flera års tid senaste 15 åren.

Detta måste definieras som överhettning eftersom landets förmåga att sköta lånen, dvs löner & BNP vuxit mycket långsammare. Så var även situationen i Japan på 80-talet där deras banker falskmyntade som aldrig förr (på Japanska statens order genom fönsterstyrning av falskmyntningen), penningmängden kunde öka med upp mot 30%/år, ‘hyperinflation-style‘. Se rosa linje för bostadslån, årlig ökningstakt till vänster:

 

När Japanska staten i början av 90-talet tvingade bankerna att minska sitt penningskapande sjönk den årliga ökningstakten till 0%, bankerna gick från en 15% årlig ökningstakt till noll, inga nya lån (nya pengar) till hävstångsspekulanterna på bostadsmarknaden. Detta resulterar i följande enligt Richard Werner:

Eftersom inga fler nyskapade pengar kom ut på tillgångsmarknaderna, kunde priset inte växa mer. Spekulanterna måste skydda sina positioner och började sälja. Enbart under 1990-talet dök aktiemarknaden, enligt aktieindexet Nikkei 225, med 32 procent. Även markpriserna inledde sin starka nedgång. Vissa starkt spekulativa tomter i affärsdistrikt fick se sitt ”marknadsvärde” sjunka med 80 procent eller mer. Fler och fler fastighetsspekulanter drabbades av ”problem”. När de gick i konkurs fick bankerna känna av de första osäkra fodringarna på decennier. De insåg att problemet lätt kunde växa och började därför bli mycket försiktiga. De reducerade drastiskt mängden nya lån till fastigheter, byggenskap och finansbolag. Detta drev emellertid tillgångspriserna nedåt ytterligare eftersom allt mindre nya pengar kom ut på marknaden. Därmed ökade konkurserna. När bankerna började inse de potentiellt osäkra fodringarnas enorma skala – merparten av ”bubbellånen” om 99 biljoner yen var på väg att gå snett – blev de så rädda att de inte bara slutade låna ut till spekulanter, utan även begränsade lånen till industriföretag som inte hade något med bubblan att göra.

Här är samma siffror för Sverige idag, årlig ökningstakt av pengar skapade ur intet till hävstångsspekulanter:

Grafen sträcker sig till 2011, men senaste siffrorna från SCB för februari visar att ökningstakten för lån till bostäder, som dominerar penningmängden fortfarande ligger kvar över 5% (källa), vilket motsvarar väldigt stora summor pengar då penningmängden exploderat sedan ökningstakten låg kring 15%/år:

Bostadslånen, som står för 81 procent av den totala utlåningen till hushållen, ökade med 120 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år och hade en årlig tillväxttakt på 5,4 procent i februari

Denna inbromsning av nyskapande pengar har lett att fastighetsprisernas uppgång avstannat (källa), även om de sedan 2010 har stigit något. Samtidigt har bostadsrätter fortsatt stiga enligt Valueguards kvalitetsjusterade index. Där befinner vi oss nu, på gränsen till en ‘japansk deflationsspiral‘, några procent lägre utlåningstillväxt och Sverige är där. Att inbromsningen gick fortare i Japan spelar ingen roll, fordringarna hos bankerna i biljonbelopp är redan skapade och hävstångsspekulanternas (bankernas motpartsrisk) enda räddning är stigande priser.

Nr 2: Ingen bostadsbubbla har någonsin blivit överhettad pga låg repo-ränta, tvärtom har dessa länder haft höga repo-räntor före kollapser (inklusive de största Japan & USA). Så när Malmqvis skriver ‘att sänka räntan nu riskerar därför att bli droppen som får bägaren att kantra över’ vet man att han är helt fel ute Repo-räntan är inte faktorn som styr bankernas penningskapande, Riksbanken började t.ex först sänka repo-räntan efter att bankerna tryckt på bromsen:

Första sänkningen kom slutet av 2011, då hade ökningstakten redan rasat till lägsta nivån sedan 1997 (5%), se graf för bostadslån ovan. Repo-räntan följer utlåningen med fördröjning, den styr inte utlåningen, det är därför Riksbankens fortsatta sänkning mot noll (mer om det här) inte leder till överhettning, tvärtom visar Riksbankens sänkningar att Svenska banker minskat sina utlåning kraftigt, vilket i alla andra spruckna kreditbubblor lett till ‘deflationsspiral’.

Slutsats: Experten Peter Malmqvis har fel i flera dimensioner, Sverige är inte på gränsen till överhettning,  vi har precis som Japan före kreditkollapsen varit överhettade i flera år. Kritiken mot Riksbankens sänkningar som endast följer utlåningen är bara vilseledande och bygger på teorier som inte har med verkligheten att göra. Riksbanken har inget styrmedel som kan styra bankernas beslut som just nu verkar vara ännu lägre utlåningstillväxt som i sin tur skapar en Japanska deflationsspiral

Annonser

9 reaktioner på ”Sverige är mycket nära en Japansk deflationsspiral

 1. Mycket intressant! Tack för denna analys!

  Andelen spekulanter måste spela en avgörande roll, och den andelen är troligen mindre i Sverige. Folk chansar på stigande priser, visst, men dom bor i spekulationsobjekten och det finns inte hyreslägenheter så det räcker till BLT. Tror därför det skall mycket till innan en säljspiral drar igång. Folk kommer leva på barkbröd innan dom hellre än att sälja bostadsrätterna.

  Sedan undrar jag vad som orsakar minskad utlåning. Centralbankstvång (vad det nu innebär)? Varför skulle bankerna vilja minska utlåningen?

  • Andelen spekulanter = alla som behöver någonstans att bo, dem finns det gott om som vi sett senaste 15 åren. I Japans fall var det fönsterstyrning (statlig kreditdiktering) som först byggde upp kreditbubblan och som sedan tvingade bankerna att krascha den. I Sverige har bankerna frivilligt byggt upp bubblan och är nu i farten att krascha den (i syfte att plocka marknadsandelar samt få igenom politiska agendor som införande av euro m.m, centralisering av makt)

 2. Bolånetaket. Amorteringskrav till 70%. Men själva orsaker är ju att stoppa framtida kreditförluster när räntorna går upp och folk inte har råd att betala lån på bostäder som är värderade lägre än lånen.

 3. Varför skulle räntorna gå upp? Alla vet ju att allt kraschar om räntorna stiger, så varför skulle räntorna gå upp om ingen har intresse av att få en megakrasch?

  • Räntorna stiger för att människor slutar låna från bankerna och då måste dem få in pengar från annat håll, dvs räntehöjning. När det väl sker kommer allt börja braka samman!

  • Något som samtliga ekonomer valt att ignorera och istället kalla Japanska konjunkturen för oförklarlig. De ser inte kopplingen mellan pengar ur intet och ökad nominell BNP (fler transaktioner), det är en logisk koppling de ej klarar av pga bristande förståndsgåvor.

   • Nej, det är helt otroligt hur de kan diskutera oväsentligheter som kommande reporänta i evigheter, men de viktiga grundläggande sakerna ingår inte ens i utbildningen. Vilket man kan fundera på varför de inte gör…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s