‘Panel discussion: Update on the gold price’

Annonser

8 reaktioner på ”‘Panel discussion: Update on the gold price’

 1. Ett par sammanfattande frågor Dave:

  Tror du på sjunkande fastighetspriser och sjunkande börs i Sverige?

  Svenska räntor och svenska obligationer?

  Tror du på sjunkande fastighetspriser och sjunkande börser i Västvärlden (USA och Europa)?

  Internationella räntor och internationella obligationer (USA och Europa)?

  Guld?

  • OM låneökningstakten går under 4% så ja, den 2,5 biljoner stora bostadsbubblan kommer krascha, repo-räntan går isf direkt ned till noll.

   I USA är det på längre sikt upp som gäller om låneökningstakten/penningmängden ökar (fortfarande under 5% vilket är historiskt lågt för USA, följ här: http://research.stlouisfed.org/fred2/series/TOTLL) och 2,5 biljoner i överskottsreserver talar för att så blir fallet även om det hittills inte givit någon effekt på den totala penningmängden.

   Internationella räntor är dikterade av centralbanker som kan köpa hur mycket de vill när de vill utan kostnad, det är meningslöst att följa dessa marknader då de är artificiella, pengar-ur-intet-baserade.

   Guld tror jag når $3500/oz 2016 och $7000-8000/oz 2019, för att de som styr priset vill höja det dit i syfte att få bättre kontroll över priset, för att de ritade graferna signalerar det och för att de vill korrigera priset innan de övergår till sin nya påhittade valuta SDRs, så kallade ‘who owes you nothing when’, dvs papperslappar utan verkligt värde, skapade ur intet av en ny påhittad centralbank.

 2. Det är lustigt att det vi verkar vara mest överens om är vad många anser vara ren konspirationsteori. En ny påhittad centralbank …

  Jag anser att det finns stor fallhöjd i princip allt. Svenska fastigheter. Svenska aktier. Internationella aktier. Osäker på hur det är med fastigheter i de länder där det kraschat (London undantaget, krasch följt av ny bubbla). Utan tvekan har vi bubblor i så gott som alla obligationsmarknader. Skapade av ”tryckta” pengar, ja. På samma sätt anser jag att även ädelmetaller är bubbliga. Trots att den stora massan inte äger ädelmetaller och trots att priset är manipulerat.

  Det jag har så svårt att få att gå ihop är de åsikter som alla de som förespråkar att alla tillgångar utom ädelmetaller komma krascha. Jag har inte lyckats hitta någon större krasch där aktier gått ner och guld gått upp under hela nedgången för aktier. Initialt har guld kanske gått upp pga osäkerhet, krig etc, men tids nog har även guldet gått ner.

  Om man utgår från de scenarier som de flesta verkar tro på:

  I. Att vi kommer uppleva hög inflation (fiatvalutornas undergång (vissa i större utsträckning än andra))
  II. eller så kommer vi att uppleva deflation japanstyle (inte främst negativ KPI utan luft som pyser ur tillgångsbubblor).

  då borde helt olika tillgångar vara bra att investera i:

  I. Hög inflation: Ädelmetaller, fastigheter, konst, antikviteter, aktier (i synnerhet i företag med reala tillgångar) etc.

  II. Deflation: obligationer.

  All in ädelmetaller och ädelmetallaktier känns inte som en seriös strategi. Diversifiering känns mer relevant än någonsin.

  • Håller med men en svensk krasch har ingen påverkan på guldpriset, det är en annan sak när världens marknader kraschar. Om jag hade trott att USA, Kina eller Japan skulle krascha så hade jag inte vara så positiv till guldpriset kort sikt som jag är nu, men det finns inget i nuläget som indikerar krasch i dessa länder.

   Anledningen till att guldpriset faller tillfälligt när det borde stiga är att de som styr priset har konstruerat det så, de vill inte att guld ska ses som ett skydd, guldpriset föll 2008 (från en ATH topp) när allt annat kraschade men steg sedan direkt flera hundra procent till nya ATH.

   • Jag tror inte att den svenska aktiemarknaden kommer att krascha så länge det inte händer något internationellt alternativt att den svenska fastighetsmarknaden kraschar.

    Den svenska fastighetsmarknaden däremot kan säkert falla ”av egen tyngd”.

    Det är inte lätt att veta om guldprisets uppträdande vid finansiella kriser/börskrascher beror på manipulation eller att majoriteten av marknaden ser guld som en riskfylld tillgång jämfört med kontanter på kort sikt.

    • Majoriteten av marknaden….. de som styr guldpriset är marknaden och står för 90% av handeln som främst består av lufthandel mellan deras egna konton i syfte att skapa något som ska likna en verklig marknad.

 3. ”Majoriteten av marknaden….. de som styr guldpriset är marknaden och står för 90% av handeln som främst består av lufthandel mellan deras egna konton i syfte att skapa något som ska likna en verklig marknad.”

  Så kan det absolut vara. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s