Hyperinflation i bostadsrättspriser

För någon vecka sedan var Bank of England ute och förklarade att privata banker skapar helt nya pengar (späder ut penningmängden) när de beviljar lån. Dessa pengar som skapas är i form av kontosiffror och de utgör enligt BoE ca 95% av den totala penningmängden. Därmed är ökningstakten för lån lika med penningmängdens ökningstakt.

I Sverige utgörs penningmängden till ca 90% av pengar skapade i samband med bolån, när ett bolån beviljas skapar banken nya pengar ur intet och penningmängden ökar. Riksbanken, ekonomer, politiker, banker och bolånespekulanter anser att mängden pengar inte påverkar priset på bostäder då Sverige är unikt, alternativt förstår de inte att nya pengar skapas när banker beviljar lån, vilket isf är lite oroande. Istället menar de att en ökning på 100% i bostadsrättspriser (på 9 år) orsakats av bostadsbrist:

Bostadsrätter Göteborg

Men kan mängden pengar faktiskt ha varit en påverkande faktor trots att experterna menar annat, kan det vara så att alla dessa experter har fel? För att svara på denna frågan behöver man titta på om det skapats mycket pengar under de senaste åren och för att ta reda på det behövs siffran över mängden bolån till bostadsrätter. Som tur är för SCB statistik över hur mycket pengar bankerna skapar, nedan är en graf från SCB som visar hur mycket pengar som skapats på årsbasis:

falskmyntningMellan 2002 och 2006 ökade bankerna den totala mängden pengar till bostadsrättsutlåning med ca 25%/år. Totalt sett ökade lån till bostäder med ca 13%/år under perioden vilket i sin tur betyder att den svenska penningmängden ökade med liknande siffror eftersom pengar skapade genom bolån dominerar penningmängden. OBS att alla länder som haft bostadsbubblor hittills haft liknande ökningstakter av pengar till bolån.

Kan det vara så att en sådan ökning, som motsvarar flera hundra miljarder svenska kronor per år har orsakat prisuppgångar på hundra procent? Rent logiskt borde en hundra procent ökning av penningmängden resultera i att svenska folket får hälften så mycket bostad för varje krona och det är vad som skett.

Numera har ökningstakten fallit tillbaka, men 5% i på idag dubbelt så stor penningmängden motsvarar väldigt mycket pengar, närmare bestämt 130 miljarder kronor/år eller ca 370 miljoner kronor varje dag.

Om det skulle visa sig att hyperinflaterad penningmängd är den verkliga orsaken till att huspriser ökat hundra procent så betyder det att experterna som svenska folket lyssnat på har fel. Deras budskap är att bostadspriser inte kan sjunka eftersom ‘bostadsbristen’ inte är i närheten av att lösas (liksom experterna inklusive Bernanke hävdade 2006 i USA). Det är baserat på denna tro som boprisspekulanterna gladeligen använder maximal hävstång (2,500,000,000,000 kronor i lån) då bostadspriser i deras värld endast kan stiga. Att basera mångmiljoninvesteringar med hävstångslån som inte kan betalas tillbaka inom två till tre livstider på något som kan visa sig vara helt fel är antagligen inte så smart.

Annonser

21 reaktioner på ”Hyperinflation i bostadsrättspriser

 1. Bra skrivet!
  Vilseledande artiklar i stor-media är numera av groteska mått. Journalisterna inbillar sig själva och sina läsare att ”efterfrågan” är huvudorsak till uppdrivna bostads-priser, när det i själva verket är tillgången på stigande kredit-volymer med planekonomiskt nedpressade räntor, som primärt gör bostads-spekulanterna betalnings-kapabla på allt högre nivåer idag.

 2. Vad kom först, efterfrågan på lägenheter eller tillgången på kredit? Naturligtvis krävs båda två för att processen skall starta. Varför finns en så stor efterfrågan? Jo för att det finns många intresserade köpare och få objekt. När efterfrågan väl finns är tillgång på kredit en förutsättning för affär. Inte en orsak till affär. Däremot är obegränsad tillgång på färskpressade pengar till abnormt låg ränta något som eldar på priserna som trissas upp i budgivningskaruseller. Det är uppenbart för alla som letat efter lägenhet i Stockholm att det är stor brist på bostäder. Allt annat är nonsens. Att, som vissa gör, hävda att det inte är brist på lägenheter i Stockholm så länge det finns mer än ett objekt på marknaden är ju som att säga att det inte var brist på konsumtionsvaror i Sovjet, så länge det fanns ett bröd i butiken var det bevis på att ingen brist existerar.

  • Varför det finns så stor efterfrågan på att bo? För att majoriteten av svenska folket inte vill bo på gatan, hög efterfrågan i innerstäder eftersom det finns så många arbetstillfällen är också givet, inget som förändrats dramatiskt sedan 90-talet.

   Ditt argument om bostadsbrist håller exakt samma låga nivå som alla boprisspekulanter i USA och Japan före deras kollapsade priser, god fundamenta pratades det om, brist på bostäder osv. Trots dessa argument kollapsade priserna plötsligt, framförallt där spekulanterna använt mest hävstång, i storstäderna där illusionen om evigt stigande priser var som störst. Efter att priserna rasat var det plötsligt ingen bostadsbrist längre, plötsligt ville folk inte bo lika mycket, tydligen….

   Tror du att det är stocksholms innerstad som fått priser på bostadsrätter att skena i hela landet? Om du inte förstår enkla logiska samband så kan jag inte hjälpa dig, en grundkurs i matematik är vad som krävs för att förstå att dubblad penningmängd leder till halverad köpkraft när efterfrågan på att bo är konstant.

   • Jag tror att det är fler faktorer än en som bidrar. Strypt tillgång på hyresrätter, lågräntepolitik med tillhörande amorteringsfrihet, korruption i byggsektorn, vansinnespolitik och korruption i kommunerna samt en sorts masspsykos underblåst av media, med flera faktorer.

    Jag tror vi menar samma sak egentligen; det är brist på rimligt prissatta bostäder. Det kan du omöjligt förneka, eller hur?

    • Strypt tillgång på hyresrätter är inte bostadsbrist, det är möjligtvis brist på en viss form av boende, ett resultat av att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter pga de skyhöga priserna. Precis som vid alla tidigare bobubblor har haft byggbubblor där det byggs för mycket eftersom byggbolagen göds med nyskapade pengar, boprisspekulanterna bygger alltid upp myten om bostadsbrist, men som vi vet uppstår spökstäderna när bostadsbubblan, illusionen väl kollapsat.

  • Bra skrivet, Dave1
   @Erik
   Det är ingen ”marknad då banken som mellanhand trissar upp priserna vid budgivningen. Vi tar ett exempel:
   Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan skapa kontopåhitt från luften som de ”lånar ut”
   Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
   1) en säljare (tillgångssidan)
   2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
   och
   3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting

   Det är ingen marknad, det är skuldslavsauktion där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

   Och bankerna marknadsför bostadsinflationen, som är en följd av denna upptrissning, såsom ”värdeökningar” . På så sätt får de människor att tro att alla kan bli rika bara de skuldsätter sig maximalt och går in i pyramidspelet och spekulerar. Sist ut blir svarte Petter.

   Att. såsom du, totalt blunda för att den sk ”bomarknaden” är en skuldslavsauktioner som bankerna anordnarbidrar ju inte direkt till ökad förståelse av bedrägeriets natur.

    • Erik har också en poäng. Stor efterfrågan på bostäder i Stockholm (även Malmö och Göteborg), och avbefolkning på ”landet”. Att det är låtsaspengar som driver upp priserna är dock en annan sak.

  • Erik, bor i Gbg så har inte stenkoll på Sthlm men är nyfiken på din bild av läget(från andra sidan…förmodar jag).

   Sökte snabbt på lägenheter på hemnet i Sthlm o fick upp över 2500st. Hur många tycker du det måste finnas för att det skall finnas ”lagom” många??

   Vad menar du i praktiken med att det är ont om boende. Känner ungefär 20-30pers i Stockholm o lyckligtvis har alla tak över huvudet. Känner du många som inte är lika lyckligt lottade?

   • ”Sökte snabbt på lägenheter på hemnet i Sthlm o fick upp över 2500st. Hur många tycker du det måste finnas för att det skall finnas ”lagom” många??”

    – Ungefär så många som krävs för att stockholms stads bostadskö skall minska till en tjugondel av sin nuvarande storlek och folk som flyttar till stockholm inte ger upp och flyttar hem igen. Har du hört någon som flyttat till stockholm som varit nöjd med bostadssituationen? Nej just det. Det är en ren katastrof.

    ”Vad menar du i praktiken med att det är ont om boende.”

    – Att folk inte kan hitta boende till rimligt pris på rimligt avstånd från arbetet.

    ”Känner ungefär 20-30 pers i Stockholm o lyckligtvis har alla tak över huvudet. Känner du många som inte är lika lyckligt lottade?”

    – Jag känner mig själv. Jag sa upp ett välbetalt jobb i centrala stockholm pga att jag inte kunde hitta boende till rimligt pris på rimligt avstånd från arbetet. Min syster gav också upp och flyttade till vår hemstad efter att ha letat ett anständigt boende i över ett år. Men det är klart, om man som 40-åring kan tänka sig att ligga skavfötters under en pappkartong eller bo i kollektiv, så visst, det finns massor av av plats.

    • Bostadsköer har inte med bostadsbrist att göra, återigen, det finns lika mycket bostäder till salu i Sthlm nu som det fanns för 10 år sedan, utbudet har ej minskat, men eftersom priserna ökat såpass mycket mer än löner har folk inte råd att köpa dem, istället söker de då hyresrätter och det tror många är bostadsbrist, men i verkligheten är det bara brist på korrekt prissatta bostäder. Bankerna har gjort oss så fattiga genom stulen köpkraft att vi måste låna, med tre livstider i avbetalningstid för att ha råd att köpa en lägenhet i sthlm.

 3. BR-köpare är numera piskade att lyckas spekulera fram värdestegring på rådande nivåer, för annars är det klart lägre kostnad att hyra t ex Stockholm-status-bostaden i andra hand. Jag har fortfarande inte sett att stormedia velat föra ut detta budskap. Det kan med fog bedömas vara ekonomiskt vårdlöst att köpa en bostad på dagens prisnivåer i Sverige och i Stockholm i synnerhet.

  LITEN MANUAL:
  Förvånansvärt nog verkar det slarvas stort med att korrekt räkna fram sina totala boende-driftkostnader, innan boende-formen bestäms. Slentrianmässiga gissningar och låt-gå-syndrom förekommer, inte minst inom stor-media. Å andra sidan kanske folk inte ens förstår eller riktigt vill det. I Stockholm blir besparingen i kronor den största i landet när man väljer andrahands-hyres-boende, jämfört med att köpa/äga motsvarande BR. Räkna ordentligt o ärligt. Bostads-ägandets samtliga kostnader inkl riskpremiekostnaden på insatt kapital, skall upp på bordet utan pardon. Beakta i synnerhet de lömska inbäddade kostnaderna enligt punkten # D / 1 och 2 nedan, så att driftkostnads-jämförelsen mellan ägande o hyrande blir korrekt:

  # A De tydligaste direkta driftkostnaderna som BR-ägare givetvis ser o förstår, är ränte-kostnaderna på egna lån samt månadsavgiften till BR-föreningen. MEN, det tillkommer följande driftkostnader.

  # B Bostadens slitage, maskin-avskrivning, löpande underhåll samt eget arbete / administration av bostaden respektive i BR-föreningen.

  # C Driftkostnads-andel i BR-föreningens kollektiva latenta kostnader för underhåll o renovering av fastigheten framöver, i synnerhet om BR-föreningen hållit amorteringstakten låg o dess bokföringsmässiga avskrivningar varit magra, vilket inte är ovanligt.

  # D Återstår de två mest förbisedda och potentiellt mest lömska driftkostnaderna, men som numera når obehagligt höga belopp vid ägande av bostad jämfört med att hyra motsvarande:

  1) Kapital-driftkostnaden, d v s missad bankränta el placeringsutdelning, t ex 3%, vilket realiserat nettokapital eller avstådd kontantinsats i BR:en skulle ge ägaren om hen säljer el avstår
  BR-köp o i stället hyra bostad. Denna uteblivna ränta skall i jämförelse-kalkylen tas med som löpande driftkostnad ihop med övriga betalda räntor på lån hos BR-ägaren.

  2) Löpande risk-premie-kostnad för latent riskerad värdeminskning / förlust som alltid finns med i ägandet från varje aktuell jämförelse-start-tidpunkt. Den risken skall tas upp som en belastande
  löpande indirekt månatlig driftkostnad.

  REFLEKTION
  De enda som ekonomiskt kan vinna på att köpa sitt boende idag, är de som vill SPEKULERA = RISKA sitt kapital i tro att kunna uppnå kapitalvinst = värdestegring och som dessutom lyckas komma i hamn med tillräckligt stor vinst i slutänden, för att på så vis kunna täcka = bräcka sina redan från starten alltför höga driftkostnader jämfört med att hyra. Divergensen mellan ägande och hyrande, har aldrig någonsin varit så stor som idag – till ägandets nackdel (!!!) När nya bostadsköpare löpande är villiga att sätta sig i klart högre total driftkostnad, för att man väljer ägande framför hyrande – så är det en klockren indikator på att spekulations-tåget rullar för fullt! Jag
  moraliserar inget över att äga o spekulera, för det ägnar jag mig själv åt i utvalda sammanhang. Men man bör inse oddsen och välja sina utmaningar noga.

  SLUTSATS
  Köppriserna har nått svindlande höga nivåer i förhållande till fria hyresmarknaden, som ej är villig att betala hyra i motsvarande grad. Fri marknadshyra räcker inte längre för att täcka de totala
  driftkostnader som belastar en attraktivt belägen BR. Att hyra är därför ett mycket prisvärt val, inte minst i Stockholm. OBS! Att ägarens eget kapital, belåningsgrad m m är helt ovidkommande i denna ekonomiska utvärdering.

  Detta sällsynt extrema läge har bara fungerat några få gånger i ytterst korta perioder sedan 1600-talet i t ex Europa o USA, innan pris-korrigeringar generellt kommit att sänka salupriserna på
  bostadsmarknaden. Marknaden har alltid korrigerat skeva pris-divergenser: Holland senast från 2012 och även Danmark är tydliga exempel på icke ”PIIGS-ekonomier” som fallerat! Norge ser ut att ha påbörjat sin korrigering. USA, Portugal, Irland, Italien, Grekland o Spanien är kända exempel som redan fått sina skeva pris-divergenser korrigerade. Här har det istället blivit överdrivet gynnsamt att köpa o äga jämfört med hyrande. Pendeln slår som vanligt överdrivet åt sina
  bägge håll. Två av de tydliga återstående värstingarna med otäckt skeva divergenser är Kanada o Sverige.

 4. Hej, en sannolikt amatörmässig fråga, men jag undrar varför inte bostadspriser inkluderas när riksbanken ska beräkna inflationen. I så fall borde Sverige kanske till och med ligga över inflationsmålet, eller?

  • Om hur det skulle bli om bostadspriserna räknades in, vet jag inte säkert. Det skulle absolut höja chanserna. Om man däremot tittar på den Riktiga betydelsen av inflation, dvs ökning av penningmängden, så skulle man hamna på en siffra runt 5-6%. Dvs väl över målet. Och då har det ändå sjunkit de sista åren. KPI är idag ett mått för att vilseleda. Inte för att visa riktig inflation.

  • Eftersom den främsta uppgiften KPI har är att dölja inflation, ett propagandavapen som används för att maximera bankernas penningförfalskning. Staten säger att vi har minus 0,5% inflation, verkligheten säger att vi har 5,6% inflation per år. Sverige ligger mao långt över inflationsmålet, och långt över löneökningar vilket betyder att svenska folket ständigt blir fattigare, inte nog med det, köpkraften som bankerna beslagtar lånas tillbaka till oss mot ränta, därmed måste skulderna alltid öka.

   Allt är väldigt simpelt när man ser det för vad det är.

 5. Vilken är den bakomliggande orsaken till att Riksbanken (och politiker) låter detta pengaskapande fortgå? Är det bankerna som tjänar på de uppblåsta bostadspriserna, och bankerna har tillräcklig makt att påverka politiken? Om bopriserna kollapsar, vilket ju förr eller senare händer, borde väl dock inte vara något som banksektorn önskar sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s