Guldaktiernas negativa trend mot guld

I över tio år har guldaktierna fallit mot guldet, från 2004 har ration fallit från 0,65 till 0,15, minus ca 77%. Guldaktierna har bara varit så här lågt värderade under en kort period för 15 år sedan:

huigold

Nedan är en graf för guldpriset vs guldaktierna ur ett kortare perspektiv. På bara tre år har ration ökat från 2,4 till 6,4, 266%. Men nu ser det ut att ha toppat, bla eftersom ration ligger i botten av en 20-30 år lång trading range (se grafen ovan), men också för att en stor head shoulder-formation syns tydligt i grafen där sista skuldran nästan är klar.

goldhui

Om guldaktierna nu har bottnat mot guld och är på väg mot taket i sin trading range står de potentiellt inför en 430% uppgång mot guld, alltså en väldigt kraftig uppgång mot riktiga pengar. Vad en sådan uppgång ger för procent mot dollarn kommer antagligen vara en bra bit över tusen procent baserat på tekniska målkurser för HUI, mer om det här.

 

Annonser

6 reaktioner på ”Guldaktiernas negativa trend mot guld

 1. Dina postade grafer har inte mycket värde utan att samtidigt åskådliggöra guldbolagens produktionskostnader med tillhörande marginaler. Jag har många gånger förundrats över guldbolagens höga värderingar i termer av årsvinster kontra gruvors livslängd. Nu har värderingarna kommit ner men jag upplever ändock att de är höga vid 1300 guld. Endeavour är ett av undantagen. Vidare använder bolagen mycket av sitt kassaflöde till att bevisa nya reserver och konstruera nya gruvor när de gamla tagit slut. Utdelningarna är mycket låga. Jag anser att många guldbolag bör värderas lägre än idag.

  Christian

  • Det var knappt några guldbolag som tjänade pengar vid 2001, dvs förra gången guldaktierna var så lågt värderade i förhållande till guld. Om det är något historia visar så är det att det är absolut bäst att köpa guldaktier när guldpriset ligger nära produktionskostnaden.

   Hur tänker du? Skulle man undvikt guldaktier 2001?

 2. Man bör ställa sig Frågan tror man på högre guldpris? Om svaret är ja vilka egenskaper skall bolag ha för att jag skall vara intresserad att investera pengar i dessa. Om produktionskostnaden är kring dagens guldpris och bolaget har stora reserver och investeringskostnaderna är rimliga för att hämta upp guldet så är det intressant. Kassaflöde och kunnig ledning med ambitioner är också viktiga.

 3. Hittade din blogg för ett par veckor sedan och tycker den verkar mkt vettig. Har läst på mycket om världsekonomin senaste året, skuldsättningen, usa, kina, FED, bolån, valutor, guld/silver etc. och är nu intresserad av aktieinnehav i guld/silver branschen. Förstår att det är köpläge så vill läsa in mig på några bolag som verkar intressanta, frågan är bara, var i hela världen börjar jag, har du några tips på bolag som jag kan kolla upp?

  Hittade en lista från John Doody som verkar ha bra koll på läget
  Yamana Gold
  Eldorado Gold
  Royal Gold
  Franco Nevada Corp
  First Majestic Silver
  Silver Wheaton

  Kan denna lista vara bra att utgå från eller har du möjligtvis bättre förslag?

  • Yamana Gold & Eldorado har riskfaktorn med sydamerika, men annars vad jag vet välskötta bolag. Royal Gold, Silver Wheaton & Franco Nevada är imo de minst prisvärda ädelmetallsaktierna just nu, därmed inte sagt att de inte kan bli ännu mindre prisvärda.

   First Majestic har all produktion i Mexico vilket kan vara en riskfaktor, gillar man Mexico och silver så är det nog ett bra val.

   Jag är inte speciellt påläst kring bolag i den storlek du nämner, men om jag skulle välja något av dem nu så skulle det vara Barrick & Newmont då de rasat så enormt mycket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s