Vad är ett guldbolag med brytbar konstruktionsklar tillgång värt?

Här är några uppköp som gjort senaste åren som kan ge en indikation:

Rainy River för ca $370 m
Queenston $550 m
Galway $250 m
Prodigy Gold $341 m
Trelawney Mining $608 m
Richfield Venture $550 m
Terrane Metals $650 m
West Timmins $319 m

Vad har alla dessa tillgångar gemensamt vid köptillfället? Samtliga tillgångar ovan saknade feasibility studys & tillstånd. Rainy River som köptes av New Gold gick för $370 m trots att de inte hade konstruktionstillstånd eller feasibility study klar. När New Gold väl gjort en feasibility på Blackwater visade det sig att projektet är värdelöst vid dagens guldpris med IRR på 13% (läs här). Gruvan kostar $885 m att bygga (om de nu skulle få tillstånd) samtidigt som NPV ligger vid $430 m.

Det kan tyckas vara ‘lite’ märkligt att New Gold väljer att betala $370 m för ett projekt med så stora risker samtidigt som det fanns konstruktionsklara projekt med tillstånd & feasibility study till börsvärde under $50, 12% av vad de betalade för Rainy River.

Men det är inte första gången New Gold gör bort sig, 2013 släppte de feasibilityn från Blackwater (läs här), projektet de köpte av Richfield för en halv miljard dollar. Vid dagens guldpriset ligger Blackwaters IRR vid pinsamt låga 11,3%. De betalar alltså upp mot en halv miljard för icke-konstruktionsklara projekt som saknar feasibility studys och tillstånd.

Vad kan då ett liknande projekt som är konstruktionsklart, med tillstånd och feasibility tänkas gå för? Det dubbla? Varför inte? Det var ingen nyhet att gruvsektorn där borta saknar logik och antagligen styrs av helt andra faktorer än de vi småsparare tror styr. Bolag i säkra regioner med + 5 moz guld kan utan problem gå för $1 miljard dollar baserat på informationen ovan.

Donationer (Bitcoin) adress: 13Gm4fjys1RS7z7pvmRBv2dfg9GeYf93Sx

donera

Annonser

3 reaktioner på ”Vad är ett guldbolag med brytbar konstruktionsklar tillgång värt?

  1. Samtidigt så har Geologix Exploration ett NPV på 327MUSD, all in sustaining cost $344 au/oz, IRR på 30% och är endast värderat till 12MCAD…..

  2. Tak för en intressant analys, det är lätt att bara fokusera och bländas av storleken av resursen och produktionen ibland men helt glömma bort IRR och NPV.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s