Vem på världsbanken bjöd in denna idiot?

Nyligen var Jim Rickards hos världsbanken och gav en presentation: Jim Rickards’ full, in-depth World Bank presentation on the future of money

Det vanliga gamla tramset har jag redan bemött, men det dök upp nya konstigheter en bit in i denna presentation som måste bemötas.

Nr 1.) Jim Richards visar upp en graf över vad han kallar penningmängden, denna graf är i själva verket den monetära basen/total mängd kontanter. Detta är inte penningmängden, det är bara en ytterst liten del av penningmängden och majoriteten av monetära basen är pengar hos centralbanker som aldrig används i den verkliga ekonomin, detta bekräftades nyligen av Bank of England bla.

Varför är detta viktigt? För att Jim Rickards, på världsbanken säger att ökningen i den monetära basen inte hjälper tillväxten och att systemet därför är dött, vi är i en hopplös depression. Den enkla förklaringen till varför ökning av monetär bas, QE inte fungerar är för att det är ökning av pengar som inte används i ekonomin.

Personen som skapade begreppet QE, Richard Werner, argumenterade ironiskt nog för att ökning av monetär bas aldrig skulle fungera och att detta inte var vad han menade med begreppet QE.

Prof Werner’s argument was that, because more than 95% of the money supply in a modern economy is derived not from cash or reserves, but from private bank lending, it is essential to get banks to lend.

Federal Reserve hittade på en egen version av QE som gick ut på att öka sin monetära bas och idioten Rickards är självklart förvånad över att det inte fungerar. Werners respons på Centralbankernas egna version av QE:

”That’s absolutely not what my policy was about,” says Prof Werner. ”In my original article, I specifically argued against either lowering interest rates or expanding central bank reserves. That was my whole point – traditional solutions weren’t going to work. Actually, it was a bit upsetting.”

Nr 2.) Jim Rickards har så klart en egen förklaring till varför ökning av monetär bas inte ger tillväxt och svaret är att omästtningshastigheten på pengar ska ha minskat. Detta är också en gammal myt som Richard Werner tagit död på, det är enkelt att förstå om man vill och har någorlunda förståndsgåvor. Varför ser det ut som att pengarnas omsättningshastighet minskat i centralbankernas beräkningar? För att de beräknar den på fel sätt, på ett sätt som ej inkluderar majoriteten av penningmängden. I verkligheten används majoriteten av pengarna som skapas, de som skapas för spekulativa, icke-produktiva syften inte inkluderas i beräkningen av omsättningshastigheten.

Explaining the Velocity Decline

– If credit for financial transactions rises, the traditional definition of velocity will give the illusion of a velocity decline.
– The correctly defined velocity of real circulation remains constant. (källa)

Kort sagt, minskad omsättningshastighet är en myt, korrekt uträknad är den i princip helt oförändrad, flat. Jim Rickards baserar återigen sina teorier på andra teorier som uppenbarligen inte har med verkligheten att göra, fel på fel, fel. Vem på världsbanken bjöd in denna idiot att hålla ett föredrag om egna påhittade ekonomiska teorier som saknar verklighetsförankring? Följdfrågan man ställer sig, är han verkligen så här korkad eller gör han sig till? Vad är mest troligt?

Annonser

6 reaktioner på ”Vem på världsbanken bjöd in denna idiot?

    • Följde honom mycket för ett antal år sedan, var om jag minns rätt mycket fokus på QE och inget fokus på bankernas egna penningskapande, den viktigaste faktorn. Jag tror dock han är helt ärlig och verkligen tror på det han skriver, ingen medveten disinfo som Jim Rickards t.ex

  1. Har inte lyssnat till något Jim Rickards sagt senaste åren men han tror väl fortfarande på guldet på sikt precis som du Dave?

  2. Frågan är vilket som är mest idiotiskt Jim Rickards eller Fiat systemet…
    Eller vi som gillar ädelmetaller?

    Vilket alternativ är mest idiotiskt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s