Inlägg om penningmängden på KWN

I senaste inlägget på King World News beskriver jag varför inflationen fortfarande är relativt låg trots centralbankernas åtgärder: This Is About To Trigger Massive Inflation

“In the last King World News piece I showed that banks are flooding the stock market with new money created through loans.  We saw that asset prices are driven by monetary inflation, at least in the stock market.  But what about the rest of the economy?  How is it affected?

Annonser

13 reaktioner på ”Inlägg om penningmängden på KWN

 1. Och samma dag som jag skrev detta kom det här: http://www.reuters.com/article/2014/05/20/us-usa-fed-plosser-inflation-idUSBREA4J0RI20140520?feedType=RSS&feedName=GCA-Economy2010

  Fed’s Plosser: Massive bank reserves could trigger inflation

  The $2.5 trillion in reserves accumulated by banks could be the trigger for more rapid inflation if banks start lending that money quickly in an improving U.S. economy, Philadelphia Federal Reserve President Charles Plosser said on Tuesday.

 2. Dave, lite off-topic, har inte FED köpt några statspapper i den öppna marknaden? Har inte FED köpt några nyemitterade statspapper direkt från Treasury?

   • Du idiotförklarar ju gärna Jim Rickards … 🙂

    Jag förstår vad du vill ha sagt med att den del av QE där FED köpt/köper värdepapper av bankerna står parkerad hos FED, men jag tycker att det vore intressant att veta hur stor andel av QE som gått till öppna marknadsoperationer och nyemitterade statspapper.

    • ‘Du idiotförklarar ju gärna Jim Rickards …’

     Han idiotförklarar sig själv, förstår inte din fråga och på vilket sätt det har med Rickards sagor att göra….

 3. Hehe …

  Om FED använder QE-pengar till öppna marknadsoperationer och för att köpa nyemitterande statspapper så är det inflationsdrivande precis som Rickards hävdar.

  • Kan du vara lite mer specifik, vad exakt i det jag skrivit om Rickards är det du inte håller med om. Citera gärna det stycke som inte är korrekt enligt dig.

   • Alltså, så här, jag håller i princip med dig i din kritik mot Rickards även om jag tycker att det är hårt att kalla honom för idiot. Som jag har skrivit i någon kommentar tidigare här på din blogg så kan det vara svårt att skilja desinformation från information.

    Jag delar din, Werners och BoE syn att bankerna skapar en övervägande del av ”penningmängden” (det är mycket möjligt att det rör sig om 97%).

    Det verkar trovärdigt att den del av QE som gått till att sanera bankerna står kvar på konton i FED och tjänar 0,25% ränta.

    Frågan jag ställer mig är hur stor del av QE som har gått till saneringen av bankerna och hur stor del som har gått och går till öppna marknadsoperationer och köp av nyemitterade statspapper.

    Om FED köper obligationer och statsobligationer från hedgefonder och försäkringsbolag etc, så hamnar inte försäljningslikviderna på konton hos FED utan de sipprar vidare någonstans, förmodligen in i aktiemarknaden i dagsläget. Om FED köper nyemitterade statspapper så går de pengarna in i den amerikanska statsbudgeten.

    • Du kan hyffsat enkelt ta reda på svaret, kolla upp hur stora QE-programmen varit sedan starten sent 2008 (siffrorna finns på Feds hemsida). Jämför sedan summan du får ihop av programmen med de excess reserves som bankerna byggt upp sedan dess. Den del av QE:n som ligger som excess är pengar som aldrig använts.

     Men du kan också titta på hur penningmängden ökat, vilket jag gick igenom i inlägget på KWN. Den legat vid krisnivåer sedan 2008, alltså inget som tyder på att Fed eller amerikanska staten desperat vill sänka dollarna värde, det är vad Rickards påstår, i verkligheten kör Fed en ‘strong dollar policy’, tvärtemot Rickards sagor.

  • Margin debt, alltså hävstångslån till aktiespekulation, mao pengar skapade ur intet av banker bla. Bankernas förmåga att skapa pengar ur intet med 2,5 biljoner i överskottsreserver är närmast obegränsad.

   Men även om överskottet vore noll kan bankerna hyperinflatera penningmängden om de vill då banker normalt sätt skapa pengar först och sedan letar efter reserver.

   • ”Den del av QE:n som ligger som excess är pengar som aldrig använts.”

    Förutom som reserver till margin debt då?

    • Och från det kan vi isf konstatera att av penningmängdens extremt låga ökningstakt går majoriteten av de nya påhittade pengarna till hävstångsspekulation på aktiemarknaden. Det betyder inte att USA desperat försöker sänka värdet på dollarn i något valutakrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s