Silverpriset: ‘Everything is in place for a sharp rally’

Nytt från Butler på Ed Steers blogg:

After a year where price lows in silver have been sub-$19 on a number of occasions, it appears to many that silver will never rally as it had prior to the price highs of three years ago. Yet, everything is in place for a sharp rally, perhaps even developing into the long-awaited moonshot. There is surely more world investment buying power today than ever in history and less silver available to satisfy potential investment demand. Throw in an increasingly obvious price manipulation and the technical funds so overloaded on the short side of the boat that any shift may capsize the silver boat and send prices soaring.Silver analyst Ted Butler: 18 June 2014

Hur ett sådant ‘moonshot’ kan tänkas se ut: Detta är hur en normal uppgång ser ut efter en korrektion, ca 500% från botten till toppen. Har hänt förut, kan hända igen:

silvernormalmove

 

Annonser

9 reaktioner på ”Silverpriset: ‘Everything is in place for a sharp rally’

 1. Vad tror du om kommentarer som menar att trots att guld/silver-priset kommer att stiga så kommer de allra flesta PM-bolagen att försvinna. Andy Hoffman på Miles Franklin är en av dem som konstant hävdat detta och menar alltså attde flesta bolagen kommer att gå i konkurs på grund av att de aldrig kommer att återhämta sig. Han har ett bra track-record skall tilläggas.

  Nu är ju visserligen Andy en säljare av fysiskt och har således ”vested interest” i frågan, men det finns flera andra som delar hans åsikt. Rick Rule är en av dem (om jag inte misstar mig).

  Åsikter som Andys låter kanske rimliga men med ett stigande guldpris så ökar ju såväl bolagens vinster, marknadsvärde som marknadens intresse för bolagen vilket bör skjuta dem till stratosfären??

  • Det blir lite komiskt att just de som säljer fysiskt guld vill att de som äger ädelmetallsaktier ska sälja dem och köpa fysiskt istället (helst av honom). 🙂

   Jag tror att både han och Rule är fel ute, så här lät det vid kraschen 2008 också, bolagen som handlades under 10 cent med noll volym skulle aldrig kunna finansiera sig. Wildcat Silver är ett utmärkt exempel, den låg nere vid 7,5 cent när jag började köpa, råden från andra var att de aldrig kommer kunna få in pengar. Bara ca fem månader senare tog de in pengar vid 30 cent (!?) samma dag spike:ade aktien upp till 60 cent.

   Denna sektor är helt styrd och syftet med rasen är att skaka ut svaga händer, för de som inte förstår att aktiekurserna EJ reflekterar underliggande värde eller finansieringsmöjligheter kommer sälja en aktie som rasar 90%. De kommer aldrig köpa dem efter ett sådant ras och kommer därmed aldrig tjäna de stora pengarna i denna sektor.

   Då sektorn är ett av penningskaparnas vapen för att kontrollera världens guld och silvertillgångar är det svårt att se varför de skulle låta hela sektorn kollapsa eller försvinna? Jag förstår hur Andy tänker, men håller verkligen inte med. Den stora risken med denna typ av aktier är istället förstatliganden, om ädelmetallerna går för högt i en kris kan de bara ta över tillgångarna i värsta fall, detta är något att hålla koll på.

 2. Vid förra crashen dök junior mining aktierna rakt ner i botten. Känns som att börsen är på all time high igen o klar för en nedång snart,dock inte sista stora fallet som nog kan ta några år till enligt mig. Våra JM aktier är redan nere i botten men vad händer om man satsar stort nu, dom lär ju kastas ner i botten återigen, även efter en uppgång på säg ett par hundra procent. för jag tror ju inte att JM aktierna går upp eller ens står stilla när börsen faller. Visserligen är det nog många goldbugs i jm aktierna nu som inte säljer i första taget men när en mindre investeringsmassa hoppar in i branchen vid en uppgång som nu kan vara på väg så hoppar dom av lika snabbt när allt faller igen. Eller kommer massan förså om ett par tre år efter en PM aktierna är värda att behålla även under en rejäl nedgång, svårt att veta. Mina tankegångar som ni gärna får hjälpa mig med är om jag ska satsa stort nu eller vänta på en nedgång även på börsen. Hur ser ni på saken om börsen faller säg 20% nu till hösten? Vad händer med våra aktier?

  • Väldigt bra poäng, detta är något alla som investerar i PM-aktier måste ta ställning till. Personligen ser jag ingen större krasch på ett tag då bankernas balansräkningar har ett överskott av cash på ca 2,5 biljoner eller mer. De behöver expandera penningmängden flera hundra procent för att uppnå den hävstång som motsvarar tidigare ras. I Kina är hävstången dock stor men det finns fortfarande inget som visar att deras penningmängds ökningstakt håller påatt minska, senast jag kollade ökade den med 10% yoy.

   Penningmängdens ökningstakt i USA har fortfarande inte lyckats ta sig över 5% (krisnivån: https://dave1bs.wordpress.com/2014/06/17/yearly-money-supply-growth-reaches-5-highest-since-2008-crash/), före varje tidigare krasch har ökningstakten legat över 5% i flera års tid vilket visar att vi fortfarande är långt ifrån en ny kreditkrasch. Om USA är på väg in i en ny kreditboom är det extremt positivt för guldaktierna som isf står inte för ett catch-up move av rang. Särskilt om vi skulle se silver nå $100 2016, och guld $3500.

 3. Åren 2001 och 2002 så steg guldaktierna medan börsindexen föll kraftigt. Svårt att veta vad som händer den här gången. Jag hoppas i alla fall att guldpriset dippar en sista gång så att jag kan köpa lite mer aktier billigt.

 4. Bra svar. Känner att jag skulle behöva läsa på mer om börsnedgångssymptomen/tidigare krasher o vad som triggar dom mer specifikt o vad dom har gemensamt.

 5. Dave, du skrev nyligen en lista på aktier du äger eller bevakar i någon kommentar till något inlägg. Letar men hittar inte det inlägget. Minns att det var ett par i listan jag skulle kolla upp men kommer inte ihåg vilka det var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s