Sanningen om QE sprider sig

Myten som skapades var att QE var del av ett valutakrig, ett sätt för staten att försvaga dollarn, men i verkligenheten har vi sett raka motsatsen. Dollarn blev stark i samband med QE, penningmängden minskade kraftigt vilket är positivt för växelkursen. Senaste avsnittet på Boom Bust RT går igenom vad effekten av QE verkligen är, börjar vid 14:50 min:

Annonser

5 reaktioner på ”Sanningen om QE sprider sig

 1. Mycket av det han säger kan mycket väl stämma i detaljer men hans helhets slutsatser (andra artiklar) får mig att fundera på om han är anställd på FED. Typ att amerikanska statsskulden är ingenting vi direkt behöver bry oss om för den ska ju ändå inte betalas tillbaks på något sätt. Lustig slutsats.

 2. Har aldrig hört myten att QE skulle vara ett valutakrig för att försvaga dollarn? Låter inte logiskt, och hur kan du påstå att dollarn blivit stark från QE? Inflationen ligger ju betydligt högre än vad officiella siffror säger och man kan ju knappast mäta ekonomin i hur aktiekursen står sig? Det blir ju en artificiell återhämtnad från all QE, inget som servar den reella ekonomin?

  Annars är det väl bara att fortsätta med QE till oändlighet ?

  • Ok, sök lite på google. Att det låter ologiskt beror på att du inte förstår vad QE är, QE är expansion av pengar ‘out of circulation’, dvs pengar som inte används, samtidigt som QE:n startade minskade den totala penningmängden. Detta eftersom Fed aktivt försökte förhindra bankerna från att expandera penningmängden genom att ge bankerna miljarder för att de skulle fortsätta hålla QE-pengarna utanför den verkliga ekonomin, därav ligger nästan alla pengar som skapades via QE som excess reserves i Fed valv.

   Minskad penningmängd och historiskt låg penningmängdstillväxt sedan dess har resulterat i stark dollar och förhållandevis låg ‘inflation’. Allt detta är logiskt och tvärt emot vad officiella teorier påstår skulle ha hänt.

   De kan fortsätta skapa hur mycket pengar som helst så länge de är ‘out of circulation’, de har samma effekt på inflationen som pengarna i madrassen. Den verkliga QE:n har pågått i över hundra år, i Sverige t.ex skapar de privata bankerna ca en halv miljard nya pengar per dag som är ‘in circulation’ enligt SCBs senaste statistik.

 3. Jo men en artificiell hög bostadsmarknad tex har ju även en indirekt verkan på ekonomin även om tillgångarna är ‘utanför cirkulation’ ?

  Och undrar även om situationen i Sverige, bankerna kan ju inte fortsätta i samma takt så jävla länge till med utlåningen till bostäder? Snart sitter svenskarna med nästan all tillgång i bostaden, det enda bankerna kan göra är att börja trycka ner räntan är att stimulera mer lån och efter 0% ränta så måste centralbanken börja köpa stats- och bostadsobligationer som aldrig förr för att hålla uppe våran sjuka ekonomi. Politiker verkar vilja sätta lägre belåningsgrad samt högre amorterings krav men förstår de ens att pengarna i våran ekonomi tillkommer genom lån ?

  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s