Bankernas falskmyntning accelererar något i Sverige

Data för juni månad från SCB som släpptes idag visar att bankernas penningförfalskning ökade något: Tillväxttakten för hushållens lån ökade

I juni hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) en årlig tillväxttakt på 5,4 procent. Det innebär att tillväxttakten ökade jämfört med maj då den var 5,3 procent. Bostadslånen som utgör den största delen av hushållens lån uppvisade en tillväxttakt på 5,7 procent, vilket är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med maj.

Varför är tillväxttakten för hushållens lån detsamma som mängden falskmyntning? För att alla sk ‘lån’ från finansinstitut (MFI) finansieras genom att skapa nya pengar. Mao, ökar de privata skulderna med 147 miljarder så vet vi direkt att penningmängden måste ha ökat med motsvarande summa, notera att detta är inklusive amorteringar, penningmängden ökade med 147 miljarder trots amorteringarna som gjordes under perioden.

Som förklarats tidigare är detta, en enorm injicering av ny köpkraft det enda som kan hålla bostadsbubblan vid liv, den dag falskmyntningen avtar till en viss nivå (smärtgränsen) faller hela korthuset samman.

Annonser

2 reaktioner på ”Bankernas falskmyntning accelererar något i Sverige

  1. Borde inte ökningstakten ha minskat under 2014 om man skall tro på Werner (Riksbankens sänkningar av Reporäntan i år)?

    • Jo, och Werner i sin tur använde sig av historisk data för att dra den slutsatsen, kanske har Riksbanken ändrat strategi och testar något nytt? Eller så ser de något vi inte ser, datan ovan är från juni månad, kanske har något skett sedan dess? Som sagt, Riksbanken ser falskmyntningen i realtid, vi ser den en månad för sent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s