Mängden skapade pengar styr bostadspriserna, fler bevis

Grafen nedan visar husprisernas utveckling för Kanada och USA, något märkligt hände 2006, i USA kraschade priserna, samtidigt som de i grannlandet fortsatte att stiga:

huspriserUSCA

Hur är det möjligt att två grannländer har så extremt olika prisutveckling på samma typ av tillgång? Borde inte priserna följa varandra ganska väl? Jo, men bara enligt traditionella teorier om vad som styr priser, teorier som ignorerar den viktigaste faktorn, mängden pengar.

Traditionella teorier om vad som styr bostadspriser kan inte förklara varför priser beter sig som de gör. Men kastar man ut gamla påhittade teorier som inte har med verkligheten att göra och fokuserar på pengarna istället så blir plötsligt prisrörelserna logiska. Grafen nedan visar mängden nyskapade pengar som främst går till bostadsköp i USA: http://pragcap.com/wp-content/uploads/2013/12/hh.png

Notera kollapsen som började 2006, exakt då priserna började falla. Här är samma siffror för Kanada:

Ökningstakten för residential mortgage, dvs huslån i Kanada föll också 2006, men inte i närheten av så mycket som den gjorde i USA där den var negativ. I Kanada fortsatte bankerna att pumpa in påhittade pengar på bostadsmarknaden, därför kunde priserna inte annat än fortsätta stiga. Detta förklarar varför priserna fortsatte stiga i Kanada, i USA slutade bankerna skapa pengar helt och därför föll priserna.

OBS: Om du förstår logiken ovan har du bättre förståndsgåvor än experterna på Riksbanken

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s