Skulderna ökar mer än dubbelt så fort som BNP

Färska siffror från SCB:

BNP ökade 1,9 procent

Den första preliminära sammanställningen av nationalräkenskaperna för andra kvartalet visade en ökning av bruttonationalprodukten (BNP) med 1,9 procent, kalenderkorrigerad och jämförd med motsvarande kvartal 2013.

1,9 procent alltså, samtidigt som förra veckans siffra från SCB över hur snabbt skulderna ökar ligger vid en nivå på 5,4 procent.

skuldbubblan

Richard Werner har visat att lån till bostadsspekulation inte leder till ökad BNP, lånen som finansieras genom utspädning av penningmängden skapar bara tillgångsinflation. Det är också uppenbart att dessa lån inte kan betalas tillbaka eftersom återbetalningsförmågan, dvs BNP och därmed löner inte ens ökar hälften så fort som skulderna och boprisinflationen.

Riksbanken lyckas på något vis undvika att se dessa siffror som SCB presenterar som bevisar att det skapats en enorm skuldbubbla i den svenska ekonomin. Om dina egna skulder ökade mer än dubbelt så fort som dina egna tillgångars värde, din förmåga att betala lånen, hade du sett det som en hållbar situation, precis som Riksbanken eller hade du insett hur hopplös situation du befinner dig i?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s