Att kalla stigande bostadspriser för vinster är idiotiskt

Varför? För att stigande bostadspriser är ren inflation, inflation som staten beskattar med 30%. De som köpte sitt hus för 30 år sedan har en skuld till staten på 30% av boprisinflationen som numera utgör majoriteten av hela bostadens värde. Vill denna sedan flytta till grannhuset som stigit lika mycket måste denna sk ”vinst” realiseras och dagen den gör det skapas en skuld till staten på flera hundra tusen upp till miljonen (beroende på hur mycket priset stigit).

Så detta är ingen verklig vinst, bara i de fåtal fall där bostaden säljs utan att köpa en ny bostad kan vinsten plockas ut, men bara 70% av den är i din ägo, detta är ett omöjligt scenario för de flesta i Sverige då det bara finns en viss mängd bostäder att hyra. Därav är inte prisinflationen vinster stort sett, de kan aldrig realiseras.

Eftersom alla bostäder stiger ungefär lika mycket blir ingen rikare, detta är något som verkar vara väldigt svårt att greppa. Personligen, om jag satt med en bostad med där majoriteten av marknadsvärdet är ”vinst” och vill flytta till grannhuset så skulle jag vilja se hela ”vinsten” utraderas före min flytt, noll ”vinst”, noll ”skatt”, ingen skuld till staten.

Varför vill staten kalla prisinflation för vinst? Självklart för att prisinflationen i bostäder har gjort att de äger en stor del av bostadsmarknaden efter den kraftiga inflation vi sett. Det är också därför politikerna vill se fortsatt inflation och uppmanar bankerna att skapa ännu mer pengar (mer än 500 miljoner per dag) så att deras vinster inte går upp i rök.

Hela systemet är designat för att skapa skulder, skulderna som finansieras genom utspädning av penningmängden låser in befolkningen i en hopplös obetalbar bubbla som i sin tur generar stora vinster till staten, staten är den enda som kan se inflation som vinst. En befolkningen som ser att den blir rikare på pappret utan att förstå att vinsterna är en illusion kommer gladeligen fortsätta rösta på samma politiker som låser in dem i skuldfängelset. En befolkning i skuld är mycket enklare att hantera än en som är fri från skuld, särskilt då de tror att skuld är rikedom. Samtidigt skrattar bankirerna och ser sin skattebefriade inkomster på flera hundra miljoner per år rulla in.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s