Är det här en bubbla?

Bloggen Flute-tankar länkade idag en artikel hos propagandasidan Zerohedge (se inlägget här) där argumentet verkar vara att bara för att börsen stigit senaste åren så är det per automatik en bubbla:

Obviously Not A Bubble

Här är ytterligare varningstecken på påhittad logik som inte har med verkligheten att göra, börsen stiger för att bankerna skapar miljarder valutaenheter varje dag, det kallas prisinflation. Kan börsen krascha härifrån? Kanske, men det skulle isf bero på att bankerna slutar skapa pengar, inte för att detta var en bubbla. Färska siffror visar att amerikanska banker expanderar penningmängden med över 6% och är i stigande trend.

spx

Vi kan se från historik att bankernas tryckpressar tenderar att accelerera snarare än avta, särskilt övertid eftersom expanderad skuldbörda är en inbyggd funktion i detta skuldslavsystem som bankirerna och staten administrerar.

Med över fyra biljoner dollar i överskott hos de amerikanska bankerna bör det inte förvåna någon om prisinflationen fortsätter att skena, bara dem som inte förstår hur pengar skapas och att mer pengar skapar inflation förvånas över att börsen stiger så mycket.

 

Annonser

11 reaktioner på ”Är det här en bubbla?

  • Så länge de nyskapade pengarna inte allokeras i guld, vilket de nästan aldrig gör behöver de inte nödvändigtvis följa börsen, banker skapar nya pengar som direkt används till köp av aktier, detta sker inte på guldmarknaden.

   Men förr eller senare kommer valutaenheterna som sipprar ut i systemet användas till att köpa guld, eller vid en paniksituation kan tom bankerna själv börja köpa guld med nyskapade pengar.

   Detta är en del av felallokeringen som jag skrivit en hel del om, aldrig tidigare i historien har så liten del av den totala köpkraften varit allokerad i ädelmetaller, majoriteten av alla pengar i cirkulation används till spekulation på bostadsmarknaden. Det är ett fantastiskt läge att köpa ädelmetaller förutsatt att man håller dem till felallokeringen kollapsar.

 1. Typ det ända sättet och spräcka bubblan vi alla lever i är ifall folk slutar låna (eller bankerna slutar låna) och betalar av sina skulder? Känns som bull för aktier kan fortsätta väldigt lång period både baserat på fundamentalen (hur pengar skapas) samt även från ett tekniskt perspektiv.

  • Folk kan inte sluta låna när bopriser stiger så mycket, bankerna tar 500 miljoner av svenskarnas besparingar varje dag genom utspädning av penningmängden, lån måste täcka detta bortfall av köpkraft och därav den ständigt ökande skuldbördan.

   Något som jag ser som mer troligt är att penningsystemet reformeras, positive money driver en kampanj i UK just nu vars förslag redan nu tas på allvar, ge det några år till. Den dag bankerna fråntas makten att råna oss kommer felallokeringen kollapsa helt och hållet.

   I Sverige är bankernas balansräkningar redan enorma och en kreditkontraktion kan baserat på historiska kreditbubblor komma när som helst, därav mina varningar för bopriskrasch.

 2. OT:
  Jag sneglar ofta på (fys) guld- och silverpriserna på Liberty Silver och har noterat att de inte faller lika hårt längre när spotpriset går ner! Är detta ett tecken på Backwardation och iså fall, borde det inte innebära att vi så sakteligen närmar oss slutet på den konstlade bearmarknaden?

  Några tankar på det?

  • Intressant, kanske, kanske inte. Hur som helst är vi sannolikt väldigt nära ett slut på denna bearmarknad. Ted Butler skrev om det nu i veckan, enligt honom är vi mycket nära ”the final bottom”:

   The biggest question is how much further down, in price and in number of contracts, the commercials will rig gold, silver, and copper prices from here. It certainly appears we are past the midway mark in both Comex silver and copper in terms of numbers of contracts and close to that in gold. With silver now well below the primary cost of mine production, it would appear that there is little reason to expect the commercials to be extra vicious to the downside, but like terrorists, criminals can’t be depended on to act rationally. I do remain convinced that the coming bottom, whenever and whatever it turns out to be, should be treated as the final bottom in silver. – Silver analyst Ted Butler: 03 September 2014

   En bra intervju från silver doctors släpptes igår där de diskuterar rekordlåga inventories i Shanghai, men samtidigt att dessa siffror ska tas med en nypa salt då de inte behöver vara korrekta.

   • Backwardation brukar inträffa strax innan priset exploderar upp och är ett ”fenomen” vi sett flera gånger sen Hunt Bros.
    Jag hoppas innerligt att så fallet även nu.

    Intressant att notera är även att många stora aktörer öppet deklarerat sitt missnöje med LBMA och Comex och antytt att de kommer att flytta till Shanghai om de inte skärper till sig. Ett resultat av detta missnöje resulterade i att de sk övervakarna av finanssystemet ”straffade” JPM för några månader sen för att de uppgivit felaktiga siffror. Siffror som i princip alla aktörer använder som beslutsunderlag för sin handel. Rigged? Not at all…!

    Jag tror att ”Fix”-gubbarna balanserar på en skör tråd: de måste hålla ner guld/silver-priset för att underminera tron till dessa som valuta och värdebevarare samtidigt som de inte får trycka ned priset alltför hårt då andra aktörer (Brics och SCO, Turkiet mfl) tokköper allt de kommer åt och det vill FIX-gubbarna heller inte tillåta. Lite av den anledningen tror jag även att vi befinner oss i ett slutskede av manipulationen då ”something has to give”.

    Jag tror Jim Sinclair är alldeles korrekt i sin analys om att hösten kommer att innebära en trevlig resa för oss.

 3. Börsen stiger för att det är ont om alternativa placeringsalternativ. Centralbankernas köp av räntebärande papper (QE) förbättrar inte den saken. Dessutom så måste nyskapade pengar givetvis placeras någonstans.

  Förstår jag dig rätt Dave, börsen är inte en bubbla, ränteplaceringar är inte en bubbla men bostäder är en bubbla?

  • Ur ett större perspektiv är allt detta en enorm bubbla, börsen, aktiemarknaden, obligationsmarknaden m.m. Aldrig någonsin har så stor del av den totala köpkraften allokerats i dessa sektorer, jag kallar det peak felallokering och den är nådd.

   Är börsen en bubbla just nu? Det beror på vad bankerna gör, den amerikanska börsen har stigit pga att banker har skapat väldigt mycket pengar till aktiespekulation (margin debt), och bankernas förmåga att fortsätta denna process är närmast obegränsad idag med fyra biljoner dollar i reserver. Det var samma faktor som drev börspriserna 1920 – 1930. Det beror alltså inte på att folk allokerar större del av sina besparingar i aktier, vilket de flesta nog tror är den drivande faktorn, det handlar om nyskapade pengar.

   I Sverige är det annorlunda eftersom bankerna expanderat sina balansräkningar i ca 20 år nu, en historiskt lång period utan någon kreditkontraktion där emellan, så bankernas balansräkningar är ”overextended” och om historia är någon form av guide så kommer en kreditkontraktion när som helst, därför måste vi bevaka låneökningstakten. Svenska folkets kreditvärdighet är på all time low och försämras för varje dag i takt med att bankerna rånar oss på ca en halv miljard kronor varje dag.

   • Ett mycket bra svar Dave. Jag håller med om allt förutom att det inte skulle vara en bubbla om bankerna fortsätter blåsa upp den. En bubbla behöver inte spricka för att vara en bubbla. När den spricker så vet man att det var en bubbla. Semantik, men de flesta av världens aktiebörser är HÖGT värderade och det beror på ZIRP, NIRP, QE och _margin_debt_.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s