Storbankerna väljer att spräcka bobubblan strax efter valet?

Förkunskaper för att förstå argumenten i det här inlägget:
1. Mängden nyskapade pengar styr bostadspriserna
2. De nya pengarna skapas av storbankerna
3. Storbankerna väljer själva hur mycket nya pengar som skall skapas
4. Hur mycket pengar som skapas rapporteras varje månad i SCBs finansmarknadsstatistik, ligger nu vid ca 5,5%/år (motsvarar över 300 miljoner kronor per dag).
Antagande: Smärtgränsen för den svenska bostadsbubblan ligger strax under 4%/år, mer info här

Jag har tidigare försökt förutspå när bankerna låter boprisbubblan spricka och haft fel, bla bristande kunskap om var smärtgränsen för injicerad köpkraft ligger (penningmängdens/skuldmängdens ökningstakt som SCB presenterar varje månad) samt om bankernas förmåga att skapa mer pengar. Det går att gissa om när smärtgränsen nås, men så länge vi inte har kännedom om hur bankerna planerar att skapa pengar är det omöjligt att säga något. Bankerna kan, oberoende av externa faktorer, styra bostadspriserna åt vilket håll de vill och vi får leva med konsekvenserna.

Med det sagt, det finns anledning för bankirerna att välja att spräcka bubblan strax efter valet. Varför? Sprickandet av den svenska bostadsbubblan, som är den största någonsin kommer vara förödande för den svenska ekonomin, befolkningen kommer att börja ställa frågor och krav på politikerna, men då det är fyra år kvar till nästa val kommer det värsta vara över innan dess. För damage control skulle timeingen precis efter valet från bankernas perspektiv vara god.

Den stora frågan, varför vill de att bubblan ska spricka? Svaret på den här frågan beror helt på vilken bild man har av banksystemet och dess struktur. Från mitt perspektiv är det uppenbart att den ca 3 biljoner kronor stora bostadsbubblan är en medveten plan från bankerna, en plan som gått ut på att låsa in svenska folket i en obetalbar, hopplös skuldbubbla. Det finns ingen logik i att bankerna av misstag skulle ha skapat så mycket pengar och ignorerat att de inte är hållbart.

”You never let a serious crisis go to waste. And what I mean by that it’s an opportunity to do things you think you could not do before.” – Rahm Emanuel

Mao, om bankerna blåst upp bubblan medvetet är också sprickandet av bubblan en del av planen. Bankerna vet att de kommer räddas av Riksbanken eftersom det är ett av deras mandat att göra så, när de räddas och andra mindre aktörer inte gör det kan de plocka upp marknadsandelar och bli ännu större. Samtidigt kan en såpass stor kris som bostadsbubblan kommer resultera i användas för att bygga opinion, t.ex för euron, garanterat kommer denna bubbla användas för att centralisera makten.

Har bankerna redan vunnit? Nej, intresset för hur pengar skapas och vad bankerna gör har vuxit explosionsartat senaste fem åren och det finns inget som tyder på att denna trend avtar, snarare det motsatta. Samtidigt som bankernas stora dröm om centraliserad makt, världsvalutor m.m kan lyckas kortsiktigt riskerar den att dra till sig ännu mer missnöje med deras penningmaskiner och monopol i betalningssystemet. Den mest framgångsrika organisationen som vill stoppa falskmyntningen är Positive Money i UK, mer info här: http://www.positivemoney.org/

Annonser

6 reaktioner på ”Storbankerna väljer att spräcka bobubblan strax efter valet?

 1. Bra skrivet Dave!
  Det enda jag vill tillägga är att de rödgröna kommer att införa nån form av skuldamnesti eller skuldmildring av något slag och vips så sitter de säkert i ytterligare 4år till, alldeles tillräckligt för att hinna sätta Sverige i stor IMF-skuld och på flera andra sätt (ohejdad invandring) fördärva landet. (Läs Cloward-Piven som en global strategi!)
  I det scenario du målar upp kommer folk att rösta på det block som lovar att slösa mest och rädda låntagarna, och vi vet ju hur duktiga vänstern är på att lova bort och slösa andras pengar!

  Med detta sagt är inte de ”blå” ett dugg bättre (samtliga riksdagspartier styrs av Bonniers, Wallenbergerarna och Bilderbergarna ändå) men det blir lättare att sälja in hos den stora massan av låneslavar!

 2. Husbubblor förekommer i flertal länder och folk är belånade upp över öronen. Frågan är bara vad som händer när/om bubblan spricker då kanske bankerna slutar att skapa pengar ur intet. Är inte risken ganska stor att vi får deflation där ekonomin krymper.

 3. Det kan ju omöjligt ligga i elitens intresse att Sverige skall stå som ett gnistrande exempel på hur förträffligt det är att ha en egen valuta. Om Sverige lyckas för bra kommer dom otvättade massorna i euroländerna börja bli avundsjuka. Det verkar därför sannolikt att någon typ av inbromsning kommer att beordras för Sveriges del. Självklart kommer en större kris (och vad är större än bostadsbubblan) användas för att motivera en euroanslutning.

  Apropå något liknande, det är intressant att observera hur man avvecklat försvaret och samtidigt ständigt ligger längst fram när det gäller att provocera, kritisera och håna Ryssland. Nu börjar det, inte helt oväntat (för dom som har en hjärna och kan använda den), komma propaganda för en NATO-anslutning.

  Varför är folk så blinda?

  • @P Håller med dig helt, men frågan är om det spelar så stor roll, den dag bankerna vill sluta skapa pengar och därmed spräcka bubblan så gör de det.

   @yellowrat Jo det är exakt vad som väntar, precis som pengar skapas när bankerna finansierar sin utlåning så förstörs även pengar när bankernas fordringar blir värdelösa. Deflationsspiralen sätter igång och med allt färre pengar i cirkulation blir det allt svårare för skuldslavarna att få ihop ekonomin. Det är inte deflationen i sig som är problemet, det är att nästan alla pengar i cirkulation, ca 97% är skapade genom skuld och ett sådant system är allergiskt mot minska mängd nyskapade pengar. För att hålla priserna där de är nu krävs ca 500 miljoner kronor varje dag.

   @Grendel Den frågan ställer jag mig också. Oförmågan att se uppenbara samband är extremt utbredd, inte ens när man lägger fram bevisen lyckas de se vad som pågår. Reaktionen när jag visar att banker skapa en halv miljard kronor varje dag rycker folk bara på axlarna.

   Har också haft känslan av att NATO pushas, är inte jätteinsatt men är det inte Wallenbergs (de som äger banksystemet i sverige och nolltaxerar) högsta representant inom regering, Carl Bildt som pushar detta just nu?

 4. Jag tycker att det har talats om bostadsbubbla i åtminstone 5 år. Nu tror folk på ännu högre bostads- och huspriser. Jag trodde man kunde lita på The Economist exempelvis som har sagt att den svenska bomarknaden är uppblåst. Nu undrar jag vad som gäller. Kommer bostadspriserna och huspriserna att fortsätta uppåt i 5 år till? Kommer de att krascha? När? Hur mycket? Vem drabbas? Vem vet egentligen? Personligen tycker jag att hus- och bostadsmarknaden känns lite osäker. Vad säger ni som förstår er på staters ekonomi och bostadsmarknaders förutsättningar?
  Trygghetsnörden

  • Om bankerna fortsätter pressa in nyskapad köpkraft (pengar ur intet) på bostadsmarknaden finns det eg ingen gräns för hur högt dessa priser kan gå. Den stora frågan är när bankerna stänger av sin falskmyntning, dvs stryper utlåningen av förfalskade pengar till bostadsköp. Vi som outsiders kan endast spekulera och förbereda oss.

   Följ penningmängdens ökningstakt som SCB rapporterar i slutet av varje månad. Sjunker den under 4% per år (nu 6%) är det kanske dags, där någonstans ligger smärtgränsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s