Lundinbolaget Newstrike Capital släpper PEA

Newstrike släppte igår PEA för Ana Paula projektet och siffrorna imponerar, höjdpunkter:

 • After-tax NPV@5% of $232.1million, IRR of 32.8% with a 2.4 year payback
 • Initial capital costs of $163.9 million (Total life-of mine (“LOM”) – $219.7 includes sustaining/closure costs of $55.8 million and contingency costs of $36.2 million)
 • Cash costs of $527/ oz gold, $486/oz gold Net of By-Product credits
 • Average annual production of 116,000 gold ounces and 239,000 silver ounces over a 8.2 year mine life

“This PEA supports our view Ana Paula is one of the best development-stage gold projects in Mexico. It is a straightforward open pit mine, utilizing conventional milling and flotation concentration with robust economics. The combination of high gold grades, low capital requirements with low operating costs makes this a compelling development project.” commented Richard Whittall, President and CEO of Newstrike.  “With a positive PEA in hand, our next step is to evaluate the significant underground potential at Ana Paula and to support high priority exploration targets in this prolific gold belt.” 

Jag ser inga större problem med att ett bolag med såpass goda siffror har ett marknadsvärde kring $130 miljoner, men det kan tyckas konstigt när bolag i samma region med lika robusta projekt handlas under $10 miljoner i marknadsvärde. Hur det kan skilja så mycket mellan dessa bolag är fortfarande ett stort frågetecken, jag har inte hittat något bra svar bortsett från att marknaden är extremt ineffektiv.

Annonser

19 reaktioner på ”Lundinbolaget Newstrike Capital släpper PEA

  • Jo absolut, lundinbolagen tenderar att ha en premie, men varför köper de då inte upp konkurrenter med liknande tillgångar om de bara kostar dem 10% i utspädning av aktiestocken.

 1. Geologix har PFS (som är säkrare än PEA). Det har ett NPV på 327MUSD @5% NPV och $1286oz /au (detta är dock innan skatt och Newstrike hade efter skatt). Och en annan skillnad var att Geologix kommer kosta 354MUSD att starta gruvan medans Newstrike kostar 164MUSD.

  Glöm inte bort att finansieringen är inräknat i NPV 🙂

  • Såg nu att Newstrike hade ett NPV på 405MUSD innan skatt vilket är runt 80MUSD högre än Geologix däremot så är Geologix MCAP runt ~10MCAD.

   • Geologix NPV efter skatt vid $1286/oz: $327 m
    IRR: 23%
    Newstrike NPV efter skatt vid $1,300/oz: $232.1 m
    IRR: 32,8%

    Stiger guldpriset $250 så ökar GIX IRR till 34%. Lägg till som Mattias säger att Geologix sitter på nästan klar PF och tillstånd för konstruktion, NES är bara vid PEA.

    Börsvärde Geologix: $8 m
    Börsvärde Newstrike: $130 m

    • Helt sjuk värdering. Det som jag tycker är intressant är att om Geologix idag hade haft ett marknadsvärde på säg t.ex 200MUSD så hade finansierngen helt plötsligt sätt mycket lättare ut att få fram och bolaget hade betraktats som ”undervärderat” då NPV är fortfarande mycket högre.

     Följer du goldquest mining? Köpte på mig lite aktier i bolaget när jag såg den feta utförsäljningen i fredags.

    • @Mattias, snyggt bottenfiskat! GQC har gått igenom en typisk kapitulationsfas, att köpa vid sådana brukar vara extremt bra, se t.ex DGC och IDM. Nix jag har inte följt GQC på ett bra tag. Har du tittat något på Avala Resources?

    • @dave Tack! Det var inte så jätte mycket aktier, men tänkte köpa mer om det skulle falla ner ännu mer då jag tror på den långsiktiga potentialen.

     Kollade lite på Avala nu när du nämnde det, deras PEA var inte så jätte bra runt 65MUSD på ett $1300 oz/au. Sen är jag lite skeptiskt till mergern med Dunav, läste på deras corporate presentation att de hade 8,5MUSD i treasuries i slutet av december 2013 jag vet inte hur mycket bolaget har kvar av pengarna men en värdering på bolaget till 2-3MUSD känns väldigt konstigt.

     Efter mergern så kommer de att ha totalt runt 550M shares, så en kurs på 0.02 kommer innebära en värdering på 11MUSD. Det är ju inte så jätte dåligt egentligen med tanken på Dunav har över 3Moz au, men finns mycker mer attraktiva juniorer där ute.

    • Tack Mattias, märker att du är bättre än mig på att gräva, missade deras skulder(?treasuries). Var främst intresserat av mergern med DNV, DNV som ska ha en hel del pengar i kassan, vet dock inte om de täcker skulderna i AVZ. Det blir en väldans massa aktier i bolagen kombinerat vilket minskar den potentiella uppsidan, trots 5 miljoner oz i marken. DNV handlas under kassavärdet om jag förstod saken rätt å ska släppa PEA i slutet av 2014, kan bli intressant att följa. Fennell, Crombie i ledningen har jag följt länge och de har en hel del framgång bakom sig, bla Palmarejo och Miramar, båda sålda för miljardbelopp.

 2. Snyggt Mattias. Jag köpte Detour för ett tag sen då under en liknande kapitulationsfas. Ett annat bolag är Belo Sun Mining. Här ser det ut att vara betydande insiderköp samt att Sun Valley gold Master Fund köper

  • Tack för tipset! Kollade in bolaget, gillar deras tillgångar, 7Moz au till 1,7g/t är väldigt bra. Såg att de kommer komma med en PEA snart, tror den kan visa väldigt bra siffror baserat på g/t och recovery.

    • Tack Dave,

     Gold Price US$ Ounce 1300 1450
     IRR % 16.1 21.1

     Ganska lågt IRR 21.1% vid 1450/oz. Kan ändå vara ett alternativ att ha med i portföljen.

    • Tack Dave!

     Hade missat att de redan hade en PEA ute. 16% IRR är inte det mest attraktiva om man jämför med många andra juniorer. IRR kan vara lite missvisande att jämföra ibland då det inte tar hänsyn till längden av projektet. Belo Sun har en väldigt lång livslängd på sin gruva jämfört med andra projekt på marknaden. Det är lättare att göra en jämförelse genom att kolla på NPV då det är ett lättare mått att jämföra projekten med varandra. Räknar man med senaste PP:n så ligger MCAP på ungefär 76MUSD och NPV på 418MUSD (innan skatt). Det är helt okej, men söker investeringar med högre MCAP/NPV ratio.

     Stort tack till din blogg dave, gillar väldigt mycket hur du alltid lyckas hitta bra och intressanta case, själv är jag väldigt dålig på ta fram dem. Dessutom är det även kul att diskutera om olika juniorer med liksinnade personer.

    • Kul att den uppskattas, tack själv, det är den höga nivån på kommentarsfältet som gör halva bloggen, särskilt i de fall med gruvaktier där man lätt missar grejer som någon annan snappar upp. Särskilt viktigt just nu när det finns sådana fantastiska lägen att köpa aktier i denna sektor och likasinnade är svårt att hitta i lilla Sverige.

     Ang Belo-sun, var lite förvånad över just det, att IRR var så låg med NPV så hög. Det är mycket som ska vara med i beräkningarna, särskilt om man nu tror på betydligt högre ändelmetallspriser, BSX kan vara ett utmärkt val ifall guldpriset stiger kraftigt? Men samtidigt finns det så mycket annat att välja på, i länder med lägre politisk risk. Ett annat potentiell monster är ju Levon, deras IRR är kass vid dagens silverpris, men vad händer om silver drar mot 100? Ett högkvalitativt silverbolag btw som många missar är Silver Bull Resources, kolla deras projekt, riktigt hög kvalite.

 3. BSX var på allas läppar i början av förra året. Sen kom pre-feasibility studien för Volta Grande som blev en stor besvikelse. Väldigt högt Capex och med en låg IRR. Erkända ansikten i branschen såsom geologen Brent Cook och Rick Rule, som tidigare hyllat projektet, stod nu med skägget i brevlådan. Lite skrämmande hur även ”de bästa” kan ha så fel. Det får en att fundera över sin egen förmåga att värdera bolag. Känns ibland som ett lotto…

  IRR på 16% lockar i dagsläget inga större investerare direkt. Generellt brukar de väl vilja ha åtminstone 20-25%…? Men 7,5M oz eq till 1,7g/t går inte av för hackor direkt. Tror bolaget ligger runt 1200$ all-in costs, så med ett högre guldpris kan BXU bli riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s