Är Kinross Gold köpvärd här nere?

Jag är inte tillräckligt kunnig för att rekommendera något när det gäller Kinross, bolaget är stort och det är många parametrar att hålla koll på, men bara baserat på hur mycket aktien fallit kan det vara ett intressant case. Efter att ha rasat från toppen 2008 har nu aktien nått nivåer som inte setts till mellan år 2000 och 2002 när guldpriset låg vid $300/oz:

kinross

Marknadsvärdet ligger kring ca 4,5 miljarder dollar, i likvida medel sitter de på $2,3 miljarder samtidigt som de har skulder på $1,3 miljarder, dessa behöver tidigast börja betalas tillbaka 2016. Marknadsvärde i förhållande till produktion är låg i Kinross Gold, ligger vid $5,7 medan Barricks ligger kring $32. Sammanlagd produktion 2014 väntas ligga kring 2,5-2,7 miljoner oz guld med en all-in sustaining cost guidance kring $1000/oz vilket är average för de stora producenterna.

Fortsätter guldpriset falla mer härifrån kommer de, och andra guldjättar vara tvugna att stänga ner gruvor och Kinross aktiekurs går in i någon form av kapitulation vilket skapar bra entry points isf. Vänder guldpriset däremot uppåt härifrån kan aktien stiga flera hundra procent på kort tid, vad är mest troligt?

Mer info: http://www.kinross.com/media/258383/091414%20denver%20gold%20forum%20-%20website.pdf

Annonser

6 reaktioner på ”Är Kinross Gold köpvärd här nere?

 1. Jag mailade den nu avlidne (legendariske) Bob Chapman ett år innan han dog och han rekade bl.a. dessa två. Det var väl tur man inte köpte dem då..

  Vilket av de två bolagen skulle du köpa om du skulle välja ett?
  Vilken listning skulle du välja, den amerikanska eller kanadensiska?

  • Du menar vilken av Barrick och Kinross jag skulle välja? Antagligen mer viktad åt Kinross isf. Alltid Kanada, tror USA tar skatt på utdelningar även i ISK, vet ej om det är korrekt, värt att dubbelkolla.

 2. Kinross är köpvärt om man tror guld har en framtid, till och med riktigt köpvärt. Men du har fel i att man har 2,3 miljarder i likvida medel. Termen likviditet i presentationen syftar på tillgänglig likviditet, inte likvida medel som tillhör bolaget. Av dessa senare har man ca 0,7 miljarder. I den angivna högre summan ingår lånelöften som man kan utnyttja vid behov.

 3. Jag köpte Kinross idag!
  Ska bli spännande att följa. De är trots allt ett av världens största bolag i sektorn.
  Går de ner till ATL (som jag antar är 1,19) så blir det påfyllning!

  • Japp P, bra strategi, det skulle kunna komma en sista kapitulation i Kinross baserat på hur grafen ser ut, vilket isf skulle vara en gåva från ovan. Skulle säga att det är 50/50 chans/risk att det händer. Värt att ha med det i beräkningarna för de som köper nu.

   Hur som hels är Kinross en no-brainer här för den som tror att guldpriset kommer stiga mot nya höjder kommande år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s