Guldaktierna, uppdaterad graf

Guldaktierna stängde i fredags under stödnivån som bevakats senaste veckorna, mao har de brutit ned från den formationen. Mer erfarna TA-analytiker som Biiwii ser andra nivåer som viktiga i indexet, läs här. En av dessa, närmare bestämt 205 ser ut att ha fungerat som stöd i fredags:

huihui

Annonser

21 reaktioner på ”Guldaktierna, uppdaterad graf

 1. Ser ut som vi är väldigt nära en botten. Enligt EWT så befinner vi oss i våg 5. Sen är det även väldigt mycket fundamentala aspekter som t.ex. mikro- och makrofaktorer som får mig tro att vi är nära en botten t.ex. genomsnittspriset för kostnad av guldet och silvret.

   • Jag kollade lite snabbt på Silver Bull Resources och tyckte att siffrorna var väldigt fina. Det var väldigt fin hävstång till silverpriset. Vid ett silverpris på $18 så har det ett NPV 225MUSD och $16 ett NPV på $135 (efter skatt). Det som är intressant med denna information är att även vid ett lågt silverpris så är projektet fortfarande ekonomiskt.

    Behöver dock läsa lite om den tekniska biten, för de hade endast en recovery på 75%, så jag undrar om det går och förbättre det (ifall det går så kommer det boosta NPV enormt).

    Jag har kollat på Almaden Minerals 54% av intäkterna är från guld och 46% är från silvret. Bolaget är dyrare jämfört med andra juniorer, men det är väldigt fin hävstång till PM-priserna samt att det är mindre risk i bolaget.

    Kollade igenom många större silverproducenter, många har problem vid detta silverpris samt att de bolagen som klarar sig vid detta silverpris så håller livslängden på att ta slut på deras gruva (Silver Standard Resouces t.ex.). Så det har varit svårt att hitta silver bolag. Den ända silverproducenten som jag gillade var Tahoe men värderingen är allt för hög om man kollar på cashflow samt även vart projektet befinner sig.

    Har du några andra silverbolag som du bevakar? Tror väldigt mycket på silvret så har letat efter några ”rena” silverbolag.

    • Riktigt imponerande, kanske ett av de mest attraktiva projekten i världen just nu som befinner sig i ett ‘miningvänligt’ land med möjlighet att få tillstånd beviljade? Det är fortfarande väldigt dyrt i förhållande till diverse guldbolags guld som i många fall värderas lägre än silverbolagens silver i marken. Ska ta en närmare titt på recoverys där, intressant.

     Almaden alltså, är kanske precis den typen av lågrisk som behövs för att stabilisera portföljen? Såg snabbt att marknadsvärdet bara är 25% av Iyxtacas NPV, det är inte så illa 🙂

     Premien i Tahoe är löjligt hög, men de är som du säger ett av få silverbolag som finns att välja mellan. Wildcat är borta eftersom lokalbefolkningen låst projektet. De jag gillar bäst är Silver Bull, Soltoro och Silver Range. Exploration: Golden Goliath och Plata Latina. Såg också att Catalyst Copper kommer producera över en miljon oz: http://www.catalystcopper.com/media/news-releases/2012/la-verde-project-mexico-preliminary-economic-assessment-estimates-us1625-bi

     Average Annual Production in Concentrate: 211Mlbs Cu, 23.8 Koz Au, and 1.63 Moz Ag

     Kanske kan vara något?

    • Tänkte samma sak angående Almaden. Då hela min portfölj är PM så är min ”diversifiering” större bolag som är relaterat till PM.

     Hade missat att Catalyst Copper hade en PEA för La Verde. Nu när jag läser lite kort om siffrorna så är projektet väldigt imponerande.

     NPV@8% 617MUSD after-tax (CU 2.7, AU 1200 & AG 25) IRR: 21,2% (Över 18 år!)
     NPV@8% 2 342MUSD after-tax (CU 3.4, AU 1455 & AG 28.06) IRR: 41,9%

     Pre Production Capital: 1 160MUSD

     Inte undra på varför Warke & Co valde att gå in i bolaget och äger även 75% av alla aktierna (ifall det väljer att utnyttja alla deras optioner). Det som även borde ha lockat dom är grannen Geologix som har fått permit för sitt projekt så borde väl inte vara några större svårigheter att får Permit för La Verde även om projektet är mycket större än Geologix.

    • Vad tycker du? Bör man börja tanka Catalyst Copper? ca 14 miljoner market cap med after tax NPV kring $2,3 miljarder (!?) vid något högre metallpriser. Pre production capital är väl haken isf, men vafan marknadsvärdet idag är inte ens en procent av NPV. De har även satt in nästan hela Wildcat teamet i ledningen, känns som de kommer köra all-in på det här projektet?

    • @dave

     FD är på 52M så det har ett MCAP på 20-25MUSD. Jag känner ändå att det är väldigt lite i förhållande till NPV. Sen får man inte glömma att i PEA så använder dom en diskonteringsränta på 8% medans de flesta projekten som vi läser om brukar använda 5%, när ett projekt är på 18 år och det skiljer sig 3% i diskonteringsränta så kan det skilja sig väldigt mycket på NPV. T.ex så är kassaflöde på 10 000 om 10 år värt 6140 idag om man använder 5%, samma faktorer men en diskonterings ränta på 8% så är 10 000 enbart värt 4630. Så jag gillar att de använder ett konservativt mått.

     Finns ju även potential att aktieägarna från Augusta blir intresserade av Catalyst Copper pga av det i princip är samma ledning med ett projekt som säljer. Har fått uppleva liknande händelse tidigare när jag ägde Pearl Exploration och Tangyika Oil försäljning gick i hand och ledningen från TYKS gick till Pearl Exploration där kursen gick från 4-5 kronor till 50 kronor (pga av att TYKS ägarna köpte Pearl).

     Problemet att köpa in sig i Catalyst Copper är den låga floaten. Men jag kommer iallafall börja köpa på mig aktier då jag gillar storyn väldigt mycket.

    • Stort tack för att du delar med dig av informationsgrävandet, det känns onekligen stabilt med såpass fina siffror efter skatt vid 8% diskonteringsränta, inte mkt som kommer i närheten. Men som du också skrev, de äger ‘bara’ 60% vilket gör stor skillnad. Men trots det fortfarande extremt billigt när man jämför med den del av NPV som CCY äger. Intressant tanke där kring Augusta, var precis så jag tänkte med Wildcat efter att Ventana köptes, dröjde dock mycket längre än jag hade trott. Samma typ av effekt borde kunna ses mellan CCY och GIX, om området hettar upp pga CCY så bör även GIX gynnas. Med tanke på guldet är jag fortfarande mer inne på GIX än CCY, uppsidan i GIX tillgångar vid mer exploration sägs vara väldigt stor.

   • Tack för tipset Silver Bull och Global Minerals. Jag skall läsa på lite om dom innan jag uttalar mig men verkar intressant när man läser kommentarerna här.

 2. Kikat på Global Minerals, V.CTG?
  Skuldfritt
  Mcap ~C$5M
  Kassa ~C$1.5M
  19,6Moz silver M&I till 266g/t + 27,6 ton Cu M&I till 1,2%.
  PEA kommer i oktober.

  • Instämmer, väldigt intressant att se hur PEAn blir, baserat på grade ser det lovande ut, men hur ser det ut i övrigt, infrastruktur, tillstånd, skatter, metallurgi m.m?

   • Verkar som de ska öppna en gruva som tidigare har varit igång. ”Management chosen the simplest method of re-opening, with established simple technologies, short lead-time capital assets and maximum use of exisiting infrastructure”.

    ”Strieborna has a mine operating permit (received May 2014), major risk removed” Så dom har redan permit?

    Har dock ingen aning om skatterna och metallurgi.

 3. Vad tycker ni om Aria Silver (Agq) i nuläget? Eftersom jag själv tror att silvret kan börja klättra rejält inom snar framtid så är denna producenten rätt lockande.

 4. @dave

  Angående Catalyst Copper: Har väntat länge på att aktierna skulle släppas fria (efter den 21:a November så fick aktierna säljas fritt för de som deltog i PP:n för 0.07CAD). Senaste PP:n var även på 0.30CAD och det var Warke, Frank Giustra & Ian Tefler som i princip finansierade hela PP:n.

  Jag köpte redan en del under 0.40 så jag kommer definitivt att köpa ännu mer under 0.30. En kurs på 0.30 innebär att bolaget är värderat till 16MCAD (fully dilluted). Tänk dig i en bullmarknad med dessa personer i styret? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s