Börsen är sjukt övervärderad?

Det beror helt på vilket perspektiv man har, visst, börsen är artificiellt hög pga felallokeringen som bankernas penningmaskiner skapat i över hundra år. Men under nuvarande system där bankerna skapar pengar i mångbiljonbelopp finns det inget som kan stoppa fortsatt prisinflation i aktier. I grafen nedan har jag dragit en linje som visar snittet för hur fort börsen stiger pga inflationen i systemet:

spxlong

Problemet med de som förutspår börskrascher är att de 1. inte förstår att inflation leder till högre tillgångspriser, 2. att de bara titta på ett kort perspektiv och ignorerar den långa trenden. Bara genom att ignorera historia och verkligheten om hur pengar skapas kan man komma fram till att börsen måste krascha härifrån, som ni kan se ligger kursen under linjen. Därmed inte sagt att det kommer komma en korrektion i uppgången, men efter över tio år i sidled behöver börsen antagligen stiga en hel del för att korrigeras mot inflationen som skapas under samma period.

Någon större förändring i denna trend kommer ej komma förrän den tag bankernas tryckpressar tas från dem, tills den dag kommer de fortsätta ösa in biljoner i systemet och börsen stiger därefter.

Annonser

8 reaktioner på ”Börsen är sjukt övervärderad?

  • Jepp, fast så mycket värre, största felallokeringen någonsin, värderingarna på fastigheter kommer rasa dramatiskt den dag bankerna inte längre kan hitta på pengar genom knapptryckningar.

 1. Tja, när svenska fastigheter rasar (i pris), så kommer svenska bankaktier också att rasa, och dra resten av pappren med sig. Ju mer dramatiskt ras på den svenska bomarknaden desto mer dramatiskt ras på den svenska aktiemarknaden.

  Det är ovanligt med ras på mer än 50%. Vanligast med ras på 20-30%. I tid varar nedgångarna oftast i 1-3 år. Japan är det lysande undantaget. 15 år av fallande fastighetspriser. Nikkei utvecklades inte speciellt bra undr den tiden heller.

  http://www.forecast-chart.com/historical-nikkei-225.html

  Tyvärr kan jag inte länka till artikeln som jag fått siffrorna ifrån. Från något holländskt universitet. Fastighetspriser från 1900 och framåt. Västvärlden och Japan.

  • Japp, de gör börsen relativt billig vid en kollaps och eftersom stat och Riksbank kommer få ta över bankernas värdelösa lån till fantasipriser kommer bankerna ej gå i konkurs och istället kunna fortsätta hålla bubblan vid liv, även om den blivit något mindre. En korrigering på 20%-30% i huspriser är ingenting. För att denna marknad så på något sätt normaliseras krävs att huspriser rasar med 70-80 procent. Storleken på denna bubblan är tusentals miljarder svenska kronor och 90% av alla pengar i sverige används till bostadsrelaterade transaktioner. Felallokeringen kommer kollapsa den dag bankernas makt att skapa pengar ur intet fråntas dem, tills dess får vi leva i ett skuldslavsfängelse med hyperinflaterade tillgångspriser.

 2. Vill vi ha ett nytt penningsystem?

  Ett rättvist system där bara staten kan tillverka pengar ut intet?

  Ett rättvist system där privata banker inte får tillverka pengar ur intet?

  För att ett sådant system skall bli rättvist så måste man i så fall förstatliga alla tillgångar först och fördela dem jämnt över statens invånare. Annars låser vi in den orättvisa fördelning som bankintressena har tillskansat sig med hjälp av nuvarande system.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s